Τζέιμς Χάρντεν δεν είσαι και τόσο... φαινόμενο

Aν ο σούπερσταρ των Ρόκετς έχει κάνει τάμα να βάλει ξυράφι στο πρόσωπο του όταν φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, η γενειάδα του δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο…

Τα νούμερα του τον τελευταίο μήνα είναι εξωπραγματικά, υποπίπτω στην ιεροσυλία να πω ότι θα… ζάλιζαν ακόμα και τον Μάικλ Τζόρνταν. Στα τελευταία 13 παιχνίδια των Χιούστον Ρόκετς ο Τζέιμς Χάρντεν έχει πετύχει μίνιμουμ 32 πόντους. Σε πέντε εξ’ αυτών (συναπτά) έχει υπερβεί τους 40, ενώ στα 10 πιο πρόσφατα έχει τουλάχιστον 30 πόντους και 10 ασίστ.

Κανείς άλλος στην ιστορία δεν έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους σε παραγωγικότητα (πόντοι + ασίστ) σε 13 διαδοχικούς αγώνες. Τα αμερικανικά δημοσιεύματα τον αναδεικνύουν πια ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την επιδίωξη του να τον διαδεχθεί στο θρόνο του MVP της κανονικής περιόδου.

Παρεμπιπτόντως οι δυο τους θα ανταμώσουν τα ξημερώματα στο «Toyota Center», εκεί που οι Μπακς θα προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στο νικηφόρο εντός έδρας σερί εννέα αγώνων του Χιούστον.

Οι Ρόκετς είχαν στις 10 Δεκεμβρίου ρεκόρ 11-14 και τώρα βρίσκονται στο 23-16, προφανώς λόγω της αγωνιστικής εκτόξευσης του ηγέτη τους, που εσχάτως παίζει και για τον τραυματία Κρις Πολ. Στα πέντε τελευταία παιχνίδια ο «μούσιας» μετράει κατά μέσο όρο 39,6 πόντους, 11 ασίστ και 7,8 ριμπάουντ (!), έχοντας υποσκελίσει στα γραφεία στοιχημάτων τον Greek Freak ως φαβορί για τον τίτλο του MVP.

Για κάθε Τζέιμς Χάρντεν όμως αυτού του κόσμου, που περιφέρει την αρίδα του στο παρκέ ατσαλάκωτος και ανέκφραστος σαν να μην ιδρώνει το αυτί του, που δεν ξοδεύει ενέργεια στην άμυνα και έχει το ελεύθερο να κάνει όσα (σουτ και) λάθη τραβάει η ψυχή του, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα αμφισβητούν την αναγωγή του σε έναν εκ των κορυφαίων ever στο είδος του.

Η πρόσφατη εμφάνιση των 44 πόντων, 15 ασίστ και 10 ριμπάουντ απέναντι στο Γκόντεν Στέιτ θα ήταν πράγματι φαινομενική αν δεν είχε ευστοχήσει σε μόλις 13 από τα 32 σουτ που πήρε και δεν είχε υποπέσει σε εφτά λάθη.

Ακόμα πιο φαινομενική από την επαφή του με το καλάθι είναι η απόλυτη ελευθερία που απολαμβάνει στο να κάνει ότι του κατέβει στην κούτρα. Στο αναφερόμενο ματς με τους Ουόριορς έβαλε όντως ένα απίθανο buzzer beater στην παράταση, προηγουμένως όμως είχε σουτάρει από τα 10 μέτρα στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του ματς, ενώ η ομάδα του χρειαζόταν δίποντο για να νικήσει.

Ουδέποτε στο παρελθόν έχει προσαρμόσει σε τέτοιο βαθμό μια ομάδα του NBA το παιχνίδι της στα «θέλω» ενός και μόνο παίκτη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες οι μπάλες στην επίθεση περνούν από τα χέρια του Χάρντεν, ο οποίος είναι φυσικά ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες για σουτ (22,36 ανά παιχνίδι) σε όλο το πρωτάθλημα και μακράν αυτός με τα περισσότερα λάθη (5,61).

Τα turnovers είναι άλλωστε το φόρτε του, είναι πρώτος στην ιστορία του NBA ανά παιχνίδι, έχοντας το απόλυτο ρεκόρ των 464 τη σεζόν 2016-17 (το απειλεί φέτος), ενώ στην τέταρτη θέση της all-time λίστας βρίσκεται η σχετική επίδοση του την αγωνιστική περίοδο 2015-16.

Επιπλέον το ότι εκτελεί τόσο συχνά αφαιρεί εκ των πραγμάτων λάμψη από το φετινό μ.ο. του στο σκοράρισμα (33,7 π.), καθώς σουτάρει μόλις με 43,6%. Πρόκειται επιπλέον για τον παίκτη που βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλον στο παρκέ, παίζοντας 37,15 λεπτά ανά παιχνίδι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για παράδειγμα είναι μόλις στην 35η θέση της λίστας (με 33,52), ενώ ο Λεμπρόν Τζέιμς στην 18η (34,65).

Για την άμυνα, όπου η αφοσίωση του θυμίζει Έλληνα πολιτικό στην εκπλήρωση των προεκλογικών «θα», δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω. Τολμώ μάλιστα να υποστηρίξω ότι με έναν πλέι-μέικερ τύπου Βίκτορ Ολαντίπο οι -έτσι κι αλλιώς ταλαντούχοι επιθετικά- Ρόκετς θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν το πρωτάθλημα!

Ο 29χρονος γκαρντ είναι ό,τι πρέπει για το πανηγυράκι της regular season και για την «ενσάρκωση» των διαφημιστικών χάι-λάιτ που χρειάζεται το NBA. Όχι όμως και για να αποδειχτεί ανθεκτικός, όταν, στα πλέι-οφ, θα σφίξουν τα γάλατα. 

Οκ., μαζί σας, στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, αλλά αν ο Τζέιμς Χάρντεν έχει κάνει τάμα να βάλει ξυράφι στο πρόσωπο του όταν φορέσει τη «βέρα» του πρωταθλητή, ρισκάρω την πρόβλεψη ότι η γενειάδα του δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο…