Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι
Βρείτε μας στο

Στην περίοδο των πιο παχιών αγελάδων που γνώρισε ποτέ το ποδόσφαιρο σε μεταγραφικό επίπεδο, τα (εκατομμύρια) ευρώ μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις να δαπανώνται εντελώς αλόγιστα, αλλά έστω και υπό αυτές τις συνθήκες ακόμα και οι πιο ισχυροί παίκτες του παιχνιδιού δεν θα έλεγαν «όχι» σε ένα deal άνευ κόστους.

Ειδικά αν λέγεσαι Παρί Σεν Ζερμέν ή Μπαρτσελόνα που κάηκες στο χυλό και φυσάς και το γιαούρτι με τις περιπτώσεις των Νεϊμάρ και Ντεμπελέ, Κοουτίνιο αντίστοιχα, ένας ελεύθερος top κλάσης παίκτης είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτος στο ρόστερ σου.

Δεν είναι σύνηθες να μένει ένας τέτοιος ακάλυπτος από συμβόλαιο, υπό τον κίνδυνο να χαθεί από το σύλλογο του αντί μηδενικού αντίτιμου, αλλά το έχουμε δει να συμβαίνει και στις καλύτερες «οικογένειες» την τελευταία δεκαετία, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τη μετακίνηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Ντόρμουντ / Μπάγερν το 2014), του Αντρέα Πίρλο (Μίλαν / Γιουβέντους) και του Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ / Γιουβέντους).

Το φετινό καλοκαίρι αποτελεί μάλλον εξαίρεση στον κανόνα, αφού υπάρχουν αρκετά μεγάλα ονόματα της ποδοσφαιρικής πιάτσας που θα παζαρέψουν την αξία τους, αναζητώντας ένα νέο συμβόλαιο. Κάποιοι ασφαλώς το έχουν ήδη κάνει και απομένει να μάθουμε απλώς πού θα βγάζουν από τη νέα σεζόν το παντεσπάνι τους.

Ντιέγο Γοδίν

Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Ως ένδειξη σεβασμού και ανταπόδοσης στην τεράστια προσφορά του, η Ατλέτικο αποφάσισε να μην σταθεί εμπόδιο στις τάσεις φυγής του αρχηγού της, ύστερα από εννιά χρόνια καριέρας με τη φανέλα της.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Στη διαδρομή αυτών των εννέα χρόνων ο Ουρουγουανός εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο, κατακτώντας (με δικό του γκολ στο «Καμπ Νόου») το πρωτάθλημα του 2014 και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δύο Γιουρόπα Λιγκ και ισάριθμα Σούπερ Καπ. Με στοιχειώδη τύχη θα είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης, αφού ηττήθηκε μία φορά στην παράταση και άλλη μία στα πέναλτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Από τις 7 Μαΐου ο 33χρονος capitan αποχαιρέτησε με δάκρυα το κοινό της Ατλέτι, επιβεβαιώνοντας τη «σκληρή αλλλαγή» που επίκειται στη ζωή του.

Σύμφωνα με το Sky Sports Italia, επόμενος σταθμός της καριέρας του είναι η Ιντερ, για λογαριασμό της οποίας αναφέρθηκε ότι πέρασε κρυφά από ιατρικές εξετάσεις τον περασμένο Ιανουάριο.

Χουάν Μάτα

Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Σίγουρα θα μπορούσε να τα είχε πάει και καλύτερα στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά υπάρχουν και παιχνίδια που ο Χουάν Μάτα μοιάζει με όαση στην αγωνιστική «ξηρασία» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το περιβάλλον της οποίας (ειδικά επί Ζοσέ Μουρίνιο) δεν βοηθούσε ασφαλώς να ξεδιπλώσει την ποιότητα του ένας παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά.

Όπως και να ‘χει η Γιουνάιτεντ έκανε το λάθος να μην επεκτείνει το συμβόλαιο του και τώρα που το… μετάνιωσε, τον έλεγχο της κατάστασης έχει αποκλειστικά ο 31χρονος μεσοεπιθετικός. Ο πατέρας του αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό ότι ο αγγλικός σύλλογος του πρόσφερε νέο συμβόλαιο, προσθέτοντας όμως ότι από τη στιγμή που ενδιαφέρονται και ομάδες που μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ (σαν «μαχαιριά στην καρδιά» ακούστηκε αυτό…) θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις.

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, η Μπάρτσα το σκέφτεται να τον αποκτήσει ως free agent και να ξεφορτωθεί με κάνα 70αρι (πώς να πιάσει παραπάνω…) τον Φελίπε Κοουτίνιο. Σκέψη που ομολογουμένως ακούγεται αρκετά εποικοδομητική…

Αντριάν Ραμπιό

Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Τον περασμένο Δεκέμβριο το επεισοδιακό διαζύγιο του με την Παρί Σεν Ζερμέν, ανάγκασε το δημιουργό του γκράφιτι των Παριζιάνων να «σβήσει» την προσωπογραφία του από την οδό Ομπερβίλ στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού!

Είχε προηγηθεί η κόντρα του μέχρις ορίων με τον Τόμας Τούχελ, η άρνηση του να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους Παριζιάνους και η υποβάθμιση του στις προπονήσεις με τις «ρεζέρβες» του συλλόγου.

Αν υπήρχε μία πιθανότητα να γίνει «ανακωχή» ανάμεσα σε παίκτη και σύλλογο, εκμηδενίστηκε μετά το ξεφάντωμα του σε πάρτι ανήμερα του αποκλεισμού στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και μετά τις δηλώσεις της μητέρας του Βερονίκ, που τον περιέγραφαν ως «φυλακισμένο» στην Παρί.

Στα 24 χρόνια του ο εξαιρετικά ταλαντούχος Γάλλος μέσος θα έπρεπε είτε να είναι περιζήτητος, είτε να έχει κλείσει ήδη σε top club με γερές απολαβές, αλλά φαίνεται ότι τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει.

Η Ρεάλ έκανε πίσω, λόγω υπερβολικών οικονομικών αξιώσεων όπως αναφέρθηκε (10 εκατ. ευρώ ετησίως) και η εικόνα να βγαίνει η μαμά και να τα χώνει σε έναν σύλλογο για τη συμπεριφορά στον κανακάρη της προστίθεται ασφαλώς επιβαρυντικά στις φήμες για τον προβληματικό χαρακτήρα του.

Βενσάν Κομπανί

Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

«Είναι απίστευτος παίκτης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι την τελευταία πενταετία έχει παίξει λίγο, πολύ λίγο», δήλωνε τον Ιανουάριο ο Πεπ Γκουαρδιόλα, προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι η ευπάθεια στους τραυματισμούς αποτελεί εμπόδιο για την ανανέωση της συνεργασίας του Βέλγου αρχηγού με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Τότε βέβαια ο Βενσάν Κομπανί αναγνωριζόταν απλώς ως μια… εμβληματική μορφή του συλλόγου, πλέον συνιστά ένα θρύλο που στο κατάλληλο timing ήταν υγιής για να οδηγήσει τους citizens στην back to back κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Το απίθανο γκολ του απέναντι στη Λέστερ ήταν αυτό που ουσιαστικά έκοψε το βήχα της Λίβερπουλ και πιθανότατα θα παρατείνει την 11χρονη θητεία του στο Μάντσεστερ.

Άντερ Ερέρα

Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι του 2014 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο 36 εκατ. ευρώ για χάρη του, κατόπιν εισήγησης του Λουίς Φαν Χάαλ. Ο Βάσκος κεντρικός χαφ έκανε απόσβεση από την πρώτη τριετία, κερδίζοντας μάλιστα το 2017 το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της ομάδας από τους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων».

Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο η προσφορά του δεν είναι ανάλογη και ο μισθός των 173.000 ευρώ την εβδομάδα στάθηκε εμπόδιο στην ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ο Ερέρα προανήγγειλε ήδη την επικείμενη αποχώρηση του και όπως φημολογείται θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Άρσεναλ. Ποιος την χάρη του δηλαδή…

Τζέιμς Μίλνερ

Όποιος προλάβει: 6 παίκτες παγκόσμιας κλάσης που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Έχεις την αίσθηση ότι πλησιάζει τα 40, αλλά είναι… μόλις 33. Τον γνωρίσαμε στα νιάτα του ως εξτρέμ, πλέον όμως δεν έχουμε ιδέα σε ποια θέση παίζει αφού σπεύδει να θέσει ευατόν διαθέσιμο όπου υπάρχει «τρύπα».

Είτε ως πλάγιος μπακ (σε οποιαδήποτε πλευρά), είτε ως κεντρικός μέσος, ένα είναι σίγουρο για τον Τζέιμς Μίλνερ. Ακόμα και στις βραδιές που δεν του πηγαίνει τίποτα καλά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια και την αφοσίωση του. Για αυτό και είναι περίεργο που η Λίβερπουλ δεν του έχει κάνει ακόμα πρόταση για ανανέωση συμβολαίου.

Όσο περνάει ο καιρός τόσο… επιβαρύνει οικονομικά τη θέση της, καθώς δίπλα στα εφτά γκολ και τις ισάριθμες ασίστ τη φετινή σεζόν, ο Μίλνερ είναι αρκετά πιθανό να αραδιάσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης…