Όταν σείστηκε η Τούμπα: Ο Λατίνος παιχταράς που ήρθε για να γράψει ιστορία
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Όταν σείστηκε η Τούμπα: Ο Λατίνος παιχταράς που ήρθε για να γράψει ιστορία

Το «10» το καλό από την Αργεντινή, ήρθε, έκανε το... κομμάτι του μια βραδιά και απήλθε

Αν υπήρχε ένας τρόπος να μετρηθούν τα ντεσιμπέλ και τα… ρίχτερ που έχουν προκαλέσει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, το παιχνίδι που θα είχε μείνει στην ιστορία ως εκείνο που το «ντελίριο» του κόσμου έπιασε επίπεδα πρωτόγνωρα ακόμα και για μία από τις πιο «καυτές» έδρες στην Ευρώπη.

Ήταν εκείνο στο οποίο συνδυάστηκε μια μεγάλη πρόκριση με το προσωπικό ρεσιτάλ του πιο ακριβοπληρωμένου έως τότε παίκτη που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Νοεμβρίου 2000 και η ομάδα που έστεκε εμπόδιο για την πρόκριση στον γ’ γύρο του Κυπέλλου UEFA έχει «ψηλώσει» απότομα. Η Ουντινέζε αφίχθη στη Θεσσαλονίκη με τον τίτλο της πρωτοπόρου στο Καμπιονάτο και με προίκα το 1-0 του πρώτου αγώνα.

Ήταν αήττητη σε οχτώ ματς για πρωτάθλημα και Ευρώπη, έχοντας μεταξύ άλλων συντρίψει την Ιντερ με 3-0 εντός έδρας και βγάλει τεράστιο διπλό στο Τορίνο επί της Γιουβέντους με 2-1. Ο ΠΑΟΚ είχε κάνει καλή εμφάνιση στο «Φρίουλι», ηττήθηκε όμως με γκολ στο 94’ και το προβάδισμα για την πρόκριση άνηκε θεωρητικά στους Ιταλούς.

Όταν σείστηκε η Τούμπα: Ο Λατίνος παιχταράς που ήρθε για να γράψει ιστορία

Πριν ακόμα σκάσει η φούσκα Μπατατούδη ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου προσέλκυσε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θέλησε να κάνει το μεγάλο «μπαμ». Παρότι μαύρα μεσάνυχτα, περίπου 500 οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για να υποδεχτούν έναν λατίνο μπαλαδόρο, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε υπογράψει σε σύλλογο ενός από τα top ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Όταν σείστηκε η Τούμπα: Ο Λατίνος παιχταράς που ήρθε για να γράψει ιστορία

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Με τέσσερα πρωταθλήματα Αργεντινής και ένα Κόπα Λιμπερταδόρες στο παλμαρέ του, ο Αλεχάντρο Πατρίσιο Καμπς, το «10» το καλό της Βελέζ Σάρσφιλντ, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών στα ύψη.

Χρειάστηκαν 1,6 δισ. δραχμές (περίπου 4.600.000 ευρώ!) για να ενδώσει η Βελέζ και ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για να επιλέξει ο Καμπς το ελληνικό πρωτάθλημα. Η μεταγραφή προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο Αργεντίνος βιρτουόζος ήταν ένα «βαρύ» όνομα στη λατινική Αμερική και σε ηλικία (28 ετών), που θα περιμένε κανείς ότι το πρώτο «υπερατλαντικό» βήμα θα γινόταν για χάρη του αγγλικού, του ισπανικού ή του ιταλικού πρωταθλήματος.

Ο Καμπς πήρε τη φανέλα με το Νο. 10 και η παρουσίαση του έγινε μάλιστα μαζί με αυτή του «10αριου» στο μπάσκετ, Άγγελου Κορωνιού. Βλέποντας τον κόσμο από τα 175 εκατοστά και έχοντας ρεπερτόριο κλασικού επιτελικού χαφ και όχι επιθετικού, η ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι δεν ήταν το φόρτε του.

Όταν σείστηκε η Τούμπα: Ο Λατίνος παιχταράς που ήρθε για να γράψει ιστορία

Κι όμως, με κεφαλιά σκόραρε το πρώτο γκολ του με τον ΠΑΟΚ, κόντρα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τον α’ γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ο ΠΑΟΚ νίκησε με 3-1 στην Τούμπα και προκρίθηκε με το 3-3 στο Ισραήλ. Και ο Καμπς θα έβαζε πλώρη για να γίνει ο πιο… δεινός κεφαλοσφαιριστής – αναλογικά με το χρόνο παρουσίας του – που πέρασε ποτέ από ελληνική ομάδα!

Στη ρεβάνς με την Ουντινέζε ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε χωρίς τον πιο ακριβό παίκτη του στη βασική ενδεκάδα. Ο Τοχούρογλου ήταν κάτω από τα δοκάρια, Μπορμπόκης, Χασιώτης, Κουλακιώτης, Βενετίδης στην άμυνα, Μπράντιτς, Κωνσταντινίδης, Ουντέζε και Τετράτζε συνέθεσαν τη μεσαία γραμμή και Οκκάς, Ναλιτζής το επιθετικό δίδυμο.

Η ελληνική ομάδα είχε την υπεροχή από το ξεκίνημα, δεν μπορούσε όμως να γίνει απειλητική. Στο 57’ η κεφαλιά του Οκκά από κόρνερ του Βενετίδη σταμάτησε στο δοκάρι και στο 64’ ο Μπάγεβιτς έκανε την κίνηση – «ματ» από τον πάγκο.

Ο Καμπς είχε την εντολή να δράσει ως κρυφός κυνηγός και μόλις εννιά λεπτά μετά την είσοδο του στο γήπεδο, έβαλε «φωτιά» στις εξέδρες, πετυχαίνοντας με κεφαλιά το πολυπόθητο γκολ που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ. Η μεγάλη διπλή ευκαιρία με τους Μπορμπόκη και Φρούσο στο 93’ χάθηκε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Ουντινέζε δεν είχε μελετήσει πολύ προσεκτικά το… βίντεο του αγώνα της αντιπάλου του με την Μπεϊτάρ. Στο 102’ η άμυνα της εκτέθηκε από τον βραχύσωμο Αργεντίνο, που αξιοποίησε την εκτέλεση φάουλ του Βενετίδη και μέσα σε πανδαιμόνιο έκανε το 2-0. Οι Ιταλοί τα είχαν πια χαμένα. Και στο 108’ ο Φρούσος τους αποτέλειωσε, εκτελώντας τον γκολκίπερ Τούρτσι μετά από εξαιρετική ατομική προσπάθεια.

Όταν σείστηκε η Τούμπα: Ο Λατίνος παιχταράς που ήρθε για να γράψει ιστορία

Την επόμενη φορά που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν τόσο έντονα ήταν έξι μήνες αργότερα, στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Δικέφαλος θριάμβευσε με 4-2 (έχοντας προηγηθεί με 3-0 στο 46’), ο Πατρίσιο Καμπς δεν ήταν όμως εκεί.

Είχε φύγει από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο, καθώς το μεγαλεπήβολο πλάνο Μπατατούδη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και η Βελέζ απαίτησε την επιστροφή του παίκτη στην Αργεντινή, έχοντας πάρει μόνο μια δόση από το ποσό της μεταγραφής.

Πέραν των τριών ευρωπαϊκών γκολ, ο Καμπς δεν άφησε στους οπαδούς του ΠΑΟΚ κάτι άλλο να θυμούνται. Στην πραγματικότητα δεν απέδωσε βάσει των δυνατοτήτων του στη βραχύβια καριέρα του στην Ελλάδα, μένοντας άσφαιρος σε μόλις εννιά συμμετοχές για το πρωτάθλημα.

Φυσικά όμως κανείς από όσους βρέθηκαν την 9η Νοεμβρίου του 2000 στην Τούμπα δεν έχει ξεχάσει τον παικταρά «μιας χρήσης», που προκάλεσε μια μικρή… σεισμική δόνηση στην Τούμπα, σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές του συλλόγου.