Αξίζει να γκρινιάζεις για την άμυνα όταν έχεις βάλει 103 πόντους;
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Αξίζει να γκρινιάζεις για την άμυνα όταν έχεις βάλει 103 πόντους;

Πολλοί θα μιλήσουν για την άμυνα που έπαιξε η Ελλάδα απέναντι στη Νέα Ζηλανδία.

Το ματς με τη Νέα Ζηλανδία έχει τελειώσει. Το μεγάλο άγχος έχει φύγει. Η Ελλάδα έχει κερδίσει με 103 πόντους. Τρομερή επιθετική παραγωγή. Έχει όμως φάει 97 πόντους. Κάκιστη αμυντική επίδοση. Μπορείς όμως σε τέτοιο επίπεδο να τα έχεις και τα δύο;

Υπάρχουν κάποια δεδομένα και κάποιες εκτιμήσεις γύρω από το αν η άμυνα ήταν κακή ή ήταν καλή η αντίπαλη επίθεση.

Το πρώτο δεδομένο είναι πως οι Νεοζηλανδοί έβαλαν πάνω κάτω τόσους πόντους και στα 3 ματς. Άρα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι είναι ο τρόπος παιχνιδιού τους που ευνοεί τα υψηλά σκορ γενικά.

Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι όσο λιγότερο σκληρή και πιεστική άμυνα παίζεις, τόσο έχεις μεγαλύτερη αντοχή στην εξέλιξη του ματς για να πάρεις καλύτερες επιθετικές αποφάσεις. Γιατί με σκληρή άμυνα από μια Ελλάδα που έπαιξε σήμερα ουσιαστικά με 8 παίχτες, η ομάδα θα έφτανε στο 35 και θα υπήρχαν ζητήματα αντοχής. Το πνεύμα θα ήθελε, αλλά η σαρξ θα ασθενούσε.

Το έτερο δεδομένο είναι το πώς έρχονται οι πόντοι σου στην επίθεση και πώς αυτοί που τρως στην άμυνα. Ήταν δηλαδή αυτοί οι 97 πόντοι απόρροια κάκιστης άμυνας ή ήρθαν από τρομερή ευστοχία στα τρίποντα των Νεοζηλανδών; Ήταν κάτι από τα δύο. Δηλαδή στο πρώτο ημίχρονο υπήρξε τεράστιο ζήτημα στο pick ‘n’ roll γιατί ο playmaker και το πεντάρι ακολουθούσαν το αντίπαλο πεντάρι κι έμενε ο άσος ή το δυάρι της Νέας Ζηλανδίας ξεμαρκάριστο.

Στο δεύτερο ημίχρονο αυτό μειώθηκε κάπως, αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα στη ρακέτα, όπου οι αντίπαλοι έμπαιναν πολύ εύκολα και έβαζαν δίποντα. Κοινώς, οι 97 πόντοι δεν ήρθαν με την Εθνική να παίζει στα κόκκινα στην άμυνα. Ήρθαν με πολύ λίγα double team και με τη ρακέτα να είναι πολλές φορές ανοιχτή διάβαση. Με μια προσποίηση οι αντίπαλοι έφταναν στο καλάθι.

Κι είναι βέβαιο ότι με αυτή την άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει θετική συνέχεια. Εκτός κι αν δούμε την Ελλάδα να σκοράρει με πάνω από 40% στο τρίποντο στο τουρνουά, στα ματς με ΗΠΑ και Τσεχία. Απίθανο, αλλά όχι αδύνατο. Βάσει της επίθεσης κρίνεται και η άμυνα. Αν η Ελλάδα είχε βάλει 103 πόντους με μέτριο ποσοστό στα τρίποντα, τότε δε θα χρειαζόταν να επισημανθεί το κομμάτι της άμυνας.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Η άμυνα όμως είναι προβληματική και στα τρία ματς. Στα πρώτα δύο ήταν στα δεύτερα ημίχρονα, με τη Νέα Ζηλανδία συνολικά στο ματς.

Δεν είμαι απ΄αυτούς που φωνάζουν άμυνα και αγνοούν την επίθεση ή θεωρούν πως η δεύτερη καλυτερεύει από την πρώτη. Αν έχεις επιθετικό ταλέντο, αρκεί μια απλά καλή άμυνα για να σου φέρει το ματς. Η Εθνική Ελλάδος δεν έχει αποτελεσματικό επιθετικό ταλέντο. Έχει πολύ μεγάλο εύρος στις επιθετικές επιλογές και ποικιλία. Αλλά το σκορ δεν είναι καν καλό. Από μέτριο και κάτω. Γι΄αυτό η άμυνα πρέπει να αλλάξει.

Με τις ΗΠΑ θα είναι το τεστ, όχι σε θέμα αποτελεσματικότητας, μα διάθεσης, γιατί αθλητικά δεν μπορούμε να κοντράρουμε τους Αμερικάνους. Αλλά με αυτή την άμυνα απέναντι στους Τσέχους, θα είναι πολύ δύσκολο, όχι να κερδίσουμε, αλλά να διεκδικήσουμε τη νίκη.