Επτά λόγοι για να πει «ναι» ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό
Βρείτε μας στο

Δεν υπάρχει άνθρωπος που στο άκουσμα της είδησης για την απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον Ολυμπιακό να μην σκέφτηκε ότι ο πλέον κατάλληλος προπονητής για να τον αντικαταστήσει είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Για τους ερυθρόλευκους η συγκεκριμένη λύση φαντάζει περίπου… μονόδρομος. Κι όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι για τον ίδιο τον Έλληνα τεχνικό αυτή η πρόταση επιστροφής ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη εξαιτίας των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί, όμως σίγουρα ο Μπαρτζώκας έχει κι αυτός τους λόγους του για να πει το πολυπόθητο «ναι» στους Πειραιώτες.

Επειδή είναι Ολυμπιακός

Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τους ερυθρόλευκους. Και μπορεί η οπαδική «ταυτότητα» να μην αποτελεί πάντα εχέγγυο για καλή συνεργασία και επιτυχίες, αλλά πάντα τα δεδομένα αλλάζουν όταν εμπλέκεται και το συναίσθημα. Είναι πιο δύσκολο να αρνηθείς να πας στο μέρος που υποδεικνύει η καρδιά σου, ακόμα κι αν έχεις βρεθεί ξανά εκεί και έχεις φύγει με άσχημες αναμνήσεις.

Επτά λόγοι για να πει «ναι» ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό

Επειδή γνωρίζει καλά τον οργανισμό Ολυμπιακός

Η συνέχεια του προηγούμενου… Ο Μπαρτζώκας έχει βρεθεί ξανά στο ίδιο περιβάλλον και δεν υπάρχει τίποτα εκεί που να μην το γνωρίζει από την καλή κι από την… ανάποδη. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να βρει και ο ίδιος τα πατήματά του θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον πλανήτη. Για τον Έλληνα τεχνικό δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για εκπλήξεις που θα τον καθυστερήσουν στο έργο του. Γνωρίζοντας καλά τις καταστάσεις και τις δυναμικές, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν να εκτιμήσει σωστά τα πράγματα, να αφήσει στην άκρη όσα ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγξει και να αφοσιωθεί σε εκείνα που πρέπει να απασχολούν έναν προπονητή. Το ρόστερ και την βελτίωσή του.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Επειδή είναι χωρίς δουλειά

Αποτελεί «ευλογία» (όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει) το γεγονός ότι την δεδομένη χρονική περίοδο δεν κάθεται σε κάποιον πάγκο. Όντας ανενεργός από τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή εννιά ολόκληρους μήνες, είναι δεδομένη η επιθυμία της επιστροφής στο τιμόνι μιας ομάδας. Κανένας προπονητής δεν προτιμά το να μένει για τόσο καιρό ανενεργός και ο Μπαρτζώκας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Επειδή υπάρχει το δέλεαρ της Ευρωλίγκας

Επτά λόγοι για να πει «ναι» ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό κόουτς. Για έναν προπονητή που έχει κατακτήσει Ευρωλίγκα και έχει κριθεί (με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του) στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Επομένως, μια πρόταση από τον Ολυμπιακό είναι από εκείνες στις οποίες ένας τεχνικός με το δικό του βιογραφικό δύσκολα λέει «όχι». Προφανώς δεν μιλάμε για την ίδια ομάδα που μεσουρανούσε πριν μερικά χρόνια, αλλά το brand name είναι εκεί. Είναι ένα όνομα «βαρύ», με ιστορία και παρελθόν. Ένας top σύλλογος που ακόμη και σε μέρες κάμψεις, δίνει έξτρα κίνητρο στον οποιονδήποτε να συνεργαστεί μαζί του.

Επειδή έφυγε με τον τρόπο που έφυγε

Κανείς δεν έχει ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε από την ομάδα, μετά από εκείνη την ήττα από τον Παναθηναϊκό, την οργή του κόσμου και τα γεγονότα στο πάρκινγκ του ΣΕΦ. Η ευθιξία του τον οδήγησε σε εκείνη την παραίτηση, αλλά είναι δεδομένο ότι από τότε η ατζέντα για τους λόγους των αποτυχιών της ομάδας έχει μεταβληθεί πλήρως. Όταν επέστρεψε ως αντίπαλος στον Πειραιά με Μπαρτσελόνα και Χίμκι πήρε το χειροκρότημα του κόσμου, ο οποίος με τον τρόπο του ζήτησε συγγνώμη για όσους εκείνο το «μοιραίο» βράδυ τον θεώρησαν αποκλειστικά υπεύθυνο για το κάζο ενός αναπάντεχου αποκλεισμού από τον αιώνιο αντίπαλο. Το να σου ζητούν να επιστρέψεις εκεί από όπου είχες στην ουσία εξοστρακιστεί, είναι μια μορφή δικαίωσης και ένας τρόπος για να ικανοποιήσεις κι εσύ τον δικό σου εγωισμό.

Επτά λόγοι για να πει «ναι» ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό

Επειδή είναι σωστό το timing

Πρόσφατα σε μία συνέντευξή του, ο 54χρονος τεχνικός είχε αναφερθεί στην πρώτη θητεία του στην ομάδα και το τεράστιο («εφιαλτικό» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε) «πρέπει» που όφειλε να σηκώσει αναλαμβάνοντας έναν σύλλογο που ήταν ο εστεμμένος πρωταθλητής Ευρώπης. Πλέον η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Μπορεί το ειδικό βάρος να είναι ανάλογο, όμως οι ερυθρόλευκοι πλέον αγωνιστικά μπορούν να στοχεύουν (ρεαλιστικά μιλώντας πάντα) στην είσοδο στους «8». Ακόμη και το F-4 μοιάζει με απαγορευμένη λέξη την δεδομένη χρονική στιγμή. Η συγκυρία, μάλιστα, της μη συμμετοχής στην Basket League, αφαιρεί επιπλέον εγχώρια τοξικότητα, την οποία ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Μπαρτζώκας είχαν διαχειριστεί σωστά σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν.

Επειδή είναι ένα project που του ταιριάζει

Σίγουρα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε επικίνδυνα μονοπάτια και κινούνται στα «αχαρτογράφητα νερά» των επιλογών τους. Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και… ειδικούς ανθρώπους. Ο Μπαρτζώκας είναι τέτοιος προπονητής. Κυρίως, όμως, είναι τέτοιος χαρακτήρας. Δεν… κωλώνει και έλκεται από τις δυσχέρειες και τα εμπόδια, μη σταματώντας λεπτό να σκέφτεται πώς θα τις ξεπεράσει, βελτιώνοντας έτσι και την ομάδα και τον εαυτό του. Αν υπάρχει ένας προπονητής και άνθρωπος που να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να τα βγάλει πέρα, αυτός έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γιώργος Μπαρτζώκας.