Γύρισαν για να (ξανα)γράψουν ιστορία: Το τρικ που έστειλε τον Άγιαξ στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ

Όταν τα μυαλά των νέων παίρνουν αέρα τι κάνεις; Τα επαναφέρεις στην κανονική τους κατάσταση...

Το περασμένο καλοκαίρι ο αθλητικός διευθυντής του Άγιαξ Μαρκ Όφερμαρς και ο γενικός διευθυντής Έντουιν Φαν ντερ Σαρ έκλεισαν σε ένα δωμάτιο, στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου, τα εφτά μεγαλύτερα ταλέντα της ομάδας. Σκοπός ήταν να τους δείξουν ένα βίντεο με το οποίο συνέκριναν τον καθένα τους, με εφτά εμβληματικές μορφές της ιστορίας του συλλόγου.

Ο γκολκίπερ Αντρέ Ονάνα έγινε «ζευγάρι» με τον ίδιο τον Φαν ντερ Σαρ. Ο Τζάστιν Κλάιφερτ με τον πατέρα του, Πάτρικ. Ο επιθετικός Κάσπερ Ντόλμπεργκ τέθηκε σε σύγκριση με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και ο Φρένκι Ντε Γιονγκ με τον Κρίστιαν Έρικσεν.

Ο Ματίς Ντε Λιχτ αντιστοιχήθηκε με τον Μπάρι Χουλσόφ, μέλος της άμυνας του ολοκληρωτικού Άγιαξ τη δεκαετία του ’70 (και σημερινός ατζέντης του). O κεντρικός χαφ Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ με τον Γιάρι Λιτμάνεν και ο δεξιός μπακ Νουσαΐρ Μαζραουί με τον Μίχαελ Ράιζινγκερ.

Όλοι τους είχαν ταβάνι τα 21 χρόνια και οι πέντε εξ’ αυτών είναι προϊόντα φυτωρίου του Άγιαξ. Ο Καμερουνέζος Ονάνα αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα στα 19 του και ο Δανός Ντόλμπεργκ από τη Σίλκεμποργκ στα 18.

Η ιδέα ήταν να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες από το εξωτερικό και να παραμείνουν στο Άμστερνταμ, για να κατακτήσουν τρόπαια με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ο Άγιαξ, που «έστειλε» στην Τότεναμ τους Κρίστιαν Έρικσεν και Ντάβινσον Σάντσες αντί 55 εκατ. ευρώ, που έπαιξε τελικό Γιουρόπα Λιγκ το 2017 και που συνέτριψε τη Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» δεν έχει κατακτήσει τίποτα εδώ και τέσσερα χρόνια! Από το τελευταίο πρωτάθλημα του (2014) είναι διαρκώς δεύτερος στην Eredevisie, ενώ η τελευταία κατάκτηση κυπέλλου χρονολογείται το 2010.

Ο Μαρκ Όφερμαρς επέστρεψε το 2012 στο club με το οποίο έγραψε ιστορία, αρχικά ως υπεύθυνος μεταγραφών και επικεφαλής του τμήματος scouting. Ο Έντουιν Φαν ντερ Σαρ ανέλαβε το 2014 το πόστο του υπεύθυνου marketing.

Δύο χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκε σε CEO και ο Όφερμαρς σε αθλητικό διευθυντή. Όλα πλέον περνούν από τα χέρια των δύο. Και από τη στιγμή που έσμιξαν στη διοικητική ηγεσία, η στόχευση όλων των κινήσεων τους ήταν να επαναφέρουν στον Άγιαξ τη χαμένη αίγλη του. Έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται πια μόνο ως «αιμοδότης» των μεγάλων ευρωπαϊκών club, αλλά και (ξανά) ένα από αυτά.

«Θέλαμε να τους δείξουμε ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν θρύλοι στον Άγιαξ και στην Ολλανδία», δήλωσε ο Φαν ντερ Σαρ για εκείνο το «τρικ» με το βίντεο, που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο επιρροής. Οι έξι από τους εφτά πείστηκαν (έστω και αν τον Γενάρη ο Ντε Γιονγκ έκλεισε για το ερχόμενο καλοκαίρι στην Μπάρτσα με 75 εκατ. ευρώ).

Εξαίρεση ο Τζούστιν Κλάιφερτ, που λίγο καιρό αργότερα έφυγε για τη Ρόμα, αντί 17 εκατ. ευρώ. Άγνωστο αν το μετάνιωσε, βλέποντας τους πρώην συμπαίκτες του να εκτοξεύουν φήμη, εμπειρία και… κασέ, διαλύοντας τη Ρεάλ μέσα στο «σπίτι» της.

Η εμπνευσμένη – καθότι διόλου κοινότοπη – κίνηση των Όφερμαρς και Φαν ντερ Σαρ, ήταν ασφαλώς μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού, με μότο ότι ο «Άγιαξ είναι μεγάλος, όχι κομπάρσος».

Το 2016 αποκτήθηκε αντί 11 εκατ. ευρώ από την Τβέντε ο Χακίμ Ζίγεκ. Στα 25 χρόνια του πια ο Μαροκινός βιρτουόζος, θα έπρεπε επίσης να λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις το περασμένο καλοκαίρι για να αγνοήσει τους μεταγραφικούς πειρασμούς. Να πειστεί ότι εδώ «χτίζεται κάτι μεγάλο».

Ο Άγιαξ δεν ήταν ποτέ η ομάδα των μεταγραφικών εξόδων. Για να διατηρήσει τα κεκτημένα (ήτοι τους σταρ αυτής της σπουδαίας φουρνιάς) ήταν επιβεβλημένο να πάει κόντρα στη φύση του.

Τον περασμένο Ιανουάριο αποκτήθηκε από τη Σάο Πάουλο αντί 12 εκατ. ευρώ ο 22χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ Ντέβιντ Νέρες. Ναι, αυτός που ψάχνουν ακόμα στο… βίντεο οι Ντάνι Καρβαχάλ και Σέρχιο Ρεγκιλόν. Το καλοκαίρι οι δαπάνες «άγγιξαν» τα 50 εκατ. ευρώ. Σε ένα εντελώς «ξένο» προς τη φύση του μεταγραφικό παζάρι, ο Άγιαξ, που πούλησε μόνο τον Κλάιφερτ, μπήκε μέσα περίπου 33 εκατ. ευρώ!

Τα 16 εκ. εξ’ αυτών δαπανήθηκαν για την εμπειρία του Ντάνι Μπλιντ, που αποκτήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και άλλα 11,5 εκατ. για τον παίκτη που εξελίχθηκε στην κίνηση – «ματ».

Στις 3 Μαρτίου του 2018 ο Ντούσκο Τάντιτς έδινε μάχη παραμονής με τη Σαουθάμπτον σε ένα 0-0 με τη Στόουκ. Ακριβώς ένα χρόνο μετά οδηγούσε τη νέα ομάδα του στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, με μια εμφάνιση που παραπέμπει σε παίκτη του play station με «πειραγμένα» χαρακτηριστικά. Ο Λέο Μέσι στα 41 παιχνίδια του κόντρα στη Ρεάλ, άντε να έχει φτάσει δύο-τρεις φορές στα επίπεδα τέτοιας απόδοσης. Δεν συζητάμε καν βέβαια για τα δύο διαδοχικά clasico που έπαιξε εντός τριών ημερών. Σε ένα 90λεπτο ο Σέρβος είχε ένα γκολ, δύο ασίστ και μία… ρουλέτα παραπάνω.

Μέσω της θητείας του στον Άγιαξ, κανείς πια δεν γνωρίζει σε ποια θέση… παίζει ο 30χρονος Τάντιτς. Υποτίθεται ότι είναι αριστερός εξτρέμ, αλλά σε αυτούς τους εφτά μήνες έχει χρησιμοποιηθεί ήδη και στις δύο πτέρυγες της επίθεσης, ως επιτελικός χαφ και ως «ψευτοεννιάρι».

Στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ έχει 6 γκολ και 4 ασίστ, 9 και 7 αντίστοιχα αν συμπεριληφθούν τα προκριματικά! Διότι να θυμίσουμε ότι ο Άγιαξ χρειάστηκε να περάσει τρεις γύρους το καλοκαίρι για να μπει στους ομίλους (Στουρμ Γκρατς, Σταντάρ Λιέγης, Ντιναμό Κιέβου). Δεκατέσσερα παιχνίδια και η μοναδική ήττα είναι αυτή στο πρώτο παιχνίδι με τη Ρεάλ (δεν ήξερες, δεν ρώταγες senior Σέρχιο Ράμος;). Μήπως δεν είναι ο πλέον… επιθυμητός αντίπαλος για τις υπόλοιπες εφτά ομάδες που θα μπουν στην κλήρωση των προημιτελικών;

Στο ολλανδικό πρωτάθλημα ο Τάντιτς είναι δεύτερος σκόρερ με 16 γκολ (έχει και 7 ασίστ), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκετα με 14 ο Ζίγεκ, που έχει και 11 ασίστ! Ο παίκτης που όταν ο 19χρονος αρχηγός Ντε Λιχτ ρωτήθηκε αν θα προτιμούσε να παίξει συμπαίκτης του Μέσι ή του Ρονάλντο, τόνισε ότι «μου αρκεί που παίζω μαζί του…».

Για τον παλαίμαχο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ είναι ο «παίκτης με την καλύτερη τεχνική κατάρτιση που έχω δει ποτέ». Ο Μαροκινός είχε σμπαραλιάσει την άμυνα της Ρεάλ και στο πρώτο ματς, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικός. Στο δεύτερο όμως του πήρε μόνο 7 λεπτά για να εξιλεωθεί. Μετά και τα χθεσινά, το κόστος αγοράς του υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ απομένουν (τουλάχιστον) δύο αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ ακόμα για τον Αγιαξ.

Και κάπως έτσι οφείλουμε να ανατρέξουμε σε ένα βασικό κανόνα της στρογγυλής θεάς, που επιτάσσει ότι τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαίο. Ναι, φαινομενικά μπορεί η ποδοσφαιρική λογική να ανατράπηκε αντανακλώντας στο φωτεινό πίνακα του «Μπερναμπέου».

Ουσιαστικά όμως αυτό το 1-4 αποτελεί προϊόν της επινόησης δύο ανδρών, που μάντρωσαν εφτά αμούστακους μπαλαδόρους για να τους δείξουν τι μπορεί να συμβεί αν ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από το έμβλημα του θρυλικού ομηρικού ήρωα…