Εάν ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να σημειώσει δυο πόντους –έστω- στα τελευταία τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης με την Ρεάλ Μαδρίτης, πιθανότατα θα είχε φύγει με τη νίκη από το παρκέ και θα είχε κάνει ένα break, το οποίο θα του έδινε σαφές προβάδισμα στο (όπως φαίνεται) πιο αμφίρροπο ζευγάρι των playoff της Euroleague.
Ένα προβάδισμα που πάντως δεν θα του εξασφάλιζε τίποτα παραπάνω από ένα απλό 1-0, δηλαδή την προίκα που μαζί με την έδρα, είναι τα δύο πολύ σημαντικά «συν» που έχει πλέον στη φαρέτρα της η «βασίλισσα» έναντι του «τριφυλλιού».
Το πιο επικίνδυνο μετά την χθεσινή ήττα για τους πράσινους είναι να σταθούν στους εξωγενείς παράγοντες που εν μέρει καθόρισαν το αποτέλεσμα και σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για αυτό το 9-0 των τελευταίων 3.52 του παιχνιδιού στην Ισπανία.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η συζήτηση για την διαιτησία αναζωπυρώθηκε με το που έγιναν γνωστοί οι ρέφερι που ορίστηκαν στο game 2. Ο Σάσα Πουκλ αποτελεί το αντίστοιχο των «τριών ανεπιθύμητων» για τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, ενώ παράπονα εκφράζουν οι πράσινοι κάθε φορά που τους σφυρίζει ο Λοτερμόζερ. Εάν, όμως, μείνουν εκεί, θα φτάσουν στο αυριανό τζάμπολ με το μυαλό τους ήδη χαλασμένο, δίνοντας έτσι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στον αντίπαλό τους.
Κι ενώ οι οπαδοί μπορούν να λένε και να γράφουν ό,τι θέλουν, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της υπόθεσης, νόμος πρέπει να είναι η ατάκα του Πιτίνο. «Οι δικαιολογίες είναι ένδειξη αδυναμίας. Δεν θέλω να δείξουμε αδυναμία. Έπρεπε να νικήσουμε. Προχωράμε στο επόμενο ματς».
Σε αυτόν τον επόμενο αγώνα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει κάθε «όπλο» του αντιπάλου του, κομμάτι του παιχνιδιού στο οποίο πήγε πολύ καλά στο πρώτο ματς περιορίζοντας σημαντικά τον Ταβάρες, αποφεύγοντας τα λάθη (είχε 9), ελέγχοντας τα αμυντικά ριμπάουντ και επιτρέποντας στην Ρεάλ να πάρει μόνο 6 επιθετικά και υποχρεώνοντας τους Μαδριλένους να σταματήσουν στους 75 πόντους.
Για να φύγει με το διπλό από την Ισπανία, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει ξανά όλα τα παραπάνω σωστά, να πετύχει τους «μερένχες» σε αντίστοιχα κακή βραδιά από το τρίποντο (10/35) αλλά και να δει έναν-δυο παίκτες να ακολουθούν το παράδειγμα του Ίαν Βουγιούκα και να κάνουν -ο καθένας στο μέτρο των «κυβικών» του- το απαραίτητο step up.
Ένας εξ αυτών είναι Σον Κιλπάτρικ. Ο Αμερικανός guard/forward έμεινε στο γήπεδο για 13 λεπτά, (κάνοντας τρομερή δουλειά στην άμυνα) αλλά έχοντας το απογοητευτικό 1/5 δίποντα και 1/1 τρίποντο, τελειώνοντας το ματς με 5 πόντους. Ένας παίκτης που διακρίνεται –κυρίως- για την ικανότητά του στο σκοράρισμα, που συνήθως έρχεται μέσα από drive, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός, διεκδικώντας την επαφή που μέσω των φάουλ θα φέρει φθορές στην αντίπαλη άμυνα. Προφανώς η παρουσία ενός «σκιάχτρου» σαν τον Ταβάρες ή η «δυσκοιλιότητα» των διαιτητών να δώσουν σφυρίγματα κατά της «βασίλισσας» είναι ανασταλτικοί παράγοντες, όμως στην ζωή όλοι μαθαίνουν να πορεύονται με τα εφόδια και τα εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους.
Μεγαλύτερο μερίδιο… εμπλοκής οφείλει να «ζητήσει» με την απόδοσή του και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που έπαιξε σχεδόν 11 λεπτά, δίνοντας την γνωστή ενέργειά του, αλλά αδυνατώντας να συμπεριφερθεί με την καθαρότητα μυαλού που απαιτείται σε ένα ματς ειδικών συνθηκών, όπως αυτά της σειράς των playoff της Ευρωλίγκας. Οι αιφνιδιασμοί που χάθηκαν, με εκείνον να διασχίζει το γήπεδο είναι το «αντι-παράδειγμα» της υπόθεσης. Όταν καταφέρνεις να εξασφαλίσεις το αμυντικό ριμπάουντ (που επί Πασκουάλ ήταν κάτι άγνωστο) ή κερδίζεις την μπάλα μετά από deflection και κλέψιμο, δεν νοείται να μην τελειώνεις την δουλειά με εύκολους πόντους στην αντίπερα ρακέτα…
Σε κάθε περίπτωση το game 2 την Παρασκευή θα είναι ένα άλλο παιχνίδι. Συγκρίνοντας αυτό που είδαμε χθες με το ματς της προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ, είναι εύκολο να δει κανείς τις διαφορές και να διαπιστώσει ότι δύο σπουδαίοι προπονητές σαν τον Πιτίνο και τον Λάσο αξιολογούν τα νέα δεδομένα και επαναπροσδιορίζουν τα πλάνα τους. Σ’ εκείνο του Παναθηναϊκού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, παρά την όντως εντυπωσιακή (στα όρια του απίστευτου) αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας. Ο Αμερικανός Hall of Famer -τελικά- φαίνεται πως έχει εκείνο το μαγικό ραβδάκι, χρειάζεται όμως να βγάλει έναν-δύο επιπλέον «λαγούς» από το καπέλο του. Και η αναζήτηση «απρόσμενων ηρώων» δεν σταματά στους προαναφερθέντες, το «τριφύλλι» έχει εν δυνάμει κάμποσους τέτοιους στο ρόστερ του.