Στα χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου, τον Αύγουστο του 2017, η προσφορά ύψους 18 εκατ. ευρώ της Ρεν για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή αποδείχτηκε μικρή.
Ο Ολυμπιακός βρισκόταν ήδη στα παζάρια και με τη Λεβερκούζεν, η οποία με 22 εκατ. ευρώ υπέγραψε τελικά την ασύλληπτη για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου μεταγραφή.
Με μία μόνο σεζόν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού ο πολυσύνθετος αμυντικός συνέτριψε το ρεκόρ μεταγραφής του Κώστα Μήτρογλου, με τους Γερμανούς να δίνουν ένα ποσό έως και παράλογο. Ο λόγος που το έκαναν ήταν αφενός η ηλικία του (19), αφετέρου η ευχέρεια του να αποδίδει καλά σε οποιαδήποτε θέση του είχε ζητηθεί. Τη σεζόν 2016/17 ο Πάουλο Μπέντο τον είχε χρησιμοποιήσει εκτός από τη φυσική του θέση (δεξιός μπακ) στο κέντρο της άμυνας, στο αριστερό άκρο, αλλά και ως αμυντικό χαφ.
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βέβαια δεν είναι τόσο το προφίλ του πασπαρτού, αλλά η ειδίκευση σε ένα ρόλο που πληρώνεται αδρά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Αν αυτή η ειδίκευση αφορά μάλιστα το αριστερό πόδι, τότε φυσιολογικά η αξία εκτοξεύεται. Και αυτή του Κώστα Τσιμίκα πρέπει να έχει καβατζάρει από το βράδυ της Τρίτης διψήφιο νούμερο.
Αν ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού έκανε τέτοιο παιχνίδι στα 19 του, στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπάγερν, ο Νίκο Κόβατς θα είχε δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν οι επαφές με τη διοίκηση των ερυθρόλευκων ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου! Όχι ότι τώρα είναι απίθανο να συμβεί.
Στα εσωτερικά διπλά της Μπάγερν είναι δύσκολο ο Νταβίντ Αλάμπα να «σβήνει» τον Γκνάμπρι (για τον Μίλερ που έπαιξε στο πρώτο 20λεπτο στη δεξιά πλευρά δεν το συζητάμε καν) και παράλληλα να δημιουργεί τόσους μπελάδες στην αντίπαλη άμυνα με τις προωθήσεις του. Ο Τσιμίκας ήταν βγαλμένος το βράδυ της Τρίτης από τα καλύτερα του… Γρηγόρη Γεωργάτου και του Γιούρκα Σεϊταρίδη. Τακτικά και τεχνικά άρτιος – ένας φουλ μπακ του υψηλότερου επιπέδου. Το δε «θράσος» του και το απρόβλεπτο στοιχείο στο παιχνίδι του ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας εμφάνισης από αυτές που βαράνε συναγερμό στα γραφεία των μάνατζερ σε όλη την Ευρώπη.
Ο Τσιμίκας δεν ανταγωνιζόταν απλώς τους αντιπάλους του, τους πέρναγε κιόλας (!), βγάζοντας αίσθηση κυριαρχίας στο head to head. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ντρίμπλες του τους έκανε να μοιάζουν με παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό που είδαμε όλοι οι παρατηρητές οι Βαυαροί το ένιωσαν στο πετσί τους. Κάποια στιγμή ο Φελίπε Κοουτίνιο προσπάθησε με μια περίτεχνη ενέργεια να τον περάσει, αλλά ο μικρός κάλυψε ταχύτατα την μπάλα με το σώμα του και πήρε το επιθετικό φάουλ. Ο Βραζιλιάνος του έδωσε το χέρι μόλις σηκώθηκε, δίκην αναγνώρισης της κυριαρχικής εμφάνισης του. Πιθανόν και γιατί ακόμα δεν είχε καταλάβει πως έχασε το βέβαιο γκολ στο 38’, όταν ο Τσιμίκας αξιοποίησε και το τελευταίο διαθέσιμο κλάσμα δευτερολέπτου, παρεμποδίζοντας τον προ κενής εστίας με μια «ηρωική» προβολή. Αν ο Έλληνας αμυντικός είχε βρει και τον Ελ Αραμπί στη φάση του 31’ θα μιλούσαμε για… 11 με άριστα το 10.
Όταν ο Ολυμπιακός θα πάει στο Μόναχο, σε δύο εβδομάδες, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τα μάτια όλης της Μπουντεσλίγκα θα είναι στραμμένα πάνω του. Αν καταφέρει να προσεγγίσει στο «Αλιάντς Αρένα» έστω και στο ελάχιστο τη χθεσινή εμφάνιση, τότε θα μπει στο «κόλπο» και η Πρέμιερ Λιγκ ενόψει του αγώνα με την Τότεναμ στο Λονδίνο. Και κάπου εκεί λογικά θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός για χάρη ενός παίκτη που προτού λάμψει στο κορυφαίο επίπεδο έπαιξε δανεικός για να «ψηθεί» σε Έσμπιεργκ και Βίλεμ.
Και που στην περίπτωση του αποδεικνύεται ότι Σουηδοί και Ολλανδοί ξέρουν να ψήνουν πολύ καλά…