Οι 3+1 παίχτες που θα μπορούσαν να γίνουν το ιδανικό backup του Καλάθη
Βρείτε μας στο

Για να προχωρήσεις στην Ευρωλίγκα και να έχεις ελπίδες όταν καίει η μπάλα, δηλαδή από τα play off και μετά, χρειάζεται να έχεις δύο πράγματα. Την καλύτερη δυνατή 12άδα παιχτών και έναν προπονητή ικανό που να μπορεί να υποστηρίξει ως δόγμα αυτό που θα δώσουν οι παίχτες.

Αν είσαι μια ομάδα με πακτωλό χρημάτων και χαμηλή φορολογία, τότε η καλύτερη δυνατή 12άδα περιλαμβάνει σίγουρα 3 παίχτες από 1.5 εκατομμύριο και πάνω. Ακόμα κι αν είναι υπεραξία επειδή καλούνται να ζήσουν στη δύσκολη Μόσχα για παράδειγμα, δεν μπορεί παρά να είναι παίχτες από το πρώτο ράφι. Ή έστω με το ένα πόδι στο πρώτο και το ένα στο δεύτερο.

Αυτό αφορά τους τουλάχιστον 3. Χώρια άλλοι 3-4 από το δεύτερο ράφι και από κει και πέρα οι καλοί ρολίστες.

Αν είσαι μια ελληνική ομάδα που για κάθε ευρώ που δίνεις σε παίχτες, πληρώνεις ουσιαστικά 1.75 ευρώ, τότε η καλύτερη δυνατή 12άδα περιλαμβάνει με το ζόρι δύο παιχταράδες κι από κει και μετά παίχτες prospects ή στοιχήματα ή από τρίτο ράφι και κάτω.

Ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη με Ρικ Πιτίνο να ελπίζει ότι οι αρκετοί παίχτες που έχει από τρίτο ράφι θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν σε ένα χρόνο στο δεύτερο ή και στο πρώτο. Η απόφαση του Ρικ Πιτίνο να μη συνεχίσει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό θέτει υπό αμφιβολία κι αυτό. Δεν είναι όλοι οι προπονητές ικανοί και διατεθειμένοι να αλλάξουν το στάτους 4-5 παιχτών. Μέχρι 1-2 μπορούν να αντέξουν. Άλλοι δεν αντέχουν ούτε αυτό.

Επομένως θα παίξει τεράστιο ρόλο ο διάδοχος του Ρικ Πιτίνο. Δεδομένου ότι οι πιθανές επιλογές συγκλίνουν σε έναν προπονητή με πολύ χαμηλότερο στάτους, άρα και απαιτήσεις, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί ένα απρόσμενο ποσό ελεύθερο. Ένα ποσό που θα μπορούσε να πάει στους ξένους που θα έρθουν.

Ο Παναθηναϊκός του χρόνου χρειάζεται όπως και δήποτε ένα αξιόπιστο backup του Νικ Καλάθη. Όχι έναν Λεκάβιτσιους. Έναν παίχτη με τσαγανό που να μπορεί να αντεπεξέλθει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μόνον Αμερικάνοι μπορούν να το κάνουν αυτό. 

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Χρειάζεται επίσης κι έναν παίχτη που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως δυάρι, αν θεωρήσουμε ότι το αυξημένο ποσό στον άσο οδηγεί σε δύο φθηνότερες λύσεις για δυάρι και δυαροτριάρι που θα κυνηγήσει λογικά η ομάδα. Αν υποθέσουμε ότι στο 2 θα είναι ο Παππάς και ο Ντένμον, τότε ο άσος θα πρέπει να έχει στοιχεία που να συμπληρώνουν τον Καλάθη και για όταν βγαίνει, αλλά και για να παίζουν μαζί.

Πάνω απ΄όλα ο Παναθηναϊκός πρέπει να κινηθεί για παίχτες με εμπειρία Ευρωλίγκας στα γκαρντ. Γι΄αυτό δεν θα δεις τον Πέιτον Σίβα που ούτως ή άλλως ακούγεται, άρα δεν χρειάζεται να τον βάλουμε ως πρόταση μας.

Στις θέσεις 3-4-5 η απειρία δεν είναι τόσο προβληματική, γιατί είναι θέσεις ετερόφωτες και με μια καλή…λάμπα από τον άσο, θα βρουν το φως τους

Η παρακάτω πεντάδα μοιάζει να πληροί τα περισσότερα χαρακτηριστικά απ΄αυτά που χρειάζεται ο δεύτερος πίσω από τον Καλάθη. Ο Καλάθης προσφέρει ασίστ, ριμπάουντ, άμυνα, κλεψίματα, τρέξιμο και στο 50% των αναμετρήσεων διψήφιο σκορ.

Το θέμα είναι όταν προσφέρει διψήφιο σκορ να μην το κάνει όπως στο ματς με τη Ρεάλ εντός για την 29η αγωνιστική της regular season. Όπως θέμα είναι να μην εμφανιστούν πάνω από 2-3 φορές του χρόνου ματς του Νικ όπως αυτό ε την Χίμκι.

Τόνι Ντάγκλας

Οι 3+1 παίχτες που θα μπορούσαν να γίνουν το ιδανικό backup του Καλάθη

Είναι από τους παίχτες που θα ταίριαζαν σε όλες τις ομάδες από την 9η θέση και κάτω της περσινής Ευρωλίγκας. Γι΄αυτές που προκρίθηκαν όμως, γι΄αυτές που έχουν το βάρος του πρέπει, δεν υπάρχει δείγμα. Στη Νταρουσάφακα που έπαιζε χωρίς άγχος, είχε 14.5 πόντους μ.ο. πέρσι και περίπου 4 ασίστ. Το καλό είναι ότι δεν θα πέσει μεγάλο βάρος στους ώμους, αφού δεν θα χρειαστεί  να κουβαλήσει την ομάδα πολλές φορές. Θα πρέπει απλώς να είναι αυτός που θα ξεθολώνει τον Καλάθη τις αρκετές φορές που θολώνει όταν δεν του κάθεται το σουτ.

Σε επίπεδο συμβολαίου, είναι σχετικά τσιμπημένος και θα αποδεχόταν ένα ποσό περίπου στα 900 χιλιάρικα τοπ. Αυτό βέβαια σε περίπτωση που τον κλείσεις νωρίς, πριν μπουν στο κόλπο και οι ομάδες της κάτω ζώνης που παίχτες σαν τον Ντάγκλας θα τους ήθελαν για βασικούς άσους, άρα θα τους διέθεταν από 1.2 εκατομμύρια και πάνω. Το μειονέκτημα βέβαια του Ντάγκλας είναι πως είναι 33 ετών, οπότε θα ήταν μια λύση ενός έτους.

Νόρις Κόουλ

Οι 3+1 παίχτες που θα μπορούσαν να γίνουν το ιδανικό backup του Καλάθη

Καψούρα τέρμα αλάνικου μπάσκετ, αλλά για δεύτερο γκαρντ, δηλαδή για plan B, μια χαρά κάνει τέτοιο είδος μπάσκετ. Είναι σε μια πολύ καλή ηλικία για γκαρντ, στα 31 του, μια ηλικία που στους Αμερικάνους είναι σαν τα 29 ενός Ευρωπαίου, πέρσι είχε 16.6 πόντους και 4 ασίστ περίπου, άρα φαντάζει ιδανικός. Κι η εκτίμηση μας είναι ότι με ένα ποσό γύρω στα 800 χιλιάρικα θα ερχόταν. Το πρόβλημα με τον Κόουλ είναι πως κανείς δε μπορεί να πει πως θα διαχειριζόταν σε βάθος χρόνου το ότι θα ερχόταν ως δεύτερος play maker για 17-18 λεπτά στην καλύτερη.

Νέιτ Γουόλτερς

Οι 3+1 παίχτες που θα μπορούσαν να γίνουν το ιδανικό backup του Καλάθη

Ίσως η πιο συνετη και ταιριαστή λύση. Αυτός που κουμπώνει πολύ καλά με τον Νικ, χωρίς να αφαιρούνται πολλά απ΄αυτά που προσφέρει ο Νικ. Ο Γουόλτερς έδειξε μικρά δείγματα πρόπερσι με τον Ερυθρό, αλλά εντυπωσίασε με τη Ζαλγκίρις τη σεζόν που τελείωσε.

Είναι καλός αμυντικά, αν και δεν έχει τον όγκο, κυνηγάει το κλέψιμο, τοποθετεί καλά τα χέρια στην άμυνα και επιθετικά έχει πολύ καλή αίσθηση της κίνησης των συμπαικτών του, άρα καλός στις ασίστ και υπερέχει σαφώς σε σουτ του Νικ. Δεν προτιμάει βέβαια το τρίποντο, αλλά το floater από τα 4-5 μέτρα όπως επιχειρεί και ο Νικ αρκετά.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 11.8 πόντους και 3.8 ασίστ, έχει οψιόν ανανέωσης με τη Ζαλγκίρις, όμως σίγουρα θα αναζητήσει ένα καλύτερο συμβόλαιο. Στους Λιθουανούς δεν πρέπει να έπαιρνε πάνω από 400-500.000, οπότε με 700 χιλιάρικα θα ερχόταν. Άλλωστε, δύσκολα θα έβρισκε προσφορά πολύ πάνω απ΄αυτό το ποσό.

Τομά Ερτέλ

Οι 3+1 παίχτες που θα μπορούσαν να γίνουν το ιδανικό backup του Καλάθη

Ο συγκεκριμένος είναι με μεγάλο αστερίσκο. Πρώτον, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα αν η Μπαρτσελόνα προτίθεται όντως να σπάσει το συμβόλαιο του. Ακούγεται έντονα αυτό. Δεύτερον, γιατί στους φετινούς τελικούς με τη Ρεάλ δείχνει για πρώτη φορά να μην είναι λιπόψυχος στα δύσκολα. Ο τρίτος και βασικότερος αστερίσκος είναι το κασέ του.

Αν πάει η οποιαδήποτε ελληνική ομάδα για τον Ερτέλ με στόχο να έρχεται πίσω από τον Καλάθη, θα είναι μια μεγάλη πολυτέλεια, αφού με κάτω από 1.5 εκατομμύριο δεν πρόκειται να δεχτεί. Ίσως να λέμε και λίγα. Θα αφαιρούσε επίσης αρκετό ποσό από την ενίσχυση στις υπόλοιπες θέσεις. Γιατί μπαίνει στη λίστα επομένως;

Μπαίνει γιατί αν έχεις ένα τόσο ισχυρό δίδυμο στον άσο που μπορεί να σου καλύψει και το δύο, τότε μπορείς να χαμηλώσεις στα 400 χιλιάρικα τα διαθέσιμα ποσά για 5άρι (εφόσον θεωρήσουμε ότι ο Γουάιλι έρχεται για 4-5άρι), 2άρι και 2-3άρι.

Φυσικά το ότι όλοι οι παραπάνω είναι καλοί παίχτες, δε σημαίνει πως αν έρθουν, θα αποδώσουν το ίδιο καλά. Αν για παράδειγμα έρθει προπονητής και βάζει στην ίδια πεντάδα Παπαγιάννη και Νόρις Κόουλ, τότε ό,τι κι αν κάνει στην επίθεση ο Νόρις, δε θα έχει καμία αξία.

Εννοείται επίσης πως δεν πάμε να κάνουμε τους έξυπνους, ούτε να υποδείξουμε κάτι σε μια διοίκηση που έχει δείξει ότι κατέχει παραπάνω μπάσκετ από εμάς. Απλές προτιμήσεις καταθέτουμε και περισσότερο ως καλούπια παιχτών, παρά ονόματα.