Ο παίκτης του αύριο: Το παιδί-θαύμα που το ευρύ κοινό αγνοεί δεν έχει ταβάνι
Βρείτε μας στο

Το ευρύ κοινό μάλλον αγνοεί (για λίγο ακόμη) την ύπαρξή του.

Όσοι, όμως, ασχολούνται λιγάκι παραπάνω με το μπάσκετ τον έχουν… τσεκάρει ήδη από το 2016 όταν αν και τότε ήταν μόλις 14 ετών, συμμετείχε με την εθνική Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-16.

Λέγεται Ουσμάν Γκαρούμπα, οδήγησε την μικρή «φούρια ρόχα» στο χρυσό και φυσικά ο αφρικανικής καταγωγής σέντερ, είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τους πάντες (και κυρίως το NBA) στο μέλλον.

Στον τελικό εκείνο του τουρνουά έκανε ένα σπάνιο triple-double, έχοντας 15 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 κοψίματα στο 74-72 επί της Λιθουανίας και από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε να παίρνει μία ιδέα του τι σημαίνει δημοσιότητα, επιδεικνύοντας παράλληλα ωριμότητα (παρά το νεαρό της ηλικίας του) και διάθεση να γίνεται ολοένα καλύτερος.

Γέννημα-θρέμμα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο 17χρονος πια Γκαρούμπα έχει κρεμάσει ήδη στο στήθος του άλλο ένα χρυσό μετάλλιο (αυτή τη φορά με την U-18, στην διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στον Βόλο), κάνοντας τον κόσμο να παραμιλά, σχεδόν σε όλα τα ματς, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου με την Ελλάδα, το οποίο ολοκλήρωσε με 18 πόντους, 19 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 μπλοκ.

Ο παίκτης του αύριο: Το παιδί-θαύμα που το ευρύ κοινό αγνοεί δεν έχει ταβάνι

Ο Πάμπλο Λάσο τρίβει τα χέρια του από χαρά και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά πως η κυριαρχία σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες δεν συνεπάγεται πάντα αντίστοιχη εικόνα στον κόσμο των μεγάλων, κάτι που στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά με διάφορα παραδείγματα και τελευταίο αυτό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου που καλείται να μην χάσει τώρα την τελευταία πιθανότατα ευκαιρία που του δίνεται από τον Ολυμπιακό.

Ο παίκτης του αύριο: Το παιδί-θαύμα που το ευρύ κοινό αγνοεί δεν έχει ταβάνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης έχει την τύχη να έχει διαχειριστεί πριν τον «νέο Ντόντσιτς», τον ίδιο τον… Ντόντσιτς, γνωρίζοντας βέβαια ότι ένα 17χρονο παιδί που παίζει στο «4» και στο «5», πέρα από το ταλέντο, χρειάζεται επίσης όγκο και δύναμη για να είναι ανταγωνιστικό σε έναν κόσμο γεμάτο άνδρες.

Πρόσφατα του έδωσε την ευκαιρία να πάρει χρόνο συμμετοχής σε ματς της ισπανικής Λίγκας, ενώ ο Γκαρούμπα βρίσκεται και στο ρόστερ που δήλωσε η «βασίλισσα» στην Ευρωλίγκα. Στην μέχρι πέρυσι πληρέστερη (ίσως) 12άδας στην Ευρώπη, το να βρεις χώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε το να γεμίσεις τα παπούτσια παικτών που στελεχώνουν μία από τις καλύτερες front line εκτός ΝΒΑ. Στο χθεσινό (29 Σεπτεμβρίου) ματς με την Μούρθια πάντως δεν έδειξε να έχει το παραμικρό πρόβλημα, όπως επιβεβαιώνουν οι 13 πόντοι, τα 10 ριμπάουντ και το 24 PIR στην αξιολόγηση που είχε στην αναμέτρηση… Με αυτήν την εμφάνιση ανταπόδωσε στον προπονητή του την τιμή που του επιφύλαξε όταν του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε βασικός, γενόμενος έτσι ο νεότερος παίκτης που παίζει σε βασική πεντάδα της ομάδας στην ιστορία του συλλόγου!

Έτσι έσπασε ήδη το πρώτο (από τα πολλά ίσως) ρεκόρ του Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος ήταν 17 ετών, 8 μηνών και 16 ημερών την πρώτη φορά που ξεκινούσε βασικός, ενώ ο Γκαρούμπα το κατάφερνε σε ηλικία 17 ετών, 6 μηνών και 19 ημερών…

Ο παίκτης του αύριο: Το παιδί-θαύμα που το ευρύ κοινό αγνοεί δεν έχει ταβάνι

Ήδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ειδικοί βλέπουν στο πρόσωπο του ύψους 2.03 παίκτη έναν ιδανικό small ball center, από αυτούς για τους οποίους δείχνει να διψά το μοντέρνο μπάσκετ και στέκονται ιδιαίτερα στη συνέπεια που έχει ο Γκαρούμπα και στις δύο πλευρές του παρκέ, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Επιπλέον πλεονέκτημα για το «παιδί-θαύμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι η ικανότητά του να κατεβάζει την μπάλα σαν γκαρντ, κάτι που κάνει τους σκάουτ να πιστεύουν πως ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως ποιο ακριβώς είναι το στυλ παιχνιδιού ή η θέση που του ταιριάζει. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που ίσως μεταβληθεί στο πέρασμα του χρόνου, όσο το σώμα (κυρίως) αλλά και οι δεξιότητές του θα αλλάζουν.

Όπως και να ‘χει, σε όποια θέση κι αν καταλήξει, ένα μοιάζει βέβαιο. Έχουμε πολλά να διαβάσουμε και κυρίως να δούμε από εκείνον. Ήδη κάποιοι το προχωρούν λίγο και εκτός του Ντόντσιτς προσθέτουν ένα ακόμη όνομα στη λίστα των συγκρίσεων. Αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ίσως λόγω και της νιγηριανής καταγωγής του. Κι αυτό μιλάει από μόνο του…