Στις 14 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος πέτυχε το 43% των γκολ της ομάδας του. Αν τα αφαιρέσουμε μπακαλίστικα από τη σούμα, ο ΠΑΟΚ θα είχε 11 βαθμούς λιγότερους. Από τα εννιά τέρματα του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στη Σούπερ Λιγκ τα έξι είναι αυτό που λέμε «νικητήρια», αλλά το πιο εντυπωσιακό δεν είναι αυτό. Σε ένα πρωτάθλημα που το «μισό – μηδέν» αντανακλά στην έλλειψη ποιότητας, ο Σέρβος πετυχαίνει ένα γκολ ανά τρεις τελικές προσπάθειες και σκοράρει εντός περιοχής με ευστοχία μπασκετμπολίστα στα τρίποντα (36%)!
Χωρίς τον παίκτη – καταλύτη για την επιθετική λειτουργία του, ακόμα και το προβάδισμα των οχτώ βαθμών μοιάζει επισφαλές. Ο Δικέφαλος δεν έχει παίξει το ποδόσφαιρο που δικαιολογεί αυτό το 13-1-0 και ο Πρίγιοβιτς ήταν ξεκάθαρα αυτός που τον προστάτευσε από «γκέλες».
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ δεν αντέχει να χάσει αυτό το πρωτάθλημα. Και πάνω σε αυτή τη βάση οφείλει να εξαντλήσει τις πιθανότητες για να αντικατασταθεί επαρκώς το κενό του 28χρονου στράικερ.
Η λύση του Μάρκους Μπεργκ προέκυψε σαν ώριμο φρούτο, σε ένα ρόλο αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας. Ο Σουηδός έχει αποδεδειγμένα πολύ μεγάλη ποιότητα για τα ελληνικά δεδομένα και καμία ανάγκη χρόνου προσαρμογής. Θεωρητικά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την απόσβεση, αυτό που χρειάζεται δηλαδή πρωτίστως αυτή τη στιγμή ο επίδοξος πρωταθλητής.
Ασφαλώς και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο του ο όρος να φτάσει τα εξωπραγματικά νούμερα του Σέρβου – και ο Κριστιάνο να ερχόταν τώρα στη Θεσσαλονίκη αυτό δεν θα ήταν εγγυημένο – ωστόσο δεν τίθεται θέμα ότι είναι πιο πλήρης παίκτης από τον Πρίγιοβιτς.
Χάρη στην τεχνική κατάρτιση του και την ευχέρεια στη δημιουργία, μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη και την παραγωγή ευκαιριών. Τομέας στον οποίο ουδόλως εντυπωσιάζει μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ. Και η προφανής διέξοδος για να βρει τα γκολ του Πρίγιοβιτς είναι να γίνει πιο πιεστικός για τις αντίπαλες άμυνες και πιο «πολυφωνικός» στο σκοράρισμα.
Υπάρχει όμως κι άλλο ένα στοιχείο που προορίζεται να χρίσει τον 32χρονο επιθετικό άξιο διάδοχο στη θέση «9», αν φυσικά ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρήτρας που πρέπει να κατατεθεί στον Παναθηναϊκό.
Για να αναδειχθεί αυτό, πρέπει να θυμηθούμε τι έκανε στους πράσινους ο Μπεργκ παρέα με έναν παίκτη που θα βρει στην Τούμπα. Η αγαστή συνεργασία του με τον Νίκο Καρέλη ήταν αυτή που αξέχαστα οδήγησε στην υπέρβαση τον Παναθηναϊκό τη διετία 2013-15.
Τη σεζόν 2013-14 ο Παναθηναϊκός υποσκέλισε τον ΠΑΟΚ μέσω της διαδικασίας των πλέι-οφ και τον νίκησε και με 4-1 στον τελικό του Κυπέλλου. Την επόμενη πήρε πολύ εύκολα το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των πλέι-οφ, αφήνοντας τον βασικό ανταγωνιστή του (ΠΑΟΚ) στο -11.
Ήταν η χρονιά που Μπεργκ και Καρέλης βρίσκονταν με κλειστά μάτια, ο πρώτος έβαλε 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και ο δεύτερος 19! Και όλα αυτά μολονότι ο Σουηδός έπαιξε λόγω τραυματισμών μόνο σε 19 από τα 34 ματς της κανονικής περιόδου!
Με τον Καρέλη στο πλευρό του, να δίνει και να τρώει «ξύλο» και να κλέβει ψηλά μπάλες, η ζωή του Μπεργκ ως «φουνταριστού» ήταν ένα κλικ πιο εύκολη και όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, ήταν μία από τις περιόδους της καριέρας του που χαιρόταν όσο λίγες το ποδόσφαιρο.
Για τον Έλληνα επιθετικό δεν το συζητάμε, με τον Μπεργκ «συνεργό» του έχει πραγματοποιήσει τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα του και πιθανόν μία νέα συνεύρεση να του δώσει την έξτρα ώθηση που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε σημαντική μονάδα για τον ΠΑΟΚ.
Από πλευράς Δικεφάλου δεν θα ήταν καθόλου αυθαίρετο να θεωρεί ότι προσελκύοντας τον Μπεργκ θα «σημαδέψει» με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ο Καρέλης μπορεί αποδεδειγμένα να προσφέρει σε μια ομάδα πολύ περισσότερα απ’ όσα προσφέρει για την ώρα και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που το έχει βιώσει με τον πιο επώδυνο τρόπο.
Τη σεζόν που οι δυο τους σμπαράλιαζαν κατά συρροή τις αντίπαλες άμυνες, έκαστος σκόραρε από τρία γκολ στα τέσσερα ματς με τον ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και πλέι-οφ, με τον Παναθηναϊκό να «γράφει» 4/4 σε αυτά τα παιχνίδια!