«Έχεις 48 ώρες ζωής»: Ο πιο θηριώδης αντίπαλος που νίκησε ο Νέναντ Κρίστισιτς

Στο βιογραφικό του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ, οι τίτλοι και οι διακρίσεις είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη νικηφόρα μάχη με το καρκινόμορφο τέρας

Το ότι ζει είναι θέλημα Θεού. Το ότι παίζει μπάλα σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ κάτι σαν «θαύμα». Ο Νέναντ Κρίστισιτς έφτασε μόλις 48 ώρες μακριά από το θάνατο. Ακριβώς τόσο χρόνο διάρκεια ζωής του έδωσαν οι γιατροί αν δεν ξεκινούσε επί τόπου θεραπεία για τη λευχαιμία.

Στο βιογραφικό του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ οι τίτλοι και οι διακρίσεις είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην ολική επαναφορά μετά την περιπέτεια που στο πάρα ένα δεν στοίχισε τη ζωή του. Στα 18 του δεν ήξερε αν θα ζήσει. Στα 20 φορούσε ξανά τη φανέλα της Σαμπντόρια για να κάνει το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα της.

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1990, ο Κρίστισιτς ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην OFK Βελιγραδίου και ξεχώρισε πολύ γρήγορα, κάνοντας ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ήταν βασικός τη σεζόν 2007-08 και στο τέλος αυτής η ομάδα της Γένοβας έδωσε 1 εκατ. ευρώ για να εντάξει στους νέους της.

Ο εμβληματικός αθλητικός διευθυντής της «Σαμπ», Τζουζέπε Μαρότα, μετέπειτα της Γιουβέντους και νυν της Ίντερ, περιέγραφε τότε τον παίκτη ως έναν από τους πιο ταλαντούχους που αποκτήθηκαν επί ηγεσίας του.

Δύο μόλις μήνες μετά τη μεταγραφή του ο Σέρβος μέσος υπέστη ρήξη μηνίσκου και χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο γόνατο. Έχοντας επιστρέψει στο Βελιγράδι για λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, άρχισε να νιώθει τρομερούς πόνους στο στομάχι.

Η οικογένεια του ειδοποίησε άμεσα τη Σαμπντόρια και ο αρχίατρος του συλλόγου Αμεντέο Μπαλντάρι έδωσε εντολή να μεταφερθεί χωρίς καμία χρονοτριβή στη Γένοβα. Ήταν η απόφαση που του έσωσε τη ζωή. Οι εξονυχιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν κάτι σοκαριστικό.

Ο νεαρός παίκτης έπασχε από λέμφωμα Μπέρκετ, ένα πολύ σπάνιο είδος καλπάζουσας λευχαιμίας, που όταν διαγνώστηκε του είχε αφήσει μόνο δύο ημέρες ζωής!

«Όταν μπήκα στο νοσοκομείο οι γιατροί μου είπαν ότι έχω μόλις 48 ώρες ζωής αν δεν ξεκινήσει αμέσως η απαιτούμενη θεραπεία. Ευτυχώς δεν είχα μάθει ακόμα ιταλικά και δεν κατάλαβα τι μου είπαν τότε. Εγώ νόμιζα ότι είχα δηλητηριαστεί από κάτι που έφαγα γιατί είχα φριχτούς πόνους στο στομάχι. Ήμουν πολύ νέος, δεν πήγαινε το μυαλό μου σε κάτι τέτοιο. Ανυπομονούσα απλώς να επιστρέψω στις προπονήσεις. Όταν βέβαια ξεκίνησαν οι χημειοθεραπείες κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο», έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ο Κρίστισιτς.

Η θεραπεία ξεκίνησε στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας και αργότερα ο παίκτης μεταφέρθηκε σε ειδικευμένο κέντρο καταπολέμησης καρκίνου στο Σαν Μαρίνο. Μέσα στην ατυχία του ήταν τυχερός, καθώς η διοίκηση της Σαμπντόρια στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα του, σαν δεύτερη οικογένεια.

«Ήμουν ένας ξένος, άγνωστος, παίκτης, θα μπορούσαν ακόμα και να τερματίσουν το συμβόλαιο μου. Αντ’ αυτού πλήρωναν κανονικά τους μισθούς μου και κάλυψαν όλα τα έξοδα θεραπείας. Ήταν όλοι κοντά μου στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο πρόεδρος με επισκεπτόταν δύο φορές την εβδομάδα», θυμάται ο διεθνής Σέρβος μέσος, ο οποίος έμεινε για 5 μήνες στο νοσοκομείο και λίγο πριν το τέλος της θεραπείας έφτασε να ζυγίσει 50 κιλά.

«Ήμουν αποφασισμένος να παλέψω και να νικήσω. Από την πρώτη στιγμή πίστευα ότι όλα θα πάνε καλά. Πλέον προσπαθώ να δίνω κουράγιο σε καρκινοπαθείς, μεταδίδοντας την εμπειρία μου», λέει ο Κρίστισιτς, που όπως έμαθε αργότερα από τους γιατρούς, σε αυτόν τον αγώνα έπαιζε με τις πιθανότητες εις βάρος του.

Ύστερα από 5 μήνες όμως έβγαινε από το νοσοκομείο νικητής. Φυσικά το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να κάνει τότε ήταν να ενταχθεί ξανά σε επαγγελματική ομάδα. Χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά για ένα χρόνο προκειμένου να προσεγγίσει το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την περιπέτεια της υγείας του.

Το Μάρτη του 2010 επανεμφανίστηκε σε αγώνα του πρωταθλήματος Πριμαβέρα. Του πήρε επιπλέον 1,5 χρόνο για να προαχθεί στους άνδρες και τελικά έπαιξε για μια τριετία σε Serie B και Serie A, έως το δανεισμό του στην Μπολόνια το Φεβρουάριο του 2015. Από το Φεβρουάριο του 2013, σε ηλικία 22 ετών, είχε γίνει διεθνής με την Εθνική Σερβίας, καθώς τη σεζόν 2012-13 «έγραψε» 32 συμμετοχές με τη Σαμπ στο Καμπιονάτο.

Στην Μπολόνια δεν καθιερώθηκε και ένα χρόνο αργότερα επέλεξε να φύγει με μεταγραφή για την Αλαβές απ’ το να επιστρέψει στη Γένοβα. Έπαιξε σε 20 ματς για πρωτάθλημα και κύπελλο, σε αρκετά όμως ως αναπληρωματικός. Τον Αύγουστο του 2017 ήρθε η πρόταση από τον Ερυθρό Αστέρα και το μεγαλεπήβολο project που είχε οραματιστεί ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς τον έπεισε να επαναπατριστεί.

Ο Κρίστισιτς, με τη σύζυγό του Γελένα και τα τρία παιδιά τους

Ο Κρίστισιτς αφίχθη στο Βελιγράδι ως αμυντικός μέσος, που είχε δοκιμαστεί και ως δεξιός χαφ. Στον Αστέρα έπαιξε με επιτυχία και τη θέση «8», όντας από τους στυλοβάτες της μεγάλης φετινής ευρωπαϊκής επιτυχίας.

Με αυτόν βασικό, η ομάδα του Βελιγραδίου πέρασε τέσσερις γύρους (στον τελευταίο τη Ζάλτσμπουργκ) για να βρεθεί στους ομίλους και να γίνει κόντρα στη Λίβερπουλ η πρώτη σερβική ομάδα που κάνει νίκη στην κορυφαία συλλογική διοργάνωση. Στον πρωταθλητή Σερβίας έβγαλε ηγετικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να πάρει το περιβραχιόνιο στο εκτός έδρας ματς με τη Νάπολι.

Ο νέος μέσος της ΑΕΚ δεν είναι μια κλασική σέρβικη μπαλαδόφατσα, που θα μαγέψει την κιτρινόμαυρη εξέδρα με κάποια περίτεχνη ενέργεια. Είναι όμως ένα πολυεργαλείο που θα μοιράσει σωστά την μπάλα και με τη νοοτροπία σκύλου θα «ματώσει» για κάθε κερδισμένο εκατοστό στο τερέν.

Ένας γεννημένος μαχητής, που προτού διεκδικήσει το δικαίωμα να τα βάλει με τον Νεϊμάρ, τον Σαλάχ και τον Μέρτενς, χρειάστηκε να παλέψει για το δικαίωμα στη ζωή.