Ο παίκτης που ευτυχώς δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο παίκτης που ευτυχώς δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό…

Ίσως το καλύτερο Όχι που άκουσε η διοίκηση του Παναθηναϊκού αυτή τη δεκαετία.

Η ιστορία που θα περιγράψουμε δεν είναι ιδιαίτερα παλιά. Στις μέρες μας βέβαια ακόμα και τα 3-4 χρόνια φαντάζουν αιώνες πίσω. Τόσο πίσω θα πάμε. Τρία χρόνια περίπου. Στο καλοκαίρι του 2016. Ένα καλοκαίρι που βρίσκει τον μπασκετικό Παναθηναϊκό να μετράει πληγές.

Μια αποτυχημένη επένδυση στον Σάσα Τζόρτζεβιτς και στις επιλογές που έκανε σε παίχτες. Ένα χαμένο πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ με τρίποντο του Σπανούλη στο φινάλε. Ένα χαμένο πρωτάθλημα που ξεκίνησε με δικό του break στο ΣΕΦ και μετά τρεις σερί ήττες. Μα πάνω απ΄όλα, ένα χαμένο πρωτάθλημα στην τελευταία χρονιά του Διαμαντίδη. Το καλοκαίρι του 2016 ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αλλάξει φιλοσοφία. Μέσα σ΄όλα έχανε και τον Παπαγιάννη για το ΝΒΑ, με τον 18χρονο τότε να είναι μια κλάση πάνω από την εικόνα που έδειξε με τη Ρεάλ.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε πάρει απόφαση για να αυξήσει το μπάτζετ και να χτυπήσει τα αστραφτερά ονόματα της Ευρωλίγκας στη χρονιά που είχε τελειώσει. Υπενθυμίζεται πως ήταν η τελευταία χρονιά που δεν περιελάμβανε το τρίπτυχο Ρεάλ-Φενέρ-ΤΣΣΚΑ στο final-4. Είχε τις σταχτοπούτες Λαμποράλ Κούτσα τότε και Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Από τη Φενέρ και την ΤΣΣΚΑ μπορεί να μην υπήρχε περίπτωση να χτυπήσει ελληνική ομάδα top class παίχτη, αλλά απ΄αυτές τις δύο μπορούσε. Το καλοκαίρι του 2016, υπό την καθοδήγηση του Αργύρη Πεδουλάκη, ο Παναθηναϊκός έκανε πρόταση στον Τζέιμς και τον Μπουρούση από την Λαμποράλ. Τους απέκτησε. Έκανε πρόταση στον Σίνγκλετον από την Λοκομοτίβ. Τον πήρε.

Ο παίκτης που ευτυχώς δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό...

Υπήρξε όμως κι ένας ακόμα που θέλησε να πάρει από τους Ρώσους του Μπαρτζώκα. Το όνομα αυτού Βίκτορ Κλαβέρ. Ο Κλαβέρ είχε κάνει μια σούπερ χρονιά για τη θέση του (9.2 πόντοι, 40% στο τρίποντο, περίπου 6 ριμπάουντ) και ο Παναθηναϊκός του είχε κάνει σούπερ πρόταση και τον πίεζε ασφυκτικά. Και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Κλαβέρ ήταν έτοιμος να αποδεχτεί την πρόταση. Μέχρι που εμφανίστηκε η Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί έβγαιναν επίσης από μια αποτυχημένη χρονιά με τον Πασκουάλ και ήθελαν να επανακάμψουν με γηγενείς παίχτες. Ο Κλαβέρ εννοείται πως είχε ως προτεραιότητα το ισπανικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, αν ερχόταν τότε θα γινόταν ο πρώτος ή ο δεύτερος Ισπανός που θα έπαιζε σε ελληνική ομάδα. Τελικά ο Κλαβέρ προτίμησε Ισπανία κι ο Παναθηναϊκός απευθύνθηκε στον Κέι Σι Ρίβερς.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Τρία χρόνια μετά η αποτίμηση εκείνης της χυλόπιτας είναι απόλυτα θετική για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να μην έσπασε την κατάρα των play off αυτά τα 7 χρόνια, αλλά κι ο Κλαβέρ επίσης δεν έχει πάει σε final 4 με τη Μπαρτσελόνα. Κι όχι μόνο. Τα νούμερα του σε αυτή την τριετία είναι τραγικά για το συμβόλαιο που παίρνει, αλλά και αυτό που του είχε προσφέρει ο Παναθηναϊκός.

Σε αυτή την τριετία ο μέσος όρος των πόντων του είναι μετά βίας στο 5.33, τα ριμπάουντ του με το ζόρι πάνω από τα 3 και τα μόνα θετικά του στοιχεία είναι το περίπου 50% στο δίποντο και το 38% στο τρίποντο. Κι αν πέρσι και πρόπερσι η Μπαρτσελόνα ήταν ένα σκορποχώρι μέχρι να έρθει ο Πέσιτς, φέτος είναι το ίδιο κακός και μάλιστα προϊόντος του χρόνου. 

Στη σειρά με την Εφές είχε μέσο όρο 4 πόντους και ποσοστό στα δίποντα στο 36,4%! Στα δίποντα. Στο δε τελευταίο και πιο κρίσιμο ματς, έπαιξε 19 λεπτά και μέτρησε 0, ζερό, νάδα στο σκοράρισμα. Αν δεν είχε τα 6 ριμπάουντ, το PIR του θα ήταν πιο Μάντζαρης κι από του Μάντζαρη.

Το τι κέρδισε ο Παναθηναϊκός από την στροφή του στον Ρίβερς είναι γνωστό. Ακόμα και με μια κάκιστη χρονιά πέρσι από τον Ιανουάριο και μετά και με τον τραυματισμό, ο Ρίβερς προσέφερε στον Παναθηναϊκό τα τριπλάσια απ΄αυτά που έχει δώσει ο Κλαβέρ σε 3 χρόνια!