Συγκρίνεται ο Γιάννης με τον Ντόντσιτς;
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Συγκρίνεται ο Γιάννης με τον Ντόντσιτς;

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι ξεκάθαρο ποιος έχει μεγαλύτερο potential...

«Πιστεύουμε ότι ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ μας ταιριάζει καλύτερα. Είναι καλύτερος παίκτης. Μεγάλο ταλέντο. Ήταν μια εύκολη επιλογή για εμάς». Μπορεί να έχουν περάσει μόνο εφτά μήνες, αλλά αυτή είναι ήδη μία από τις πιο άστοχες δηλώσεις στην ιστορία του NBA και πιθανότατα θα μνημονεύεται χρόνια με… πόνο ψυχής στο Σακραμέντο και σαρδόνια χαμόγελα στο Ντάλας.

Ανήκει στον Βλάντε Ντίβατς, γενικό διευθυντή των Κινγκς, και αφορά στην εξήγηση του να επιλέξει στο Νο. 2 του draft τον πάουερ φόργουορντ του Duke αντί τον Λούκα Ντόντσιτς.

Ο συμπαθέστατος Βλάντε – και να πει κανείς ότι ως Βαλκάνιος δεν ήξερε από πρώτο χέρι τη εστί Λούκα – ασφαλώς το φυσά ακόμη (και δεν θα κρυώσει ποτέ…), καθότι ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ μπορεί να είναι ένας καλός παίκτης (12,4 π., 6,9 ρ., 0,9 ασ. φέτος), αλλά φυσικά… ωχριά μπροστά στο φαινόμενο από τη Σλοβενία.

Για να κλείσουμε το θέμα draft, ούτε οι υπεύθυνοι των Ατλάντα Χοκς, οι οποίοι τον επέλεξαν στο Νο. 3, έκριναν ότι ταίριαζε στην ομάδα ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ, τουλάχιστον όχι τόσο όσο ο Τρέι Γιανγκ που επιλέχθηκε στο Νο 5. από το Ντάλας πριν δρομολογηθεί η σχετική ανταλλαγή.

Με 15,8 π., 7,1 ασ. και 3,1 ριμπ. ο Γιανγκ είναι ένας εξαιρετικός rookie, αλλά αντίθετα με τον baby-face ξανθομάλλη δεν έχει καμία τύχη να βρεθεί στο all-star game της Σάρλοτ τον επόμενο μήνα.

Ο νεαρός Λούκα θα γίνει ο δεύτερος στην ιστορία κάτω των 20 (μετά τον Κόμπε Μπράιαντ) που θα πάρει μέρος στο μεγάλο ματς Δύσης – Ανατολής και θα σπάσει το ρεκόρ του Γιάννη για το νεαρότερο μη Αμερικανό. Ο Έλληνας σταρ ήταν 22 ετών, 2 μηνών και 13 ημερών στο all star game του 2017.

Με 20,2 π., 6,7 ριμπ., 5 ασίστ και κάποια «clutch» highlights, που έχουν αφήσει άφωνους τους Αμερικανούς, ο Ντόντσιτς συγκρίνεται ήδη μόνο με την ανφάν γκατέ, βαδίζοντας στα χνάρια των μεγαλύτερων σταρ του -αθλήματος.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

«Έχει μόλις 40 ματς στο βιογραφικό του και φαίνεται σα να είναι στη Λίγκα δέκα χρόνια», δήλωσε ο Στιβ Κερ, έκθαμβος κι αυτός από τα καμώματα του «φλωράκου» που κάνει κάθε δύο βράδια το κομμάτι του απέναντι στα «θηρία».

Για να γίνει κατανοητός όλος αυτός ο ντόρος που έχει ξεσηκώσει ο Σλοβένος – 4ος στην ψηφοφορία σε όλη τη δύση για την all-star 12αδα – αρκεί να αναδειχτεί ότι στην πρώτη σεζόν του στο NBA ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε έως το break του all star weekend 20,4 π., 5,8 ασ. και 5,7 ριμπ. ανά ματς κατά μέσο όρο.

Δεν συζητάμε καν παίκτες με τεράστια εξέλιξη, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν του με 6,8 π., 4,4 ριμπ. και 1,9 ασ. σε 24,6 λεπτά συμμετοχής. 

Στον έκτο χρόνο θητείας του στo ΝΒΑ ο «Greek Freak» θεωρείται το φαβορί για τον τίτλο του MVP και ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσο καιρό θα χρειαστεί ο Ντόντσιτς για να βρεθεί στην ίδια θέση, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι τα περιθώρια εξέλιξης είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Έχει σουτ, έχει τρομερή τεχνική για το ύψος του και σπάνια αντίληψη παιχνιδιού, αλλά δεν έχει ακόμα το κορμί που θα του επιτρέψει να κυριαρχεί απέναντι σε πολύ πιο αθλητικούς αντιπάλους.

Είναι σαφές ότι όταν το αποκτήσει κι αυτό (δεν είναι… επιλογή του το αν θα συμβεί) θα έχει δρομολογηθεί η άνευ ορίων εκτόξευση του, αφού σε συνδυασμό με το ασύγκριτο μπασκετικό IQ του, λίγοι παίκτες θα μπορούν να τον κοιτάξουν στα μάτια.

Ένας από αυτούς θα είναι πάντα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, όσο παικταράς κι αν είναι, δεν έχει το potential του πρωταθλητή Ευρώπης (και με την Εθνική Σλοβενίας)! Τουλάχιστον έως ότου «διορθώσει» το φετινό 17,2% στα τρίποντα ή βρει τον τρόπο να απειλεί με jump shoot από μέση απόσταση.

Ύστερα από 6 χρόνια στις ΗΠΑ οι πιθανότητες να συμβεί αυτό δεν είναι υπέρ του. Αν καταφέρει πάντως να πάει κόντρα στα προγνωστικά και τις ενδείξεις, ένας Γιάννης Αντετοκούνμπο με το σουτ του Λούκας Ντόντσιτς θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με κάτι που αρχίζει σε Μάικλ και τελειώνει σε Τζόρνταν…