Το νέο μεγάλο δίλημμα των ΑΕΚτζήδων: Πόνσε ή Αραούχο;
Βρείτε μας στο

Κάποιοι (που για να λένε το έχουν εφαρμόσει και έχει πιάσει) ισχυρίζονται πως ο έρωτας με έρωτα περνάει.

Κατ’ αυτή τη λογική θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και Αργεντινός (επιθετικός που λατρεύτηκε) με… Αργεντινό (επιθετικό που επίσης τα κολλάει)  αντικαθίσταται στις καρδιές των φίλων της ΑΕΚ.

Ή μήπως δεν αντικαθίσταται και απλώς αποτελεί παρηγοριά για το γεγονός ότι η «καψούρα» είναι πλέον μακριά;

Όπως και να ‘χει, με όποια πλευρά κι αν συντάσσεσαι, οι φοβερές εμφανίσεις του Εζεκιέλ Πόνσε και τα 11 γκολ που έχει ήδη πετύχει με τα κιτρινόμαυρα κάνουν αναπόφευκτες τις συγκρίσεις του με τον Σέρχιο Αραούχο.

Με την κουβέντα λοιπόν (για το αν η «Ένωση» το καλοκαίρι πρέπει να επιδιώξει παραμονή του Έκι ή επιστροφή του «Τσίνο») να έχει από τώρα ξεκινήσει, υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια από τα οποία μπορεί να βγει ετυμηγορία…

Αποτελεσματικότητα

Με την αυστηρή έννοια του όρου βασική δουλειά του επιθετικού είναι το γκολ. Δεν έχει σημασία τι και πως, σημασία έχει να στέλνει την μπάλα στο πλεκτό. Υπό αυτή την έννοια, ο Πόνσε δείχνει πιο αποτελεσματικός. Πιο κυνικός. Πιο «killer» μέσα στην περιοχή.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ο Αραούχο διαθέτει επίσης τελειώματα κλάσης, αλλά (η αλήθεια είναι πώς) χρειαζόταν περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Και φυσικά έχανε και περισσότερες ευκαιρίες. Και αριθμητικά να τα πάρεις, δικαιολογείται η υπεροπλία του Πόνσε στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Έχει πετύχει ήδη 11 γκολ σε 25 συμμετοχές του με την ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις. Αρκετά μάλιστα απ’ αυτά τα ματς ήταν για τα προκριματικά και τους ομίλους του Champions League (άρα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας).

Ο Αραούχο, από την άλλη, μετράει συνολικά 23 γκολ με τα κιτρινόμαυρα (σε 60 αγώνες συνολικά). Είναι ενδεικτικό όμως ότι στην περσινή σεζόν κατά την οποία μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο με την «Ένωση» πέτυχε δυο μόλις τέρματα παραπάνω στο πρωτάθλημα (11) απ’ όσα πέτυχε φέτος ο Πόνσε σε ένα γύρο.

Τεχνική

Το ταλέντο δεν είναι μονάδα μετρήσιμη. Παρόλα αυτά ο προικισμένος ποδοσφαιριστής ξεχωρίζει. Ακόμα και όταν συγκρίνεται με έναν επίσης προικισμένο ποδοσφαιριστή. Μπορεί η διαφορά τους να μην είναι χαοτική, ωστόσο είναι αναμφισβήτητο πως ο Αραούχο από τεχνικής απόψεως είναι ανώτερος:

Δεν σκοράρει μονάχα «one touch» γκολ, φτιάχνει φάσεις για τον εαυτό του, μπορεί να ντριμπλάρει, να τραβηχτεί εκτός περιοχής για να παίξει το «1-2». Επίσης χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και τα δυο πόδια και φυσικά δημιουργεί.

Εξίσου σημαντικό παράσημο με τα 23 γκολ που έχει πετύχει στην ΑΕΚ είναι τα 11 συνολικά που σέρβιρε σε συμπαίκτες του (κάποια εκ των οποίων μάλιστα πολύ κρίσιμα). Ο Πόνσε μετράει μονάχα 2 ασίστ ως τώρα, αλλά δεν χρειάζεται η στατιστικής για να καταλάβεις πώς -συγκριτικά με τον Αραούχο- βασίζεται περισσότερο στη δεινότητα και τις τοποθετήσεις του παρά στην κλάση του.

Αυτή που επέτρεπε στον «Τσίνο» να σκοράρει και μεγαλύτερης δυσκολίας γκολ και ν’ απειλεί σοβαρά και εκτός περιοχής (με χαρακτηριστικές τις πανομοιότυπες γκολάρες απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό).

Φυσικά προσόντα

Ίσως ο τομέας όπου ισορροπούν περισσότερο από κάθε άλλον. Όχι επειδή μοιάζουν από άποψη σωματοδομής, αλλά επειδή ο ένας είναι ανώτερος σε κάποια χαρακτηριστικά και ο δεύτερος σε κάποια άλλα.

Αν και δυο πόντους κοντύτερος (1,78-1,80) ο Πόνσε είναι δεδομένα πιο δυνατός, πιο δυνατός στις μονομαχίες, πιο ανθεκτικός στην «κακομεταχείριση» των αντίπαλων στόπερ. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα ως εργαλείο του παιχνιδιού του και έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να παίξει με πλάτη συγκριτικά με τον Αραούχο.

Ο νυν επιθετικός της Λας Πάλμας, από την άλλη, υπερτερεί αλλού: Ακόμα κι αν δεν είναι πιο γρήγορος (που κι αυτό φαίνεται να ισχύει), είναι σίγουρα πιο ευέλικτος. Πιο «αέρινος» στις κινήσεις του και πιο ικανός να παίξει στον κενό χώρο.

Μπορεί λοιπόν να ταιριάζει περισσότερο σε παιχνίδι αντεπιθέσεων, ωστόσο αυτό έχει αντίκτυπο και από την ανάποδη: Δεν «γεμίζει» την περιοχή όσο το κάνει ο Πόνσε στα ματς με χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους (τα οποία είναι και πλειοψηφία για την ΑΕΚ ειδικά εντός των συνόρων).

Προσωπικότητα

Υπάρχει διαφορά, αλλά υπάρχει και ένας βασικός λόγος που την καθορίζει: Η ηλικία. Μπορεί να μην τους χωρίζουν… αιώνες, αλλά το γεγονός ότι ο Αραούχο σε λίγες μέρες θα κλείσει τα 27 και ο Πόνσε δεν έχει κλείσει ακόμα τα 22 αν μη τι άλλο δημιουργεί χάντικαπ εμπειρίας υπέρ του «Τσίνο».

Εξάλλου μετράει αρκετές γεμάτες σεζόν, έχει αγωνιστεί ήδη σε Primera και Segunda Division και φυσικά έχει σηκώσει ήδη πρωτάθλημα πέρυσι με την ΑΕΚ. Όχι βέβαια ότι και ο Πόνσε δείχνει «ψαρωμένος» ή κανένα… γατάκι.

Είναι φουλ μαχητικός, δεν μασάει στην κλωτσιά, δεν φοβάται ποτέ να βάλει τα πόδια του στη φωτιά. Και το κυριότερο: «Σκίζεται» το ίδιο, είτε παίζει με την Μπάγερν στο Μόναχο, είτε με τον Κισσαμικό στα Περιβόλια. Δεν έχει καταφέρει ακόμα ωστόσο κάτι σημαντικό. Να σκοράρει σε ντέρμπι.

Κι αν για κάτι λατρεύτηκε ο Αραούχο από τους οπαδούς της ΑΕΚ είναι ότι δήλωνε πάντοτε παρών στα μεγάλα ματς: Έχοντας περάσει ένα… χεράκι όλους τους μεγάλους αντιπάλους (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ), σφραγίζοντας προκρίσεις στο Κύπελλο και μεγάλες νίκες στο πρωτάθλημα.