Όταν το μικρό ψάρι τρώει το μεγάλο: Τα 5 μεγαλύτερα «μπαμ» στην ιστορία του Κυπέλλου

Με 28 άστοχες τελικές σε αντιδιαστολή με μία εύστοχη, όλα γίνονται. Για την ακρίβεια έχουν γίνει και χειρότερα...

«Το Κύπελλο έχει τους δικούς του κανόνες», είναι η ατάκα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Γερμανία, πριν από μια άνιση μάχη ανάμεσα σε αουτσάιντερ και φαβορί. Στηρίζεται βέβαια στο θεώρημα ότι σε ένα 90λεπτο τα πάντα μπορεί να συμβούν, καθότι εκεί οι αγώνες από την πρώτη φάση έως και τον τελικό είναι μονοί.

Σε διπλές αναμετρήσεις οι πιθανότητες για την έκπληξη μειώνονται εύλογα σε πολύ μεγάλο βαθμό και υπό αυτό το πρίσμα το επίτευγμα της Λαμίας έχει ήδη καταχωρηθεί στα κιτάπια ως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδας.

Το τεκμηριώνουν άλλωστε και οι αριθμοί. Για να συμβεί, χρειάστηκε να μην σκοράρει ο Ολυμπιακός σε καμία από τις 28 τελικές προσπάθειες του και να μετατρέψουν οι φιλοξενούμενοι σε γκολ τη μοναδική τέτοια που είχαν στο ματς.

Το ποδόσφαιρο μπερδεύτηκε με τη… μεταφυσική το βράδυ της Πέμπτης στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δίνοντας αφορμή για να ανατρέξουμε σε άλλες τέτοιες «κυπελλικές» βραδιές, που το μικρό ψάρι έφαγε το μεγάλο.

Δεν είμαστε Γαλλία, όπου η παρουσία ομάδας εκτός League 1 στα ημιτελικά είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου (την τελευταία επταετία έχουν παίξει δύο ομάδες της Γ’ στον τελικό), αλλά υπάρχουν τα παραδείγματα για να ισχυρίστουμε ότι και στην Ελλάδα ο θεσμός του κυπέλλου είναι… δημοκρατικός.

Με το Χαϊδάρι όχι, με τη Μίλαν ναι…

Το 2005 το Χαϊδάρι ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική, έχοντας πανηγυρίσει δύο σερί ανόδους. Αποδείχτηκε ομάδα – φωτοβολίδα. Το 2008 υποβιβάστηκε στη Γ’ κατηγορία, το 2010 στο περιφερειακό Πρωτάθλημα και από το 2011 αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία της  Ε.Π.Σ.Α.

Πρόλαβε όμως να γίνει έμπνευση για παρέες που προσπάθησαν μεταγενέστερα να τη μιμηθούν, κάνοντας το αδύνατο δυνατό. Όχι τόσο λόγω των δύο σερί ανόδων, αλλά για την εποποίια απέναντι στην ΑΕΚ το Νοέμβριο του 2006.

Η Ένωση του Λορένθο Σέρα Φερέρ και των Παπασταθόπουλου, Λυμπερόπουλου, Ζούλιο Σέζαρ, Γεωργέα, Λάκη κ.λ.π έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2006/07. Στο Χαϊδάρι ο Ισπανός τεχνικός έκανε rotation και το πλήρωσε.

Η ομάδα του Βασίλη Βούζα άντεξε στο 90λεπτο (0-0), αλλά το απίστευτο είναι ότι άντεξε και στην παράταση, παίζοντας από το 94’ με 10 παίκτες και από το 101’ με εννιά! Η ΑΕΚ είχε πολλές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων δύο δοκάρια, αλλά η διαφορά ποιότητας και εμπειρίας δεν τη βοήθησε ούτε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Μόρας αστόχησε στο 6ο των κιτρινόμαυρων και το «θαύμα» ολοκληρώθηκε, με το 5-4 υπέρ των γηπεδούχων.

Το Χαϊδάρι στάθηκε επάξια και στον επόμενο γύρο απέναντι στον Ολυμπιακό (προηγήθηκε, αλλά ηττήθηκε με 3-1), ενώ ακριβώς 12 ημέρες μετά, η ΑΕΚ πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της, αφήνοντας στο «ΟΑΚΑ» ρέστη τη Μίλαν των Μαλντίνι, Κακά, Πίρλο, Ζέεντορφ, Κοστακούρτα και Ιντσάγκι!

Όταν φωταγωγήθηκε η Μηχανιώνα

Οχτώ χρόνια νωρίτερα η ΑΕΚ είχε βιώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο κάζο, κόντρα στον Ποσειδώνα Μηχανιώνας, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στη Γ’ Εθνική.

Με τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο υπηρεσιακό στον πάγκο -είχε αναλάβει μετά την απόλυση του Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς- και ενδεκάδα βασικών που πλαισίωναν οι Σαβέφσκι, Ζήκος, Μαλαδένης, Δώνης, Κασάπης, Σέμπουε, Κοπιτσής, Καλιτζάκης και Ατματζίδης, η ΑΕΚ… κατάφερε το Νοέμβρη του 1998 να ηττηθεί με 1-0 και να αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Το γκολ στο 31ο λεπτό ήταν αυτό που έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα τον 19χρονο τότε Σάκη Πρίττα και του άνοιξε το δρόμο για μια σημαντική καριέρα στα ελληνικά γήπεδα.

Με τον Όλεγκ Μπλαχίν να διαδέχεται τον Καραγκιοζόπουλο, η Ένωση τερμάτισε δεύτερη εκείνη τη σεζόν, «κλέβοντας» στο νήμα από τον Παναθηναϊκό το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο στρατόπεδο των νικητών, ο Δήμος ανακοίνωσε πριμ 10 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ το βράδυ στήθηκε πανηγύρι στην πλατεία της Νέας Μηχανιώνας και η πόλη φωταγωγήθηκε.

Ο Ποσειδώνας απέκλεισε και την Παναχαϊκή στον Β’ γύρο (1-1 και 8-7 στα πέναλτι!) και ηττήθηκε στη φάση των «16» από τον Ηρακλή με 2-1. Η Γ’ κατηγορία ήταν το ταβάνι του σε επίπεδο πρωταθλήματός, σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Θεσσαλονίκης.

Διπλά ματς και δύο κατηγορίες διαφορά

Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού είναι μάλλον ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον Άγιο Νικόλαο τη σεζόν 1994/95, δεδομένου ότι οι αναμετρήσεις ήταν διπλές και η ομάδα του Λασιθίου έπαιζε στη Γ’ κατηγορία και μάλιστα ως νεοφώτιστη!

Έμοιαζε αδύνατο να γκελάρει και σε δεύτερο ματς απέναντι σε τόσο κατώτερο αντίπαλο ο ΠΑΟΚ μετά το 1-1 της Τούμπας, ωστόσο συνέβη στις 30 Νοεμβρίου του ’94.

Στον επαναληπτικό της Κρήτης, ο Δικέφαλος του Άρι Χάαν, με τους Ζαγοράκη, Τουρσουνίδη, Δερμιτζάκη, Μιχόπουλο, Λαγωνίδη, Μαλιούφα και Αλεξίου στη σύνθεση του, υπέστη το μεγαλύτερο φιάσκο της ιστορίας του, μένοντας στο 0-0.

Στον επόμενο γύρο ο Άγιος Νικόλας αποκλείστηκε εύκολα από τον Ιάλυσο, χάνοντας στη Ρόδο με 3-0…

Ο παντοκράτορας έμεινε γυμνός

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν 2009-2010, έχοντας κατακτήσει τα 12/13 τελευταία πρωταθλήματα και τα 4/5 τελευταία Κύπελλα. Ήταν η τελευταία του Σωκράτη Κόκκαλη στη διοίκηση και πρώτη στην μετά Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς εποχή.

Με προσθήκες μεταξύ άλλων τους Όλοφ Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο, Έντσο Μαρέσκα, Ραούλ Λεντέσμα και Μάτ Ντάρμπισαϊρ, το μπάτζετ παρέμεινε μεγάλο, ώστε να επιτευχθεί η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ρόστερ υπήρχαν ήδη οι Νικοπολίδης, Γκαλέτι, Στολτίδης, Ντουντού, Ντιόγο, Τοροσίδης, Αβραάμ και Μήτρογλου.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια οδήγησε την ομάδα σε δύο νικηφόρους προκριματικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ, απολύθηκε όμως πολύ γρήγορα, ύστερα από την εντός έδρας ισοπαλία με την Καβάλα μόλις στη δεύτερη αγωνιστική.

Τον Οκτώβρη του 2009 ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στις Σέρρες για το Β’ γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, έχοντας στον πάγκο τον Ζίκο. Ο Πανσερραϊκός είχε αποκλείσει ένα χρόνο πριν τον Παναθηναϊκό (0-0 εντός, 2-3 στο ΟΑΚΑ!), αλλά στο μεσοδιάστημα είχε υποβιβαστεί και υποδέχτηκε τους πρωταθλητές ως σύλλογος της Β’ Κατηγορίας.

Ε και; Παρότι το μπάτζετ ισοδυναμούσε περίπου με το… ετήσιο συμβόλαιο του Μέλμπεργκ, η ομάδα του Γκιγέρμε Όγιος «καθάρισε», σαν σε εικονική πραγματικότητα, για πλάκα τον παντοκράτορα -τότε- του ελληνικού ποδοσφαίρου, επικρατώντας με 3-1.

Ο Ολυμπιακός είχε το δικαίωμα να καταθέσει ένσταση, διότι για τρία λεπτά βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο έξι ξένοι παίκτες με τη φανέλα του Πανσερραϊκού, ένας δηλαδή παραπάνω από όσους επέτρεπε ο κανονισμός. Δεν το έκανε όμως, ο Πανσερραϊκός προκρίθηκε στους «16», όπου αποκλείστηκε εντός έδρας από τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε, εκείνη τη σεζόν, στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλεισμός από την Μπορντό), καταποντίστηκε όμως στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος, τερματίζοντας (από δεύτερος) στην 5η θέση.

Η μεταφυσική σεζόν 2005/06

Πέραν του προαναφερόμενου στραπάτσου με τον Πανσερραϊκό, ο Παναθηναϊκός έχει στο παθητικό ένα ακόμη μεγαλύτερο, τη σεζόν 2005/06. Η φάση των «32» εκείνης της χρονιάς… ήταν ταμάμ για όσους παίζουν αουτσάιντερ στο στοίχημα, αφού τα «μπαμ» ήταν διαδοχικά.

Με πέναλτι του Πατρίκ Ογκουνσότο στο 90’ ο Εργοτέλης, που τότε έπαιζε στη Β’ κατηγορία, επικράτησε του Παναθηναϊκού στο Παγκρήτιο με 1-0.

Η Νίκη Βόλου, που έπαιζε στη Δ’ (είχε υποβιβαστεί λίγους μήνες πριν) απέκλεισε τον ΟΦΗ (1-1, 3-2 στα πέναλτι!) και ο Αγροτικός Αστέρας της Γ’ επιβλήθηκε, επίσης στα πέναλτι, του ΠΑΟΚ (1-1, 5-4).

Στη φάση των «16» η Νίκη Βόλου διέλυσε εκτός έδρας τον Ιωνικό με 4-1, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας έφτασε έως τα ημιτελικά, πετώντας εκτός διοργάνωσης και τους Εργοτέλη, Εθνικό Αστέρα. Τόσο αυτός, όσο και η Νίκη Βόλου αποκλείστηκαν από την ΑΕΚ, σε ημιτελικά και προημιτελικά αντίστοιχα.