Στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας κόντρα στο Μαυροβούνιο «έγραψε» 4 πόντους και 2 ασίστ σε 14 λεπτά συμμετοχής. Ίσα-ίσα ένα ξεμούδιασμα για τον προερχόμενο από τραυματισμό Κώστα Σλούκα.
Η χαμένη βολή σήμερα στο ματς με τη Βραζιλία δεν αλλάζει σε τίποτα την κρίση μας για την κλάση και το επίπεδό του.
Είναι βέβαιο πως από τη στιγμή που κατάφερε να μην λυγίσει από την θλάση και τελικά εμφανίστηκε στα παρκέ της Κίνας, η μισή δουλειά έγινε για τον παίκτη της Φενέρμπαχτσε.
Η άλλη μισή θα κορυφωθεί καθώς θα πλησιάζουμε στα πραγματικά κρίσιμα παιχνίδια, που σε τέτοιου τύπου διοργανώσεις δεν είναι άλλο από το περίφημο «χιαστί», το σταύρωμα στα νοκ-άουτ της επόμενης φάσης (θα μας πείτε ότι προέχει ο τελικός με τη Ν. Ζηλανδία και θα έχετε δίκιο, αλλά αφήστε μας να πιστεύουμε ίγο παραπάνω σε αυτή την Εθνική).
Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, με την ελπίδα να πρόκειται για το καλύτερο (για την Εθνική) δυνατό αντίπαλο, θα πλησιάζει και η δική του… ώρα. Πλέον, σε τέτοια ματς, ο λόγος και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι περνάνε σε αυτούς που έχουν συνηθίσει να τους παίζουν.
Ο «Σλούκι Λουκ» τέτοια… έργα τα έχει δει πολλές φορές στην καριέρα του. Και είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση επειδή όχι μόνο επί σειρά ετών εκείνος είχε δεύτερους συμπληρωματικούς ρόλους, αλλά και διότι είχε την τύχη να μάθει την… τέχνη δίπλα στους καλύτερους.
Ο σημερινός Σλούκας, αυτός με τις τρεις Ευρωλίγκες στη συλλογή του και την τιμή να θεωρείται αγαπημένο παιδί του Ομπράντοβιτς (σχέση που ισοδυναμεί με τίτλο και παράσημο) είναι πλέον έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει κανείς από έναν πρωταγωνιστή και στο επίπεδο της Εθνικής ομάδας.
Πέρα από την δεδομένη ικανότητα, διαθέτει πλέον και την εμπειρία διαχείρισης ειδικών καταστάσεων, έχοντας… δουλέψει υπερωρίες στα «φροντιστήρια» της Φενέρμπαχτσε κι έχοντας ακόμη στο κεφάλι του τις αναμνήσεις από την περίοδο που ο Σπανούλης άλλαζε τις ισορροπίες οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης.
Γεμάτος από παραστάσεις και επιτυχίες, έχοντας αποδείξει με την μετακίνησή του στην Τουρκία ότι μπορεί να σταθεί ως αυτόφωτος και ποντάροντας πάντα στη σκληρή δουλειά καθώς ουδέποτε του χαρίστηκε κάτι, ο Σλούκας σήμερα δικαίως θεωρείται από πολλούς ο απόλυτα κομβικός παίκτης του ρόστερ της «γαλανόλευκης», ακόμη και παρόντος του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Προφανώς εδώ δεν επιχειρείται κάποια «ανίερη» σύγκριση οποιουδήποτε με τον MVP του NBA, αλλά όπως και να το κάνουμε, για πολλούς και διάφορους λόγους τη στιγμή που θα σφίξουν τα «λουριά», από παίκτες σαν τον Σλούκα θα πρέπει να περιμένει κανείς την διαφορά.
Ο άσος της Φενέρ έχει ένα απίθανο χάρισμα. Η παρουσία του στην 5άδα μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά τόσο τον Γιάννη, όσο και το άλλο σπουδαίο άσετ της ομάδας, τον Νικ Καλάθη.
Όντας ο μοναδικός περιφερειακός που μπορεί να κινηθεί με άνεση μεταξύ δημιουργίας και εκτέλεσης και να αποδειχθεί ο ιδανικός συμπαίκτης που θα δεχθεί την μπάλα και θα εκτελέσει για 3, αφαιρώντας το «άγχος της υποχρέωσης» από τον Νικ κι εκμεταλλευόμενος από σποτ θέση μια τελική πάσα του άσου του Μιλγουόκι, όταν εκείνος (αναμενόμενα κάποια στιγμή) θα βρει απέναντί του προσαρμοσμένες άμυνες.
Το γεγονός ότι κατόρθωσε τελικά να νικήσει όλες τις προβλέψεις και να αγωνιστεί στην Κίνα από το πρώτο κιόλας παιχνίδι μαρτυρά (εκτός φυσικά από την ποιότητα του ιατρικού τιμ) και την δική του δίψα για να παίξει. Κι αυτός που παίζε σε τόσο υψηλό επίπεδο, το κάνει για να νικάει.
Μετά από τόσα χρόνια, κι έχοντας κάνει συνεχόμενα «βήματα ευθύνης», προσθέτοντας ωριμότητα στο παιχνίδι του, έχοντας διαχειριστεί ειδικές καταστάσεις ολίγων δευτερολέπτων, έχοντας ευστοχήσει σε μεγάλα σουτ που έδωσαν νίκες και όντας 29 ετών, στην καλύτερη φάση της καριέρας του δηλαδή, ο Σλούκας μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ για ακόμη ένα βήμα.
Όσο ο τραυματισμός του (που μην ξεχνάμε, είναι θλάση, δηλαδή από τα πιο ύπουλα πράγματα που απειλούν έναν αθλητή) θα γίνεται μακρινή ανάμνηση, τόσο ο Κώστας θα γίνεται και καλύτερος. Και ένας Σλούκας στο παρκέ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευλογία για την Εθνική ομάδα.
Η μεγαλύτερη ευλογία, φυσικά, είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά ΜΕ τον Σλούκα δίπλα του.