Το κόλπο που του άλλαξε τη ζωή: Η «απάτη» που έφερε τον Τζόλε στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Το κόλπο που του άλλαξε τη ζωή: Η «απάτη» που έφερε τον Τζόλε στην Ελλάδα

Η μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στην Ελλάδα βασίστηκε σε μια τρελή απατεωνιά. Ο 21χρονος τότε ποδοσφαιριστής αφού πιάστηκε κορόιδο, στη συνέχεια έγραψε ιστορία στα ελληνικά γήπεδα.

Ήταν καλοκαίρι του 1993. Η Σερβία δεν ήταν και το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζει κανείς. Ο πόλεμος που μαινόταν την έκανε μια χώρα πέρα για πέρα αφιλόξενη και όποιος μπορούσε να φύγει από εκεί για να στήσει μια ζωή κάπου αλλού -οπουδήποτε αλλού- δεν το σκεφτόταν και πάρα πολύ. Ακόμα και αν ήσουν ποδοσφαιριστής στον Ερυθρό Αστέρα, την ομάδα που δυο χρόνια πριν είχε πάρει το κύπελλο πρωταθλητριών και σου έλεγαν να βρεθείς σε μια ομάδα της Β’ Εθνικής Ελλάδας, ακόμα και τότε δεν το σκεφτόσουν.

Για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αυτή ακριβώς ήταν η συνθήκη εκείνο το καλοκαίρι. Μόλις στα 21 του απείχε πάρα πολύ από το να θεωρείται βασικός στον μεγάλο Ερυθρό Αστέρα της εποχής αλλά ακόμα και έτσι, σε μια άλλη συγκυρία, δεν θα έπρεπε να θεωρείται καν δίλημμα το αν θα μείνει εκεί ή το αν θα πάει στον ταπεινό Πανηλειακό. Ο πόλεμος όμως διαμόρφωνε εντελώς άλλα δεδομένα σε τέτοιες επιλογές.

Οι μάνατζέρ του δεν δυσκολεύτηκαν να τον ψήσουν. «Ομάδα Β΄ Εθνικής στην Ελλάδα, θα ανέβει πολύ εύκολα στην μεγάλη κατηγορία, σε έναν χρόνο θα παίζεις στην ελληνική Α’ Εθνική και μάλιστα σε μια από τις πιο υγιείς οικονομικά ομάδες της κατηγορίες», ήταν τα λόγια που έπεισαν σχετικά άμεσα στον ποδοσφαιριστή και η ιστορική απόφαση, μια απόφαση που έμελλε να καθορίσει τόσο τον ίδιο όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει, πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Τζόρτζεβιτς έφτασε στην Ελλάδα στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, μόλις λίγες μέρες πριν την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Έπαιξε βασικός με τη μια, σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι του Πανηλειακού κόντρα στο Χαϊδάρι. Στο περιθώριο του ματς έπιασε συζήτηση με έναν Σέρβο από την αντίπαλη ομάδα, ο οποίος τον διαβεβαίωνε για την ορθότητα της επιλογής του λέγοντάς του πως ο Πανηλειακός ήταν ό,τι πρέπει.

Το κόλπο που του άλλαξε τη ζωή: Η «απάτη» που έφερε τον Τζόλε στην Ελλάδα

Στο ημίχρονο, ο συμπατριώτης του Τζόλε είχε τρελαθεί με τα αγωνιστικά προσόντα του παίκτη του Πανηλειακού. Τον πλησίασε και του είπε: «Φίλε, εσύ είσαι για πολύ πιο ψηλά από εδώ, δεν είσαι για αυτή την κατηγορία». Ο αφελής Τζόρτζεβιτς του απάντησε: «Ε, ένα χρόνο στη Β’ Εθνική θα παίξω και μετά θα ανέβω κατηγορία». Για να λάβει την σχεδόν σοκαριστική απάντηση: «Β’ Εθνική; Φίλε, παίζεις στην Γ’ Εθνική»!

Ο Τζόρτζεβιτς δεν πίστευε στα αυτιά του. Μόλις 21 χρονών, οι μάνατζερ τον είχαν πιάσει ουσιαστικά κορόιδο. Του είχαν πει ψέμματα πως ο Πανηλειακός είναι μια ομάδα Β’ Εθνικής ενώ στην πραγματικότητα έπαιζε στην Γ’ Εθνική! Ο Τζόλε είχε υπογράψει συμβόλαιο με μια ομάδα χωρίς να ξέρει που ουσιαστικά παίζει!

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Το κόλπο που του άλλαξε τη ζωή: Η «απάτη» που έφερε τον Τζόλε στην Ελλάδα

Οι επιλογές του ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες. Τα συμβόλαια με τον Πανηλειακό, την ομάδα Γ’ Εθνικής όπως αποδείχθηκε που θα συνέχιζε την καριέρα του, είχαν την υπογραφή του. Μπορεί να είχε πέσει θύμα απάτης αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς: θα έπαιζε στον Πανηλειακό, άλλη επιλογή δεν υπήρχε.

Και κάπως έτσι γράφτηκε μια μεγάλη ιστορία. Δυο χρόνια αργότερα, ο Πανηλειακός έπαιζε στην Α΄Εθνική με τον Τζόρτζεβιτς να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του και τις μεγάλες ομάδες της χώρας να «σφάζονται» στα πόδια του για το ποια θα τον αγοράσει.

Μια μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία είχε ως αφετηρία της μια απατεωνιά, ένα ψέμα. Ευτυχώς για όσους τον είδαν εν ενεργεία στην Ελλάδα, ο Τζόρτζεβιτς πιάστηκε κορόιδο το καλοκαίρι του 1993.