Ναι, το ξέρουμε οι εποχές που τα μπάτζετ των δύο μεγάλων ελληνικών ομάδων προκαλούσαν δέος στην Ευρώπη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά ευκαιρίες για «έξυπνες» αγορές θα υπάρχουν πάντα, πιθανότατα και διάθεση για ένα (και καλό) «κόλπο – γκρόσο».
Θα μου πείτε, εδώ ο Ολυμπιακός μοιάζει να μην έχει μαντήλι να κλάψει, θα κοιτάζει τη μεταγραφική αγορά από τώρα; Καμιά φορά βέβαια τα φαινόμενα απατούν και στον αθλητισμό το οικονομικό status μιας διοίκησης μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Είτε αυτό λέγεται νίκη σε δικαστική διαμάχη, είτε… Σωκράτης Κόκκαλης.
Όπως και να ‘χει, αφενός μεν ο Ολυμπιακός κατάφερε να γίνει μεγάλος και τρανός στην Ευρώπη την περίοδο που ο προϋπολογισμός του υπέστη limit down, αφετέρου η ανάγκη να κινηθείς γρήγορα και να εντοπίσεις πιθανά «λαβράκια» είναι μεγαλύτερη όταν ακριβώς -λόγω περιορισμένης ρευστότητας- πρέπει να κάνεις στοχευμένες κινήσεις.
Η φετινή regular season της Ευρωλίγκας τελείωσε πριν από λίγες ημέρες και το Menshouse κάνει focus σε 6 παίκτες που αν ακούγαμε ότι ενδιαφέρουν Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό θα… συνηγορούσαμε υπέρ αυτού του ενδιαφέροντος.
Ασφαλώς δεν πρόκειται για περιπτώσεις από το πάνω ράφι που είναι αδύνατο να πάρεις μέσα από τα χέρια των «πλουσίων», αλλά για πιο low profile παίκτες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είτε ανερχόμενοι, είτε παραγνωρισμένοι.
Με εξαίρεση έναν, ο οποίος θα ερχόταν de facto για να αναλάβει από την πρώτη μέρα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάριους Γκριγκόνις
Ο 25χρονος Λιθουανός γκαρντ επαναπατρίστηκε φέτος, παίρνοντας προαγωγή από την Άλμπα Βερολίνου και το Eurocup στη Ζαλγκίρις και τη Euroleague. Πρόκειται για τον τύπο που έχει μετατρέψει το τρίποντο σε ελεύθερη βολή και την ελεύθερη βολή σε σουτάκι κάτω από το καλάθι.
Που σημαίνει ότι αν τον αφήσεις ελεύθερο από τα 6,75 μ. είναι σα να κάνει προπόνηση στις βολές και αν τον στείλεις στη γραμμή του φάουλ θα αστοχήσει μόνο αν κοιμηθεί ο… Θεός. Κυριολεκτικά, διότι τελείωσε τη σεζόν με 78/81 βολές (96,3%), «τρέχοντας» αυτή τη στιγμή ένα σερί 50 εύστοχων (δεν έχει αστοχήσει από τις 19 Δεκεμβρίου!) και 32/65 τρίποντα (49,2%), βγαίνοντας μπροστά σε αρκετές περιπτώσεις που η μπάλα «έκαιγε».
Ηταν εξαιρετικός στην τελική ευθεία της regular season, σκοράροντας διψήφιο αριθμό πόντων στα 11/13 πιο πρόσφατα παιχνίδια. Χρήσιμος για κάθε ομάδα ένας «killer» από τη γραμμή του τρίποντου και του φάουλ.
Και βέβαια θα τον φανταζόμασταν άνετα να ερχόταν πακέτο με τον Σάρας στην Αθήνα…
Αραον Γουάιτ
Φυσικά ο παίκτης της Ζαλγκίρις που θα ήθελαν με κλειστά μάτια οι δύο αιώνιοι (και όλη η μπασκετική Ευρώπη…) είναι ο εκ των κορυφαίων πάουερ φόργουορντ της διοργάνωσης, Μπράντον Ντέιβις. Ωστόσο ο Αμερικανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο τον περσινό Απρίλιο και μεταξύ μας αν είναι να φύγει θα καταλήξει ή στο NBA ή σε μία από τις τρεις «μεγάλες».
Υπάρχει όμως άλλος ένας Αμερικάνος ψηλός στη λιθουανική ομάδα, που διαθέτει φαινομενικά όλο το πακέτο για να γίνει μέλος του ελληνικού clasico.
Ο Άαρον Γουάιτ είναι ένα πολυεργαλείο στη φροντλάιν της Ζαλγκίρις, ο παίκτης που θα «σκιστεί» στην άμυνα και θα απειλήσει στην επίθεση είτε με το post παιχνίδι του, είτε σε καταστάσεις pic ‘n roll, τελειώνοντας συχνά τις φάσεις με alley-oop.
Τιμά το ψωμί του στο ακέραιο, βγάζοντας πάντα ενέργεια και αφοσίωση, ενώ με 8,8 π. μέσο όρο, 4,2 ριμπ. και ποσοστό άνω του 58% στο δίποντο, μπορεί άνετα να βρει ρόλο σε μεγαλύτερο μπασκετικό «τζάκι».
Στέφαν Γιόβιτς
Το μυστήριο με την περίπτωση του είναι ότι δεν έχει παίξει ακόμα σε μεγάλη ομάδα, παρότι χάρη στα προσόντα του θα μπορούσαμε να τον φανταστούμε άνετα και στο NBA.
Δίμετρος point guard που κάνει όλες τις δουλειές στο γήπεδο, είναι δεινός πασέρ και «αποθεώνει» το transition, μάλλον αδικείται σε ένα club όπως η Μπάγερν. Εκεί μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά από μια τριετία στον Ερυθρό Αστέρα και δούλεψε την αδυναμία του στο μακρινό σουτ, με αποτέλεσμα να σουτάρει φέτος με 40% στο τρίποντο.
Πέραν αυτού είχε φέτος στη διοργάνωση 55,8% στα δίποντα, 8,3 πόντους και 4,6 ασίστ μέσο όρο, σε 21:28 συμμετοχής. Και είναι απορίας άξιον που με αυτά τα νούμερα δεν παίζει περισσότερο.
Γκόγκα Μπιτάτζε
Στα 19 μόλις χρόνια του ο Γεωργιανός σέντερ μπήκε ως rookie στη Euroleague και έκανε «παπάδες» με τη φανέλα της Μπούντουτσνοστ, η οποία τον απέκτησε το Δεκέμβριο από την Μέγκα Μπάσκετ του Βελιγραδίου (ομάδα από την οποία αναδείχτηκε o Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς).
Θεωρείται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα prospect του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με σχεδόν «καπαρωμένη» θέση στις υψηλές θέσεις των draft του NBA.
Σε 13 ματς της Euroleague και 24:12 συμμετοχής κατά μέσο όρο, είχε 12,1 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ με 60% στα δίποντα, αλλά και άνω του 30% στα τρίποντα.
Έκανε double-double κόντρα στους ψηλούς της Ρεάλ, έβαλε 23 πόντους στο ματς με την Αρμάνι στο Μιλάνο και γενικώς μόνο «ψαρωμένος» δεν φάνηκε, αποτελώντας και «σκιάχτρο» στην άμυνα χάρη στα 212 εκατοστά του.
Μέλι Μαχμούτογλου
Μήπως ήρθε ο καιρός για τον αρχηγό της Φενερμπαχτσέ να βρει πιο ενεργό ρόλο σε κάποια ομάδα, ενδεχομένως και να ακολουθήσει τα βήματα του Ιμπραίμ Κουτλουάι, που λειτούργησε ως αθλητικός… πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα;
Ο 29χρονος σεσημασμένος σουτέρ «ασφυκτιά» ως μέλος της ίδιας ομάδας με Σλούκα, Ντίξον, Γκούντουριτς, Κάλινιτς και Ερικ Γκριν, παίζοντας μόνο 11:50 κατά μέσο όρο.
Σε αυτό τον περιορισμένο χρόνο έχει 5,3 π. με 60% στα δίποντα, 44,6% στα τρίποντα και 93,8% στις βολές, καθώς πρόκειται για έναν «φονιά» από μακρινή απόσταση, που στη μέρα του είναι ικανός να βυθίσει στην απόγνωση οποιαδήποτε άμυνα (όπως έκανε με αυτή του Ολυμπιακού στο παιχνίδι του «ΣΕΦ», έχοντας 4/7 τρίποντα).
Σε οποιοδήποτε παιχνίδι κι αν έπαιξε μίνιμουμ 18 λεπτά, είχε διψήφιο αριθμό πόντων, βγάζοντας ασπροπρόσωπο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Που παρεμπιπτόντως έχει ακόμα πιο αδικημένο στο ρόστερ έναν άλλο ικανότατο Τούρκο γκαρντ, τον Σινάν Γκιουλέρ.
Τζόρνταν Μίκι
Η περίπτωση του Αμερικάνου πάουερ φόργουορντ της Κίμκι είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς το κασέ του κάνει «τζιζ» και ανταποκρίνεται ακριβώς στην περιγραφή του παίκτη που τον παίρνεις για να κάνει τη διαφορά.
Το περασμένο καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος από το Μαϊάμι και κατόπιν εισήγησης του Γιώργου Μπαρτζώκα υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με το σύλλογο της Μόσχας, για να αναδειχτεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηλούς (αν όχι τον κορυφαίο) της Euroleague.
Τρομερά αθλητικός και πλαστικός στις κινήσεις του, βάζει την μπάλα στο καλάθι με οποιοδήποτε τρόπο, διαθέτοντας εξαιρετική τεχνική και πλούσιο ρεπερτόριο για την εκδηλώσει. Σε μόλις 22:33 συμμετοχής είχε 14,2 πόντους και 5 ριμπάουντ με 57,2% στα δίποντα, αλλά και αξιόπιστο μακρινό σουτ (35,1%. από τη γραμμή του τριπόντου).
Στην άμυνα είναι μετρ στα περιβόητα deflections, κλέβοντας μπάλες (1,5 μ.ο.) και αλλοιώνοντας αντίπαλες προσπάθειες. Λόγω της κακής πορείας της Κίμκι «διαφημίστηκε» ελάχιστα φέτος, αλλά η απορία παραμένει: γιατί ένας τέτοιος παικταράς έπαιζε κατά μέσο όρο μόνο ένα ημίχρονο και κάτι;