5 παίκτες που είναι καλύτεροι στο NBA απ' ό,τι στην Ευρώπη

Αν πείτε στον Τζο Ινγκλς ότι η δυσκολότερη λίγκα του κόσμου είναι το NBA, θα σκάσει ένα ολόγιομο, ειρωνικό χαμογελάκι...

Πριν από τον εντός έδρας αγώνα της Μπαρτσελόνα με τον Παναθηναϊκό για τη φετινή Euroleague, ο προπονητής των Καταλανών, Σβέτισλαβ Πέσιτς, έκανε κάποιες δηλώσεις περί… ανέμων και υδάτων, που προκάλεσαν ένα μικρό debate σε Ισπανία και Σερβία.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να αλλάξει η ομάδα του το τέμπο ενός αγώνα, πήρε την πάσα για να υποβαθμίσει το NBA, σε σύγκριση με το μπάσκετ που παίζεται στη Euroleague.

«Στο μπάσκετ, όταν θέλεις να αλλάξεις το τέμπο ενός αγώνα, αλλάζεις τον ρυθμό της άμυνας, όχι της επίθεσης. Στο NBA όλοι γιορτάζουν και πανηγυρίζουν, όλοι είναι χαρούμενοι, με σκορ του τύπου 122-120. Το καλύτερο μπάσκετ όμως παίζεται στη EuroLeague, όπου μπορείς να δεις τα πάντα: άμυνα, επίθεση, τακτική, τρίποντα, καρφώματα, δημιουργία. Αυτό που μας λείπει, είναι η σωστή προώθηση που έχει το ΝΒΑ. Δεν έχουμε μάθει να πουλάμε το προϊόν μας εδώ στην Ευρώπη».

Ο 69χρονος Σέρβος προπονητής χαρακτηρίστηκε από πολλούς «κολλημένος» έως και γραφικός, αλλά μήπως δεν είναι εντελώς ανυπόστατα όσα υποστήριξε; Πόσο ελκυστικό για παράδειγμα είναι το μπάσκετ του Χιούστον, με τα 44,5 τρίποντα κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι (τα 13,3 από τον Τζέιμς Χάρντεν) ή τα 6,5 μακρινά σουτ που παίρνει σε κάθε ματς ο ύψους 2,13μ. σέντερ του Μιλγουόκι Μπρουκ Λόπες;

Πέραν αυτών όμως, μήπως το επίπεδο δυσκολίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει πλησιάσει πλέον πάρα πολύ το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου;

Πριν από χρόνια θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε ότι ένας παίκτης θα τα κατάφερνε καλύτερα στην Ευρώπη απ’ ότι στις ΗΠΑ, στη σύγχρονη εποχή όμως αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο. Οι περιπτώσεις δεν είναι μία και δύο. Ξεχωρίσαμε πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές.

Νίκολα Γιόκιτς

Κάθε χρόνο και καλύτερος ο κορυφαίος Ευρωπαίος ψηλός, είναι φέτος ο Νο. 1 λόγος που οι Ντένβερ Νάγκετς διαγωνίζονται με το Γκόλντεν Στέιτ για την πρώτη θέση στη δυτική περιφέρεια. Έχει κατά μέσο όρο 20,1 πόντους, 10,4 ριμπάουντ και παρά τα 213 εκατοστά του 7,7 ασίστ!

Η εξέλιξη του είναι ραγδαία και μόνο να ευχηθεί για αυτήν μπορούσε το Ντένβερ όταν τον επέλεξε στο draft το καλοκαίρι του 2014.

Έως τότε ο 24χρονος Σέρβος παικταράς είχε αγωνιστεί μόνο στην άσημη Mega Basket του Βελιγραδίου, με την οποία ασφαλώς και ήταν εντυπωσιακός, έστω σε νεαρή ηλικία (15,4 πόντοι, 9,3 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ στην Αδριατική Λίγκα της σεζόν 2014-15), αλλά κανείς δεν μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι τέσσερα χρόνια αργότερα θα αναγνωριζόταν ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στο NBA.

Μαρκ Γκασόλ

Τη σεζόν 2007-08 ο Μαρκ Γκασόλ είχε 15,3 πόντους, 7,6 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ με την καταλανική Χιρόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα και το ULEB Cup. Υποτίθεται ότι από τη μικρούλα Χιρόνα σε ομάδα του NBA χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, ο δρόμος δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Μόλις στη δεύτερη σεζόν του στο NBA όμως (2009-10), ο μικρότερος και ψηλότερος των πιο διάσημων αδερφών του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είχε 14,6 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ, με τη φανέλα του Μέμφις.

Σήμερα, στα 34 χρόνια του οι αριθμοί του στους Γκριζλς είναι καλύτεροι από εκείνων της τελευταίας χρονιάς του στην Ευρώπη, την οποία εγκατέλειψε σε ηλικία 23 ετών. Και όπως και ο Γιόκιτς δεν έπαιξε καν στην Ευρωλίγκα, αλλά σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο.

Πάτρικ Μπέβερλι

Στην περίπτωση του η επιστήμη σηκώνει τα χέρια… ψηλά. Ο Πάτρικ Μπέβερλι ήρθε σε ηλικία 21 ετών στον Ολυμπιακό (2009), προερχόμενος από μία πολύ καλή σεζόν στην ουκρανική Ντνίπρο. Στην Ελλάδα έμεινε όμως μόνο ένα χρόνο, αφού πέρα από τη δεδομένη ικανότητα του στην άμυνα… ντρεπόταν να επιτεθεί και είχε βάλει σημάδι το σίδερο από τη γραμμή των 6,75.

Στη Euroleague της σεζόν 2009-10 (ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό), ο Αμερικανός γκαρντ είχε κατά μέσο όρο 2,7 πόντους, 1,9 ριμπάουντ και 0,6 ασίστ, σουτάροντας με 18,2% στο τρίποντο. Συμπεριλαμβανομένης και της Α1, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 4 πόντους κατά μέσο όρο, ούτε τους μισούς δηλαδή απ’ όσους έχει στην καριέρα του στο NBA!

Τρία χρόνια αργότερα πήγε στο Χιούστον και από το δεύτερο έτος της θητείας του εκεί έγινε βασικός, σκοράροντας 10 πόντους ανά ματς με 37% από τη γραμμή του τριπόντου.

Μετακομίζοντας το καλοκαίρι του 2017 στο Λος Άντζελες (Κλίπερς), έκανε πέρσι την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (12,2 πόντους, 4,1 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ με 40% στα τρίποντα). Σχεδόν τα νούμερα που είχε με τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης στο Eurocup τη διετία 2011-13…

Τζο Ινγκλς

Γίνεται από κομπάρσος σε clubs της Euroleague στα 25 σου χρόνια να μεταμορφώνεσαι σε πρωταγωνιστή σε ομάδα του NΒΑ στα 30 σου; Για τον Τζο Ινγκλς έμοιαζε υπέρβαση και μόνο ότι βρήκε δουλειά στις ΗΠΑ το 2014, προερχόμενος από τρεις αδιάφορες σεζόν με την Μπαρτσελόνα (2010-13) και άλλη μία με τη Μακάμπι (2013-14).

Ο Αυστραλός είχε κατά μέσο όρο σε αυτές στη Euroleague 5,6 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ, αποτυγχάνοντας να κάνει τη διαφορά. Νούμερα που «μάτσαρε» από την πρώτη σεζόν του στους Τζαζ, στους οποίους έχει εξελιχθεί σε παίκτη – «κλειδί» την τελευταία διετία.

Παίζει πάνω από 30 λεπτά και ενεργεί πολλές φορές ως πλέι-μέικερ έχοντας ηγετικό ρόλο στο παρκέ. Σκοράρει 11,5 πόντους, μοιράζει περίπου 5 ασίστ και κατεβάζει 4 ριμπάουντ, έχοντας βάλει και τη δική του σφραγίδα στην πολύ καλή πορεία της Γιούτα σε αυτό το διάστημα.

Στη Euroleague ούτε που φανταζόταν τέτοια μεγαλεία. Άντε να τον πείσεις ότι η δυσκολότερη λίγκα του κόσμου είναι το NBA…

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς

Ασφαλώς ο Κροάτης guard / small forward ήταν ένας εξαιρετικός σκόρερ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με αυτά που κάνει όμως φέτος με τη φανέλα της Ιντιάνα πιθανόν να… σταυροκοπιέται και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που τον είχε στη Φενερμπαχτσέ τη σεζόν 2013-14.

Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς σκόραρε τότε στη Euroleague 14,8 πόντους κατά μέσο όρο με 29,8% στα τρίποντα, ενώ είχε επίσης 2,5 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ. Φέτος ο 29χρονος Κροάτης είναι ένας «killer» από τη γραμμή των 6,75 μ. με 43,4% και παράλληλα ο δεύτερος σκόρερ της Ιντιάνα με 16 πόντους μέσο όρο.

Έχει επιπλέον 4 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ, σε 31.6’ συμμετοχής, αποτελώντας έναν από τους βασικούς λόγους που παρά τη διπλή ατυχία με τον Βίκτορ Ολαντίπο, η Ιντιάνα θα προκριθεί διά περιπάτου στα πλέι-οφ.