Τι δεν μπορεί να αλλάξει στον Παναθηναϊκό ο Ρικ Πιτίνο
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Τι δεν μπορεί να αλλάξει στον Παναθηναϊκό ο Ρικ Πιτίνο

Η λογική του «αναγκαίου κακού» που υιοθετούν πολλοί για την απόλυση Πασκουάλ σκοντάφτει για άλλους πάνω στο ακατάλληλο timing. Το χαρτί του Ρικ Πιτίνο είναι πολύ βαρύ για να «καεί» μέσα σε ένα μήνα

Η ανακοίνωση της απόλυσης του Τσάβι Πασκουάλ από τον πάγκο του Παναθηναϊκού προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στην πλειονότητα των οπαδών του συλλόγου. Προφανώς δεν υπάρχει ούτε ένας που να ήταν ικανοποιημένος με τη φετινή εικόνα της ομάδας, αλλά για πολλούς εξ’ αυτών δεν είναι βέβαιο ότι το «ηλεκτροσόκ» που (δεδομένα) χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός ήταν η απομάκρυνση του Καταλανού τεχνικού.

Η λογική του «αναγκαίου κακού» που υιοθετούν πολλοί σκοντάφτει για άλλους πάνω στο ακατάλληλο timing της διαδοχής. Το χαρτί του Ρικ Πιτίνο είναι πολύ βαρύ για να «καεί» μέσα σε ένα μήνα.

Η είδηση της διαφαινόμενης συμφωνίας του 66χρονου τεχνικού με το «τριφύλλι» έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον μπασκετικό κόσμο, καθώς μιλάμε για έναν «Hall of Famer», που έχει γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα στην πατρίδα του μπάσκετ με το status της αυθεντίας στο είδος του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αναλυτών, ο 66χρονος τεχνικός βλέπει τον Παναθηναϊκό ως ένα σκαλοπάτι για την επιστροφή του στο NBA και αυτό από μόνο του είναι πολύ καλή βάση για μια κατάσταση win-win. Με την αύρα του Τοτέμ του Κολεγιακού μπάσκετ που τον περιβάλλει, μοιάζει δεδομένο ότι το μίνιμουμ κέρδος για τον Παναθηναϊκό είναι ο σεβασμός που θα απολαμβάνει στα αποδυτήρια.

Το ζήτημα όμως είναι αν θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του σε ένα περιβάλλον με πολύ μεγαλύτερη πίεση από αυτό στο οποίο είχε συνηθίσει (με εξαίρεση τη θητεία του στους Μπόστον Σέλτικς, από την οποία όμως έχουν περάσει 17 χρόνια) και χωρίς την παραμικρή πίστωση χρόνου.

Αυτό το τελευταίο, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ισχύει, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δέχτηκε να αναλάβει τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης ο θρυλικός κόουτς απέχουν πολύ απ’ το να χαρακτηριστούν τέτοιες.

Είναι… παρανοϊκά απαιτητικές, καθώς το αγωνιστικό πρόγραμμα των εφτά επόμενων αγωνιστικών στη Euroleague είναι με μια λέξη «ψυχοβγάλτης», βάσει και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Μετά την αναμέτρηση με το Μιλάνο ακολουθεί η φιλοξενία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της διοργάνωσης.

Ο Παναθηναϊκός θα έχει δώσει εννιά από τα 15 ματς εντός έδρας και τα βάσανα στο δεύτερο ξεκινούν πολύ νωρίς. Ούτε Μπούντουτσνοστ, ούτε Νταρουσάφακα, ούτε καν Γκραν Κανάρια περιλαμβάνει το μενού πριν από την τελευταία μέρα του Φλεβάρη.

Ο β’ γύρος ξεκινάει με την επίσκεψη στο ΣΕΦ στις 4 Γενάρη και ακολουθούν Μπάγερν εντός και τρία σερί εκτός, με Μπαρτσελόνα, Ζαλγκίρις και Μακάμπι! Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το ΟΑΚΑ η εξαιρετική φέτος Εφές και ο «Γολγοθάς» ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στην Πόλη για τον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ.

Από τα λεγόμενα «βατά» ματς δεν είναι ούτε το επόμενο, το εντός έδρας με την Κίμκι, που εκτός απροόπτου θα έχει στη διάθεση της τότε και τον Σβεντ και τον Γκιλ.

Κάθε αγώνας και ένας «τελικός» δηλαδή έως και τα τέλη Φλεβάρη, που το πράγμα χαλαρώνει κάπως με τα κολλητά παιχνίδια απέναντι σε Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα (εκτός έδρας πάντως και αυτά).

Δηλαδή από τα 10 πρώτα ματς του β’ γύρου ο Παναθηναϊκός θα δώσει τα εφτά μακριά από το ΟΑΚΑ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο συντελεστή δυσκολίας. Κοινώς θα πρέπει να βελτιωθεί θεαματικά στα ταξίδια του για να διεκδικήσει ακόμα και την είσοδο στην οχτάδα, καθότι φέτος έχει φύγει με το ροζ φύλλο μόνο από την έδρα της Μπούντουτσνοστ και τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει βγάλει μόνο ένα διπλό κόντρα σε ομάδες πρώτης οχτάδας (Ολυμπιακός)!

Μπορεί ο Ρικ Πιτίνο να έχει βιώσει πολλές δύσκολες καταστάσεις στην προπονητική καριέρα του, ένα τέτοιο πρώτο δίμηνο όμως είναι εξαιρετικό αμφίβολο αν το έχει ζήσει σε οποιαδήποτε ομάδα του. Και θα το κάνει μάλιστα ως rookie στην Ευρώπη, παράλληλα με την «ακτινογράφηση» των νέων παικτών του και την προσπάθεια του να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα.

Πόσο άραγε θα διαρκέσουν η θετική ψυχολογική επιρροή και ο φρέσκος άερας που θα φέρει μαζί του ο νέος κόουτς; Ξέχωρα απ’ όλα αυτά θα είναι σε θέση να «μασκαρέψει» τις χτυπητές αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας, που ιδίως στο ζωγραφιστό εξελίσσονται σε γάγγραινα;

Ο Πιτίνο είναι αδύνατο να φέρει μαζί του και ελιξίριο νεότητας για τους Γκιστ και Λάσμε, ή κάτι που θα δώσει σβελτάδα στα πόδια των Βουγιούκα και Παπαγιάννη, προκειμένου να αντέχουν στο «σημάδι» της αντίπαλης επίθεσης. Όπως επίσης είναι αδύνατο να μεταμορφώσει με ένα «μαγικό ραβδί» τον Παναθηναϊκό σε ομάδα που θα σαρώνει εκτός έδρας.

Η κοινή λογική λέει ότι την άφιξη Πιτίνο θα ακολουθήσει (κατόπιν εισηγήσεων του) και η αντίστοιχη ενός ή δύο παικτών. Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, η Euroleague δεν έχει break και όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Αν κάτι προκαλεί αισιοδοξία είναι αυτή η προσμονή για νέο «αίμα». Καθώς και το ότι ο Παναθηναϊκός είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης στο τρίποντο. Το σουτ, ως γνωστόν, είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογία.

Αν πρέπει όμως να απομονώσουμε κάτι πραγματικά ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα γνωρίζει ο Ρικ Πιτίνο όλα τα παραπάνω. Και ότι παρ’ όλα αυτά πήρε την απόφαση να βάλει το γεμάτο από μπασκετική γνώση κεφάλι του στον ντορβά…