Πριν τον Μελιόπουλο: Ο 24χρονος που παράτησε το ποδόσφαιρο και την… λογική
Βρείτε μας στο

Ο εύθραυστος ψυχισμός του Δημήτρη Μελιόπουλου και η απόφαση του να κυνηγήσει ένα άλλο όνειρο που τον γεμίζει περισσότερο τον οδήγησαν σε μια κίνηση την οποία δύσκολα μπορεί να χωνέψει κανείς.

Κάποιος έξω απ’ το χορό αδυνατεί να αντιληφθεί πώς γίνεται ένα παιδί μόλις 19 ετών, με τόσο ταλέντο και προοπτικές καταξίωσης να γυρνά την πλάτη του σε ένα μέλλον το οποίο οι περισσότεροι μπορούν μόνο να ονειρεύονται.

Οι λόγοι που οδηγούν τα βήματα του καθενός αποτελούν προσωπική του υπόθεση και συχνά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, εκτός από τις περιπτώσεις που έρχονται οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και μιλούν ανοιχτά για τις αιτίες πίσω από τόσο σοβαρές για την ζωή τους αποφάσεις.

Όπως συνέβη πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ισπανία με τον Χάβι Πόβες που το 2011 σόκαρε τους πάντες εγκαταλείποντας το ποδόσφαιρο τη στιγμή που όλα έδειχναν πως το όνειρά του γινόταν πραγματικότητα.

Πριν τον Μελιόπουλο: Ο 24χρονος που παράτησε το ποδόσφαιρο και την… λογική

Έχοντας περάσει από τις Ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης και στη συνέχεια από διάφορα κλαμπ σε επίπεδο Νέων, βρέθηκε στην Σπόρτινγκ Χιχόν, με την οποία στις 21 Μαΐου εκείνης της χρονιάς έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα περνώντας ως αλλαγή στην «λευκή» ισοπαλία με την Χέρκουλες. Αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική εμφάνισή του σε επαγγελματικό επίπεδο με την ομάδα της Αστούριας, καθώς τον λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Αύγουστο «κρεμούσε» τα παπούτσια του.

Το ταλέντο του μπορεί να μην ήταν τέτοιο ώστε να τον έφερνε ποτέ στην εθνική Ισπανίας ή να του εξασφάλιζε συμβόλαιο στην Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπατσελόνα, σίγουρα όμως μπορούσε να του… υποσχεθεί μια ζωή καλύτερη από αυτή του μέσου συνομηλίκου του. Εκείνος, όμως, της γύρισε την πλάτη

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Πριν τον Μελιόπουλο: Ο 24χρονος που παράτησε το ποδόσφαιρο και την… λογική

Οι άνθρωποι της Χιχόν είχαν καταλάβει πως κάτι δεν… πήγαινε καλά με τον Χάβι όταν υπέγραφε το επαγγελματικό συμβόλαιό του. Σε αντίθεση με την πεπατημένη, αυτός αρνήθηκε να καταβάλλονται μισθοί, πριμ κλπ μέσω τραπεζικού λογαριασμού! Όπως τους είπε, δεν ήθελε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει το σύστημα που ευνοεί συστηματικά τους πλούσιους έναντι των φτωχών και σύμφωνα με την δική του εκτίμηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, όταν ο σύλλογος κατόρθωσε μέσω χορηγού εταιρείας να παρέχει σε κάθε ποδοσφαιριστή του από ένα αυτοκίνητο, ο Χάβι αρνήθηκε ξανά. Με γεμάτα έκπληξη μάτια οι άνθρωποι της ομάδας τον είδαν να το επιστρέφει, κάνοντας παράλληλα λόγο για κοινωνικές ανισότητες τις οποίες εντείνει ο καπιταλισμός, κομμάτι του οποίου δεν ήθελε να είναι.

Και την στιγμή που η κρίση (όπως ξέρουμε καλά κι εμείς στην Ελλάδα) χτυπούσε την Νότια Ευρώπη και όχι μόνο, ο Χάβι Πόβες εγκατέλειψε την καριέρα του και ένωσε τη φωνή του με το αντίστοιχο κίνημα των «Αγανακτισμένων»! Μια κίνηση που τον έκανε σημείο αναφοράς και του χάρισε δημοφιλία μεγαλύτερη από την εποχή που έπαιζε μπάλα!

Πριν τον Μελιόπουλο: Ο 24χρονος που παράτησε το ποδόσφαιρο και την… λογική

Ο ίδιος πάντως έλεγε ότι δεν ήθελε να τον αντιμετωπίζουν ως είδωλο. «Είμαι ακόμα ένας που παλεύει ενάντια στην ανισότητα. Θέλω να είναι όλοι ίσοι και αυτό να μας ενώσει. Πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μα ασήμαντα πράγματα και να προσπαθήσουμε να πάμε μπροστά. Όπως πάνε τα πράγματα, ο κόσμος είναι έτοιμος να καταστραφεί» είχε πει τότε σε μία συνέντευξή του…

Ωστόσο τρία χρόνια αργότερα επιχείρησε ένα «come back» (σε κάποιο επίπεδο έστω) παίζοντας για λογαριασμό της Σαν Σεμπαστιάν ντε λος Ρέγες, μιας μικρής ομάδας της Μαδρίτης, όμως και πάλι δεν μακροημέρευσε στον χώρο και για δεύτερη φορά είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο, χωρίς όμως αυτή να είναι και η τελευταία λέξη του. Στο μεσοδιάστημα επιχείρησε να «βρει τον εαυτό του» και μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στο να ασπαστεί το Ισλάμ, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του όπου εξυμνούσε το ιρανικό μοντέλο ισλαμικής δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως όλα ήταν καλύτερα εκεί, ακόμη και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία…

Τελικά, μεταπήδησε στην ερασιτεχνική Μόστολες Μπαλοπιέ, της οποίας μάλιστα έγινε πρόεδρος! Θέση από την οποία θα μπορούσε ευκολότερα να εκφράσει τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο και τον τρόπο που εκείνος το αντιλαμβανόταν. Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε (τουλάχιστον ημερολογιακά) αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι της Χιχόν που υποστήριζαν ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά στο κεφάλι του, μάλλον δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

Πριν τον Μελιόπουλο: Ο 24χρονος που παράτησε το ποδόσφαιρο και την… λογική

Ο Χάβι Πόβες κατόρθωσε για άλλη μία φορά να γίνει θέμα. Αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Μετονόμασε την ομάδα, η οποία θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της 4ης κατηγορίας σε Επίπεδη Γη! Ναι! Σωστά διαβάσατε. Επίπεδη Γη ή Flat Earth F.C, εξηγώντας ότι αυτή τη φορά δεν ήθελε να ενώσει τη φωνή του με εκείνες όσων ζητούσαν κοινωνική ισότητα, αλλά με αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη πως κάποιοι κάτι μας κρύβουν και πως ο πλανήτης μας δεν είναι έτσι όπως νομίζουμε…

Κάπως έτσι, ο πρώην «αγανακτισμένος» έγινε ουσιαστικά «ψεκασμένος», αλλά τουλάχιστον έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι ο σύλλογός του στηρίζεται πραγματικά σε μια ιδέα. Έστω κι αν αυτή είναι… ψεκασμένη!