Χατζηγιοβάνης και Παναθηναϊκός… μπέρδεψαν τα (τωρινά) μεγέθη τους
Βρείτε μας στο

Τι είναι ο Τάσος Χατζηγιοβάνης; Ένας ποδοσφαιριστής στα 22 χρόνια του, που συμπληρώνει μια επταετία φέτος στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Επαγγελματίας από το 2016, στις αρχές Ιουνίου του επόμενου έτους κιόλας κλήθηκε να ανανεώσει, όπως και έκανε μέχρι το 2020.

Αυτή ήταν μια πρώτη αναγνώριση όσων έβλεπε εκείνος ο Παναθηναϊκός (γιατί μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική ομάδα) στο πρόσωπό του. Μια σαφής ένδειξη του πόσο διαφορετικό είναι πλέον το περιβάλλον στον σύλλογο είναι η ενδεκάδα του αγώνα στο οποίο έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα. Μπαίνοντας ως αλλαγή στο εφιαλτικό 0-3 από την Σταντάρ Λιέγης, μια περίοδο που τουλάχιστον οι πράσινοι έπαιζαν Ευρώπη.

Στιλ, Μέστο, Χουχούμης, Μολέντο, Ιβανόφ, Κουτρουμπής. Λουντ, Κουλιμπαλί, Εμποκού, Ιμπάρμπο και Μπέργκ ξεκίνησαν σ’ αυτό το ματς. Στην πορεία μπήκαν Λέτο και Ρινάλντι, πλην εκείνου του πιτσιρικά που, όπως διαπιστώνει κανείς εύκολα, είναι ο μόνος που παρέμεινε στο τριφύλλι.

Η παραπάνω επισήμανση έχει τη σημασία της γιατί δείχνει πόσα πρόλαβε να ζήσει μέσα σε ελάχιστο διάστημα ο Χατζηγιοβάνης και πόσο «βίαιη» και επιτακτική έγινε η ανάγκη του να… μεγαλώσει αγωνιστικά από την στιγμή που ο σύλλογος έμπαινε για άλλη μια φορά σε μνημονιακό καθεστώς, μετά το απίστευτο «κάζο Στραματσόνι» και την ερασιτεχνική προσέγγιση του πλάνου του Ιταλού.

Επί της ουσίας ο Χατζηγιοβάνης ήταν το μόνο κέρδος μιας εποχής που ξεκίνησε τότε και στη δίνη της οποίας παραμένει η ομάδα, με την οποία το φετινό καλοκαίρι αποφασίστηκε ο επαναπροσδιορισμός των… σχέσεών τους μέσω ανανέωσης-επέκτασης του συμβολαίου του.

Οι διαπραγματεύσεις, λοιπόν, έγιναν με ανθρώπους που εκπροσωπούν τον Παναθηναϊκό, μεν, αλλά όχι τον Παναθηναϊκό με τον οποίο έκανε ντεμπούτο και τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του. Έναν Παναθηναϊκό που δεν έχει την δυνατότητα ούτε την διάθεση να του προσφέρει αυτά που ζητά.

Τι ζητά ο Χατζηγιοβάνης; Μια πρόταση που να αντανακλά την τωρινή αξία του και να αποτυπώνει την πίστη του κλαμπ στις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητές του.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Τι έχει προσφέρει ο Χατζηγιοβάνης; Πέραν της ελπίδας για το μέλλον; Σύμφωνα με τα στατιστικά του, 70 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μπαίνοντας 26 ως αλλαγή και 44 ως βασικός. Σε αυτά τα ματς σημείωσε 5 γκολ και είχε 8 ασίστ, σε συνολικά 4.021 αγωνιστικά λεπτά. Οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που βλέπει και το μέσο μάτι. Στα 22 του πια, είναι ένα γρήγορο παιδί, με γλυκό δεξί πόδι, άνεση να παίζει στην γραμμή. Χωρίς ιδιαίτερα καλή σχέση με τα δίχτυα (ένα γκολ ανά 804 λεπτά ή ανά 9 παιχνίδια) και δίχως την έφεση να «φτιάχνει» με «πάρε-βάλε» τους συμπαίκτες του.

Με λίγα λόγια, ο νεαρός (αλλά όχι πιτσιρικάς) ποδοσφαιριστής δεν δείχνει να είναι, ας πούμε, ο «νέος Μαυρίας». Δεν είχε, δηλαδή, το ξεπέταγμα του… προκατόχου του στα όνειρα των φίλων και παραμένει (στα 22 του…) μια υπόσχεση παρά μια πραγματικότητα για το ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Με το τρέχον συμβόλαιο ο παίκτης αμοίβεται με 50.000 ευρώ ετησίως και η προσφορά που δέχτηκε για να ανανεώσει ήταν ανάλογη με αυτήν προς τον Μπουζούκη (στα 100 με 120 χιλιάδες ευρώ). Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι αυτό το ποσό δεν αντιπροσωπεύει την αξία του.

Μπορεί να βρει εκεί έξω κάπου τα περίπου 200 χιλιάρικα που ζητά (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) για να ανανεώσει; Πιθανότατα ναι. Μπορεί, με τη σειρά του, το τριφύλλι να βρει παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά, με τα μερικές δεκάδες χιλιάδες λιγότερα ευρώ που προσφέρει; Πιθανότατα ναι, επίσης. Οι δυο τους, παίκτης και διοίκηση του συλλόγου, έχουν… πέσει στην παγίδα του να θεωρούν τους εαυτούς τους μεγαλύτερους από ό,τι πραγματικά είναι.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πράσινοι δεν είναι πια το κλαμπ, στο οποίο υπογράφει ο άλλος με «κλειστά τα μάτια», όπως λέμε. Δεν έχει πάρει πρωτάθλημα από το 2010, οποιονδήποτε τίτλο από το 2014, ενώ δεν υπάρχει στην Ευρώπη, κάτι που λόγω της τιμωρίας δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Σε άλλες εποχές ο Παναθηναϊκός θα είχε ήδη ξεπεράσει την… χυλόπιτα που του έριξε ο Χατζηγιοβάνης στις συζητήσεις του καλοκαιριού. Παραδείγματα ανάλογα υπάρχουν πολλά, αν και οι περισσότεροι κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις συνειρμούς που καταλήγουν στην αντιμετώπιση που είχε ο Πάρις Γεωργακόπουλος από τον Βαρδινογιάννη. Μόνο που εδώ ούτε χρειάζονταιμ ούτε είναι δυνατό να ληφθούν τόσο δραστικά μέτρα. Άλλωστε ο Χατζηγιοβάνης απλά δεν θέλει να ανανεώσει με τους όρους που του προσφέρονται. Θεωρεί ότι τα «θέλω» του μπορούν να καλυφθούν από την αγορά. Στο μεσοδιάστημα συνεχίζει να προπονείται, να είναι ενεργός και πιθανολογεί ότι θα αντιμετωπιστεί χωρίς διάθεση ρεβανσισμού το διάστημα που του απομένει στην ομάδα, μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Η ζωή θα προχωρήσει και για τις δύο πλευρές και το μέλλον θα τις κρίνει για τις επιλογές τους.