Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Ρεάλ ανακοίνωνε την επιστροφή του Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο του συλλόγου, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή δεν ήταν η μοναδική συνθήκη που έπρεπε να πληρωθεί προκειμένου να λάβει η «βασίλισσα» τη φυσική θέση της στη Λα ως αντίπαλο δέος της Μπαρτσελόνα.
Η Ρεάλ δεν ήταν καν δεύτερη τις δύο τελευταίες σεζόν, τερματίζοντας στο -17 και στο -19 αντίστοιχα από τους «μπλαουγκράνα», ενώ πέρσι η ψαλίδα άνοιξε και από την Ατλέτικο, που κατέληξε στο +8 από τη συντοπίτισσα της.
Οι διαδοχικές κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ έχουν περισώσει με το παραπάνω το γόητρο των Μαδριλένων, αλλά τα διαδοχικά στραπάτσα από τους Καταλανούς σε επίπεδο πρωταθλήματος (απολογισμός 4-4-14 στα 22 τελευταία ματς, 10 λιγότεροι εγχώριοι τίτλοι την τελευταία 11ετια) είναι ασφαλώς μια «ζημιά» που χρήζει αποκατάστασης.
Τέσσερις μήνες και… περίπου 350 εκατ. ευρώ μεταγραφικά έξοδα αργότερα, παραμένει δύσκολο να διακρίνει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο ο Ζινεντίν Ζιντάν θα καταφέρει να αρπάξει τα πρωτεία από τη Βαρκελώνη.
Η μοναδική προσθήκη με impact που θα ανεβάσει άμεσα επίπεδο την ομάδα είναι αυτή του Εντέν Αζάρ, που μαζί με τα μπόνους θα φτάσει έως και τα 145 εκατ. ευρώ. Αρκεί όμως ο Βέλγος για να κοιτάξει στα μάτια την Μπάρτσα, που αν και σε επιεικώς μέτρια κατάσταση πέρσι κατάφερε να συνθλίψει τον ανταγωνισμό;
Ο Λούκα Γιόβιτς των 60 εκατ. ευρώ δύσκολα θα βρει θέση στο βασικό σχήμα, εκτός κι αν στην πρώτη σεζόν του αποδειχτεί πιο αποτελεσματικός από τον Καρίμ Μπενζεμά. Ο προερχόμενος από τη Λιόν, Φλοράν Μεντί, που στοίχισε 48 εκατ. ευρώ, είναι ένας εξαιρετικός αριστερός μπακ, παίζει όμως στην ίδια θέση με τον Μαρσέλο, που όταν είναι στα καλά του δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με οποιονδήποτε στο «είδος» του παγκοσμίως.
Με 50 εκατ. ευρώ αποκτήθηκε ο 21χρονος Βραζιάνος στόπερ Έντερ Μιλιτάο, που προορίζεται αρχικά για back up των Σέρχιο Ράμος και Ράφαελ Βαράν, ενώ άλλα 45 εκατ. ευρώ κόστισε ο 18χρονος αριστερός χαφ Ροντρίγο, που θα πρέπει πρώτα βέβαια να «ψηθεί» για να ξεκινήσει την απόσβεση και ασφαλώς αποτελεί κίνηση με πολυετή ορίζοντα.
Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια η Ρεάλ δεν έχει ξοδέψει στην πραγματικότητα 350 εκατ. ευρώ, αλλά περίπου 235 εκατ., καθώς οι παραχωρήσεις των Κόβασιτς, Γιορέντε, Ραούλ ντε Τόμας και Τεό Ερνάντες έχουν αποφέρει στο ταμείο της το ποσό των 115 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, έχει θεωρητικά λαμβάνειν από τις επικείμενες πωλήσεις των Μπέιλ, Χάμες Ροντρίγκες, πιθανόν και του Ίσκο. Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι αν μείνει ως έχει, υστερεί καταφανώς σε επίπεδο προσωπικοτήτων της Μπαρτσελόνα, που έχει ήδη προσθέσει στη μηχανή τους Γκριεζμάν, Ντε Γιονγκ και είναι πολύ πιθανό να υποδεχτεί προσεχώς και τον Νεϊμάρ.
Σύμφωνα με τα ισπανικά ρεπορτάζ, o Ζιντάν έχει στο μυαλό του τέσσερα διαφορετικά συστήματα για τη νέα Ρεάλ. Όλα έχουν «προβλέψει» των ενσωμάτωση στην ομάδα ενός εκ των Πολ Πογκμπά ή Φαμπιάν Ρουίθ.
Ο 23χρονος κεντρικός χαφ της Νάπολι, που αναδείχτηκε σε ηγέτη της Εθνικής Ισπανίας και MVP του τουρνουά στο πρόσφατο Euro u21, είναι πολύ ψηλά στη μεταγραφική λίστα του Γάλλου τεχνικού. Αποτελεί τον εκλεκτό του για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής σε περίπτωση που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επαληθεύσει το ρεπορτάζ του ESPN, ζητώντας 167 εκατ. ευρώ (!!) για την παραχώρηση του 26χρονου Γάλλου. Και ο Φαμπιάν Ρουίθ βέβαια δεν θα είναι κανένα «φτηνιάρικο» project. Με 30 εκατ. ευρώ τον αγόρασε πέρσι η Νάπολι από την Μπέτις, υπερδιπλάσιο θα είναι τώρα το κόστος για όποιον θελήσει να τον κάνει δικό του.
Πέραν του υπέρογκου κόστους για παίκτη που δεν έχει αποδείξει ότι αξίζει τόσα χρήματα (περισσότερο για τον Πογκμπά χτυπά η καμπάνα), η Ρεάλ μοιάζει να έχει μεγαλύτερη ανάγκη από έναν σπουδαίο εξτρέμ – μια και ο Μπέιλ αποδεδειγμένα δεν μπορεί να έχει διάρκεια στο υψηλότερο επίπεδο – παρά από έναν παίκτη που θα αφήσει εκτός ενδεκάδας έναν ή δύο εκ των Μόντριτς, Κρόος, Κασεμίρο.
Στις τρεις από τις τέσσερις πιθανές διατάξεις ο Αζάρ έχει το ρόλο του αριστερού εξτρέμ, ενώ στην τέταρτη προορίζεται ως επιτελικός χαφ, σε 4-3-1-2, πίσω από το επιθετικό δίδυμο των Μπενζεμά, Γιόβιτς. Κατά τα άλλα, στο 4-3-3 ή στο 4-2-3-1 η θέση του δεξιού εξτρέμ μοιράζεται ανάμεσα σε Βινίσιους και Ασένσιο.
Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα δύσπιστος για να υποθέσεις ότι το εγχείρημα δεν θα πετύχει. Ο Βραζιλιάνος είναι σπουδαίο ταλέντο, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν στα 19 του χρόνια μπορεί να κουβαλήσει το βάρος του ενός εκ των τριών βασικών επιθετικών της Ρεάλ. Πέρσι, σε 18 συμμετοχές περιορίστηκε σε ένα γκολ και δύο ασίστ, διακρινόμενος από έλλειψη αποτελεσματικότητας όταν πατούσε περιοχή. Και ο Μάρκο Ασένσιο μπορεί να έχει πολλά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, για παίκτη που παίζει όλη την πλευρά όμως υστερεί στο ένας με έναν και ούτε αυτός χαρακτηρίζεται από τη στόφα του ηγέτη.
Η Ρεάλ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα τα 11 τελευταία χρόνια, μολονότι στα εννιά εξ’ αυτών δέσποζε η ηγετική φυσιογνωμία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Προορίζοντας τους Μπενζεμά, Γιόβιτς, Βινίσιους και Ασένσιο για τις 2/3 ή 3/4 θέσεις της επίθεσης, οι συνθήκες για επιστροφή στο θρόνο δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ευνοϊκές.