Το γκολ του Λάγιος Ντέταρι στον τελικό κυπέλλου του 1988 με την Μπόχουμ ήταν η τελευταία (τόσο) μεγάλη στιγμή που είχαν να θυμούνται οι οπαδοί της Άιντραχτ έως και τον περασμένο Μάη.
Στη διάρκεια αυτής της 30ετίας η ομάδα της Φρανκφούρτης έπαιξε μόνο εφτά φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ άλλες τέσσερις υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία. Είθισται σύλλογοι του βεληνεκούς της να τα θαλασσώνουν στο πρωτάθλημα σε χρονιές που παίζουν στην Ευρώπη, αδυνατώντας να χωρέσουν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
Η φετινή Αϊντραχτ όμως έχει συντρίψει το στερεότυπο. Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε, Λεβερκούζεν, Χοφενχάιμ και Λειψία υπέστειλαν νωρίς φέτος τη γερμανική σημαία στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Οι τέσσερις τελευταίες είχαν αθροιστικά απολογισμό 9-9-10 σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Η Αϊντραχτ μόνη της 8-2-0 στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση! Και εκτός του ότι είναι η μοναδική «γερμανίδα» που θα χρησιμοποιήσει διαβατήριο και μετά το Μάρτη, είναι ακόμα πιο ισχυρή απ’ ότι πέρσι στην Μπουντεσλίγκα. Για την ακρίβεια απέχει ένα βαθμό από την τέταρτη θέση, φλερτάροντας και με έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Και βέβαια υπάρχουν αρκετοί σοβαροί λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά. Ο πιο προφανής λέγεται Λούκα Γιόβιτς…
Στις 11 Απριλίου η Μπενφίκα θα υποδεχτεί την Αϊντραχτ, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Από τώρα οι «αετοί» ζουν με το φόβο να… τιμωρηθούν από ένα δικό τους «παιδί».
Ο Λούκα Γιόβιτς θα έπρεπε να είναι μαζί τους και όχι με τους «άλλους». Αυτοί τον αγόρασαν τον Ιανουάριο του 2016 από τον Ερυθρό Αστέρα. Αυτοί έκαναν όμως και το λάθος να μην τον πιστέψουν, παραχωρώντας τον με διετή δανεισμό και οψιόν αγοράς στην Αϊντραχτ. Και τώρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τον φέρουν πίσω. Με 10 εκατ. ευρώ οι Γερμανοί θα τον αγοράσουν το προσεχές καλοκαίρι και -όπως όλα δείχνουν- θα τον πουλήσουν στην Μπαρτσελόνα με ένα ποσό κοντά στα 60 εκατ. ευρώ!
Στην 5η μεγαλύτερη γερμανική πόλη το ποδόσφαιρο είναι μετά από πολλά χρόνια πρώτο θέμα συζήτησης. Η πορεία της Αϊντραχτ, που έκανε το 6/6 στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και στη φάση των «32» διέλυσε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ (2-2, 4-1), έχει προκαλέσει παροξυσμό στις τάξεις των οπαδών της, που ορέγονται το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας (και πρώτο μετά το Κύπελλο UEFA του 1980).
Έμοιαζαν με ψέμα τα δημοσιεύματα που ήθελαν τα «κοκκινόμαυρα» καραβάνια προς Μιλάνο να αποτιμώνται σε 15.000 ανθρώπους, αλλά μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι οπαδοί της Ιντερ, που έμειναν με ανοιχτό το στόμα βλέποντας την εξέδρα της αντιπάλου στην πρόσφατη ρεβάνς για τους «16» της διοργάνωσης.
Στα VIP του «Σαν Σίρο» ήταν και τρεις απεσταλμένοι της Μπαρτσελόνα. Ο Ερίκ Αμπιντάλ, ο Πεπ Σεγκούρα και ο Ραμόν Πλανές είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για να «κατασκοπεύσουν» live τον 21χρονο επιθετικό. Και αυτό που είδαν τους άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.
Με δικό του γκολ, στο 5ο λεπτό, πήρε η Αϊντραχτ τη νίκη – πρόκριση σε βάρος των «νερατζούρι» (0-1). Ήταν το 22ο στη σεζόν για τον Σέρβο εκκολαπτόμενο σταρ, που φέρεται να επιλέχθηκε ήδη από την Μπάρτσα ως ο εκλεκτός για τη διαδοχή του Λουίς Σουάρες.
Η είδηση δεν εκπλήσσει. Ο Γιόβιτς είναι είναι πρόσπεκτ από αυτά που ακόμα και με «γυμνό» μάτι υποθέτεις ότι θα αφήσει εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δυνατός, ταχύτατος, τεχνικά προικισμένος και με «φονικό» ένστικτο μπροστά στο αντίπαλο τέρμα, μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο.
«Πολύ σπάνια βλέπω έναν παίκτη που να είναι τόσο επικίνδυνος στην αντίπαλη περιοχή, είτε με την μπάλα κάτω, είτε στον αέρα. Είναι ήδη ολοκληρωμένος», δήλωσε πρόσφατα ο τεχνικός της Αϊντραχτ Άντι Χίτερ, για το φαινόμενο Γιόβιτς, που στο πρωτάθλημα έχει 15 γκολ και 7 ασίστ σε 24 ματς και στην Ευρώπη έχει βρει δίχτυα 7 φορές σε 10 συμμετοχές.
Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του είναι ότι εκτελεί και χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια. Από αυτά τα 15 γκολ που έχει πετύχει στην Μπουντεσλίγκα, τα 6 είναι με το αριστερό, ισάριθμα με το δεξί και τρία με το κεφάλι. Στην Μπουντεσλίγκα πετυχαίνει ένα γκολ ανά 4,4 σουτ και αξιοποιεί περίπου το 75% των μεγάλων ευκαιριών που του παρουσιάζονται.
Πέντε φορές έχει ολοκληρώσει αντεπίθεση και η μέγιστη ταχύτητα του τη στιγμή της εκτέλεσης (21 χλμ / ανά ώρα) «ματσάρει» την αντίστοιχη του Κριστιάνο Ρονάλντο. Παράλληλα, οι 25/56 ντρίπλες που έχει επιχειρήσει ήταν επιτυχημένες, ενώ σε άλλες 29 του έγινε φάουλ. Που σημαίνει ότι οι αντίπαλοι δεν τον κόβουν ούτε με βαλέ…
Το απίθανο «πενταρέ» στο 7-1 επί της Φορτούνα Ντίσελντορφ τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μια απτή «δήλωση» του πλούσιου ρεπερτορίου του. Πέντε γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο, το καθένα με διαφορετικό τρόπο. Αν και οι οπαδοί του συλλόγου προτιμούν ασφαλώς αυτό το ένα που… έκαιγε, το εκληκτικό τακουνάκι με το οποίο η Αϊντραχτ νίκησε πέρσι εκτός έδρας τη Σάλκε και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου.
Λίγα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι τυχαία. Ο Γιόβιτς έκανε ντεμπούτο με τον Ερυθρό Αστέρα σε ηλικία 16 ετών, 5 μηνών και 5 ημερών. Του πήρε μόλις τρία λεπτά συμμετοχής για να γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του σερβικού συλλόγου!
Ναι, στην Μπενφίκα δεν έκανε αισθητή την παρουσία του, αλλά κανείς δεν θεωρεί πια ότι η ευθύνη είναι δική του. Στην ποδοσφαιρική κοινή γνώμη εκτεθειμένοι είναι οι Πορτογάλοι, που απέτυχαν να βρουν το κουμπί του.
«Σε ένα μήνα στη Φρανκφούρτη έτρεξα περισσότερο απ’ ότι σε έναν ολόκληρο χρόνο στη Λισσαβόνα. Απλώς χρειαζόμουν κάποιον σαν τον Νίκο Κόβατς να με ξυπνήσει. Απαιτεί το μάξιμουμ από τον καθένα και πήρε το μάξιμουμ και από μένα», έχει δηλώσει ο Γιόβιτς, που στην παρθενική του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα σκόραρε 8 φορές, παίζοντας στα 13/22 ματς ως αλλαγή.
«Τολμώ να τον συγκρίνω με τον Λουίς Σουάρες. Είναι ένας γεννημένος σκόρερ, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και αντίληψη του παιχνιδιού», απάντησε ο τεχνικός της Εθνικής Σερβίας, Μλάντεν Κρστάιτς, σχετικά με το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα για τον Γιόβιτς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι άνθρωποι των «μπλαουγκράνα» έδωσαν τα χέρια με τον μάνατζερ του παίκτη, Φάλι Ραμαντάνι, εκείνη τη βραδιά στο Μιλάνο. Οποία τιμή σε τέτοια ηλικία. Πόσο μάλλον όταν στον ισπανικό Τύπο διαρρέεται εντόνως ως φημολογία ότι για όλες τις «επιθιτικογενείς» μεταγραφικές κινήσεις της Μπαρτσελόνα χρειάζεται να δώσει την τελική έγκριση του ο Λίονελ Μέσι…
Για τους Καταλανούς απομένει πλέον να τα βρουν με την Άιντραχτ, η οποία θα… γελάει με το πάθημα της Μπενφίκα την ώρα που θα (της) καταθέτει στην τράπεζα τα 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του.
Εχθρός κάθε κακού όμως είναι το χειρότερο. Η απόγνωση των Λουζιτανών θα λάβει διαστάσεις ιστορικού φιάσκου, αν αποκλειστούν από τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας ενός παίκτη που ακόμα τους ανήκει…