Tο πιο εύκολο ματς του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Tο πιο εύκολο ματς του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό

Και τις δύο τελευταίες φορές που ο ΠΑΟ πήγε στο Φάληρο, παρομοιάστηκε με πρόβατο επί σφαγή, αποδεικνύοντας στο τέλος ότι το πιο μεγάλο «κλισέ» που διέπει τα ντέρμπι μόνο... κλισέ δεν είναι

Ο Παναθηναϊκός έχει πραγματοποιήσει το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του, με ένα βαθμό σε τρεις αγώνες και τέρματα 2-8.

Το πρώτο βέβαια ήταν τη σεζόν 2002-03, όταν τις τρεις ήττες στο ξεκίνημα ακολούθησε ένα τρομερό σερί (21-4-0), μετά την αποπομπή του Φερνάντο Σάντος και τελικά η απώλεια του τίτλου στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, με το περίφημο 3-0 της Ριζούπολης. Κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο φετινός Παναθηναϊκός θα «υπογράψει» το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές, αφού αυτό θα συμβεί ακόμα και σε περίπτωση ισοπαλίας στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Το κλισέ «σε ένα ντέρμπι όλα είναι πιθανά», δεν φαίνεται να δίνει κουράγιο στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, η… απάθεια των οποίων προοιωνίζεται για την ώρα αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης σε εντός έδρας ματς του τριφυλλιού με τους ερυθρόλευκους. Βέβαια, έχει πολλάκις αποδειχτεί ότι το συγκεκριμένο κλισέ δεν είναι καθόλου… κλισέ.

Ο Παναθηναϊκός «τρέχει» αήττητο σερί τεσσάρων αγώνων απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο (!), αν εξαιρεθεί βέβαια το περσινό ματς του «ΟΑΚΑ», που κατακυρώθηκε στα χαρτιά με 0-3 στους φιλοξενούμενους. Οι δύο εξ’ αυτών στο Φάληρο (αμφότεροι 1-1), όπου βάσει προβλέψεων οι «πράσινοι» κατέβηκαν απλώς για να ηττηθούν… αξιοπρεπώς. Αν το δούμε βάσει αποδόσεων, ίσχυαν και στις δύο περιπτώσεις αυτό που ισχύει και τώρα, με τα «μάτια» των στοιχηματικών εταιριών. Ο άσος του Ολυμπιακού το Μάρτη του ’18 έκλεισε στο 1,44, ενώ το επόμενο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης», 8 μήνες μετά, στο 1,37. Μάλιστα το Νοέμβρη του ’18 ο γηπεδούχος χρειάστηκε γκολ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων για να διασώσει την ισοπαλία! Τώρα, η νίκη της ομάδα του Μαρτίνς προσφέρεται στο 1,40.

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι ένα τέτοιο ματς είναι το τελευταίο που θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟ, υπό την έννοια ότι μια ενδεχόμενη συντριβή θα βάλει για τα καλά την ομάδα στην «εντατική». Μήπως όμως ισχύει το εντελώς αντίθετο; Αν το δούμε ψυχρά, η ομάδα του Γιώργου Δώνη έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει απ’ ότι να χάσει στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ουδείς περιμένει (τουλάχιστον… φωναχτά) βαθμολογικό κέρδος, ούτε καν μια στοιχειώδη ποιότητα σε επίπεδο εμφάνισης. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει καν την «υποχρέωση» να δημιουργήσει σε αυτό το ματς, παρά μόνο να καταστρέψει. Κανείς δεν πρόκειται να του πει τίποτα αν δεν έχει π.χ. καλή κυκλοφορία μπάλας – μοναδικό ζητούμενο είναι οι κόντρα επιθέσεις. Οτιδήποτε πέραν αυτού, θα είναι «μπόνους» στα μάτια των οπαδών του.

Η πίεση σε τέτοιου είδους παιχνίδια είναι όλη στην ομάδα που «οφείλει» να νικήσει και φυσικά όχι σε αυτή που άπαντες θεωρούν ξεγραμμένη. Αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν την πολυτέλεια της έλλειψης άγχους είναι, δεδομένων των συνθηκών, αυτό.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Επιπλέον όταν πιάνεις πάτο, είθισται να έχει μόνο πιο πάνω. Το «πιο κάτω» για τους «πράσινους» στην παρούσα φάση είναι μόνο ο διασυρμός. Αλλά επειδή ακριβώς μιλάμε για ένα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, το σενάριο «επιβίωσης» είναι πολύ πιο πιθανό από αυτό της πανωλεθρίας. Σκεφτείτε μόνο ότι τα τελευταία 14 χρόνια, που τα επιμέρους πρωταθλήματα είναι 11-1 (και η αβάντα προς το κόκκινο χρώμα ξεκάθαρη), το head-to-dead των δύο αιωνίων, ανεξαρτήτως έδρας, είναι σε απόλυτη ισορροπία (7-9-7), εξαιρουμένων των τριών που διακόπηκαν! Και από αυτές τις 7 νίκες του Ολυμπιακού, μόνο μία ήταν με πάνω από ένα γκολ διαφορά, το 3-0 της 6ης Νοεμβρίου του 2016. Ούτε καν δηλαδή μία περισσότερη από τον Παναθηναϊκό, αφού και αυτός είχε αλώσει το Φάληρο με 3-0 το Μάρτη του ’14.

Το timing για ένα τέτοιο ντέρμπι είναι στην πραγματικότητα ιδανικό για τον Παναθηναϊκό. Ο αντίπαλος του προέρχεται από την υπερπροσπάθεια της Τετάρτης κόντρα στην Τότεναμ, οπότε σπατάλησε περίσσευμα δυνάμεων και ο ίδιος θα έχει να κερδίσει πολλά αν καταφέρει να του βάλει τρικλοποδιά. Με μια μικρή δόση… αιρετισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι το πιο «εύκολο» παιχνίδι της σεζόν για τον Παναθηναϊκό.

Όπως είπε άλλωστε και ο αρχηγός, Δημήτρης Κουρμπέλης, σε κάτι τέτοια ματς έχεις τη δυνατότητα να γυρίσεις τον τροχό και να αντιστρέψεις εν μια νυκτί το κλίμα.