Γράφει η Γεωργία Τζαγκαράκη
Ένας 16 χρόνος Ινδός που ήταν 25 ετών, μια ομάδα Σαουδάραβων εφήβων με μουστάκια και ένας Κογκολέζος με τέσσερις χρονολογίες γέννησης συναντούν στη θεωρία των χορδών, σε άλλη διάσταση τη Ζωζώ Σαπουντζάκη…
Τον περασμένο Οκτώβριο ο δεκαεξάχρονος Γκουράβ Μούκι έκανε το ντεμπούτο του με την Jamshedpur στην Ινδική Πρέμιερ Λιγκ αποκτώντας τον τίτλο του νεότερου σκόρερ στην ιστορία του Ινδικού ποδοσφαίρου και τη φήμη του πιο φέρελπι ποδοσφαιριστή του (ελάχιστα δημοφιλούς εκτός Ινδίας, είναι η πικρή αλήθεια) πρωταθλήματος.
Δυο μήνες αργότερα, όμως, αποδείχτηκε πως ο τύπος με το ξανθό μαλλί, το κατάμαυρο μουστάκι και την cult φυσιογνωμία εκτός από ταλέντο έχει και φαντασία!
Βλέπετε, ο μπαγάσας κατηγορήθηκε πως έκρυβε ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δώδεκα ολόκληρα χρόνια από την ηλικία του. Έτσι κατάφερε να αγωνιστεί με την Εθνική Ινδίας Κ-16 ενώ τα αληθινά χρόνια του ήταν 25.
Σαν τη Βίκυ Καγιά ένα πράγμα, που όλοι θα την έχουμε ως 16χρονη στο μυαλό μας, ο παίκτης παραδέχτηκε την κομπίνα που τους έστησε προκαλώντας την οργή της Ινδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που του επέβαλλε τιμωρία εξάμηνου αποκλεισμού από τα γήπεδα.
Έτσι, ο «Νειμάρ των φτωχών» είναι δεδομένο πως θα συζητιέται χρόνια ως ο τύπος που κορόιδεψε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα ασπαζόμενος το ελληνοπρεπές ρητό «ό,τι δηλώσεις είσαι».
Μπορεί το θέμα αυτό να μας φαντάζει εξωπραγματικό και συνάμα αστείο ωστόσο στο χώρο του ποδοσφαίρου ζηλωτές του βραβείου «Χαϊλάντερ» έχουν υπάρξει πολλοί στο πέρασμα των δεκαετιών. Τα περιστατικά αρκετά και μάλιστα πολύ πιο τραβηγμένα από τον 16 χρόνο ή 25χρονο Ινδό.
Ήταν το μακρινό 1989 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων λάμβανε χώρα στη Σκωτία όταν η Σαουδική Αραβία που παρουσιάστηκε ως υπερομάδα με αξιώσεις, διεκδίκησε το κύπελλο φτάνοντας στον τελικό απέναντι στη γηπεδούχο και τελικά μετά από ένα συγκλονιστικό ματς που έληξε 2-2 κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.
Πέντε χρόνια αργότερα, όμως και ενώ το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών βρισκόταν σε εξέλιξη, με τη Σαουδική Αραβία να περνάει στα νοκ άουτ, ο προπονητής καμάρωνε γιατί η ομάδα του έπαιζε μαζί από μικρή ηλικία!
Ουσιαστικά, η πλεκτάνη ξεσκεπάστηκε, αφού τα χρόνια δεν έβγαιναν. Ήταν λίγο δύσκολο να είναι 26 έως 30 ετών οι βασικοί παίκτες το 1994, οι οποίοι υποτίθεται ότι 5 χρόνια πριν ήταν… 16! Το γελοίο με την υπόθεση αυτή είναι πως οι παίκτες που αυτοαναγορεύτηκαν δεκαέξι ετών έμοιαζαν τουλάχιστον είκοσι χρόνια μεγαλύτεροι με κάτι μουστάκια που σε τίποτα δεν θυμίζουν το χνούδι άνω χείλους που έχεις αν είσαι έφηβο αγόρι.
Η πιο μυστήρια ηλικιακή ιστορία ποδοσφαιριστή είναι αυτή του Κογκολέζου άσσου της Πόρτο Σανσέλ Μπεμπά του οποίου τη χρονιά γέννησης «διεκδικούν» τέσσερις χρονολογίες. Εκείνος δηλώνει γεννημένος το 1990, οι προηγούμενες ομάδες του το 1988, η FIFA το 1994 και η Αφρικανική Ομοσπονδία το 1991.
Η αλήθεια είναι πως αυτά τα περιστατικά είναι πολύ συνηθισμένα στους Αφρικανούς παίκτες που πέρασαν και από την χώρα μας και φημολογείται πως έκρυβαν την πραγματική ηλικία τους σαν απογοητευμένες μεσήλικες που φοβούνται μην μείνουν στο ράφι.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αμφισβήτησης ήταν η αποτυχημένη μεταγραφή του Ρασίντ Γιεκινί, σούπερ σταρ της Νιγηρίας το 1994 στον Ολυμπιακό και φυσικά ο ντόρος έγινε γιατί ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας και έφυγε νύχτα.
Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με τους αριθμούς αλλά έφυγε και από τη ζωή πολύ νέος όποτε οι απορίες μεγάλωναν διαρκώς.
Όλοι αυτοί οι τύποι θα μπορούσαν σε κάποια άλλη διάσταση να συγκριθούν μόνο με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη η οποία είχε συλληφθεί για παραποίηση δημοσίου εγγράφου, όταν άλλαξε την ημερομηνία γέννησης στην ταυτότητα μειώνοντας πέντε χρόνια από την ηλικία της.
Μόνο πέντε…..