Ο Σάσα Βολκόφ έχει μπόλικους λόγους για να μείνει στην ιστορία. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος παίκτης από την Σοβιετική Ένωση που έγινε ποτέ draft στο NBA, ενώ για… λίγο δεν πρόλαβε να γίνει ο πρώτος ξένος στο ελληνικό μπάσκετ που άλλαξε στρατόπεδο, φορώντας τη φανέλα των «αιωνίων».
Αυτή την δεύτερη πρωτοκαθεδρία του στην στέρησε ο Ζάρκο Πάσπαλι. Ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανένας άλλος το όνομά του με την αγωνιστική ανάταση και ανάσταση του Ολυμπιακού, η απόλυτη καλαθομηχανή που για τρία χρόνια λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι στον Πειραιά, είχε κάνει το αδιανόητο. Απέρριψε την πρόταση των ερυθρολεύκων και μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, παίρνοντας την θέση του Σάσα Βολκόφ στο ρόστερ των πράσινων, οι οποίοι θέλησαν να απειλήσουν την κυριαρχία των Πειραιωτών χτυπώντας τους (κυριολεκτικά) με ένα δικό τους όπλο.
Ωστόσο για τον Παναθηναϊκό είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα. Τι θα γινόταν με τον –τότε- Σοβιετικό, ο οποίος αμειβόταν με το τρομακτικό για την εποχή ποσό των 400 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα με την μέση του;
Η λύση φάνηκε να έρχεται σχεδόν από το πουθενά. Αν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει «πουθενάδες» τους ανθρώπους των Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Οι Αμερικανοί θυμήθηκαν τον παίκτη του Παναθηναϊκού και παρά την μέτρια παρουσία του με τους Χοκς την διετία 1990-92, έδειξαν ενδιαφέρον να απαλλάξουν τους πράσινους από την παρουσία του και να του προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Τότε, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός δέχτηκε να επιτρέψει στον παίκτη να φύγει για τις ΗΠΑ, καταβάλλοντάς του όμως 750.000 δολάρια ως αποζημίωση για το υπόλοιπο του συμβολαίου του. Ουδείς σκέφτηκε να μπει οποιαδήποτε ρήτρα στη συμφωνία. Αν και η κόντρα των αιωνίων είχε φουντώσει για τα καλά, κάποιοι μάλλον πίστευαν πως υπήρχαν όρια στα «πισώπλατα μαχαιρώματα».
Μόλις 48 ώρες μετά την ανακοίνωση των Νετς για τον Βολκόφ ήρθε το απόλυτο σοκ! Ο Ολυμπιακός κάνει γνωστό ότι αποκτά τον πρώην παίκτη του τριφυλλιού και υπερηφανευόταν κιόλας ότι –μετά από εκείνες τις εξελίξεις- ο Σοβιετικός θα ήταν κατά το ήμισυ πληρωμένος από τον αντίπαλο. Στις κατηγορίες ότι «έπαιξαν βρώμικα», απαντούσαν ότι και από την πλευρά της η διοίκηση του Παναθηναϊκού συζητούσε με τον Πάσπαλι, παρά την κατηγορηματική διάψευση των δύο μερών.
Οι δηλώσεις –και κυρίως οι διαρροές- που ακολούθησαν μάλλον δεν τιμούν κανέναν. Και τα δύο στρατόπεδα έστησαν έναν επικοινωνιακό πόλεμο, αποκαλώντας τους απέναντι «κορόιδα». Οι μεν επειδή οι «άλλοι» πλήρωναν έναν δικό τους παίκτη και οι δε διότι θεωρούσαν πως τους φόρτωσαν ένα «κουτσό άλογο».
Η ιστορία μάλλον δεν δικαίωσε κανέναν από τους δύο και κατέγραψε την όλη υπόθεση ως «πολύ κακό για το τίποτα». Στην πραγματικότητα η ανταλλαγή ξένων και το «κόλπο γκρόσο», όπως έμεινε γνωστή η υπόθεση Βολκόφ, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στο ελληνικό μπάσκετ και παραμένει ως μια απλή υποσημείωση στα κιτάπια του. Στο τέλος της σεζόν οι ερυθρόλευκοι κατακτούσαν ξανά το πρωτάθλημα, χωρίς να έχουν τον Βολκόφ στη σύνθεσή τους, αφού τα προβλήματα υγείας ήταν απολύτως υπαρκτά, έχοντας νωρίτερα υποστεί ακόμη μία ήττα σε τελικό Ευρωλίγκας.
Στον ημιτελικό είχαν αποκλείσει τους πράσινους στην τελευταία «μάχη» μεταξύ Πάσπαλι και Βολκόφ με τις… ανάποδες φανέλες. Για την ιστορία, σε εκείνο το ματς ο Ζάρκο ήταν πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού με 17 πόντους, ενώ ο Σάσα είχε μείνει στους 4. Κανένας από τους δύο δεν παρέμεινε στην ομάδα που είχε επιλέξει την δεύτερη χρονιά… Όπως είπαμε, πολύ κακό για το τίποτα…