5 εξέδρες ελληνικών ομάδων που χάζεψαν γήπεδα της Ευρώπης
Βρείτε μας στο
Μπάλα

5 εξέδρες ελληνικών ομάδων που χάζεψαν γήπεδα της Ευρώπης

Αν υπήρχε πρωτάθλημα οπαδικής παρουσίας, θα χτυπούσαμε κάθε χρόνο… Champions League!

Ομαδάρες που να θαμπώνουν την Ευρώπη σπανίως προκύπτουν από τη χώρα μας.

Παιχταράδες που να τσακώνονται οι μεγάλοι σύλλογοι της ηπείρου για το ποιος θα τους πρωτο-αρπάξει επίσης σπάνια παράγουμε.

Μπορούμε ωστόσο να το πούμε χωρίς μετριοπάθεια και με πλήρη επίγνωση του… ανταγωνισμού που υπάρχει:

Από πλευράς οπαδών -και συγκεκριμένα οπαδικής παρουσίας σε μεγάλα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων- έχουμε πολλά «παράσημα» να επιδείξουμε.

Γιατί ανεξαρτήτως του αν συνοδεύτηκαν και από επιτυχίες των ομάδων τους στο γήπεδο, υπήρξαν βραδιές που οι φίλοι των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη έδωσαν ρεσιτάλ.

Έδωσαν ρέστα σε ναούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ανάγκασαν αντιπάλους οπαδούς να «χαζέψουν» και να υποκλιθούν.

Με κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις εξής:

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Γιουβέντους-Ολυμπιακός (Ντέλε Άλπι)

Μπορεί τη ρεβάνς να θέλουν να την ξεχάσουν (λόγω ]Ελευθερόπουλου και Κόντε) όμως το πρώτο παιχνίδι με τη Γιουβέντους για τα προημιτελικά του Champions League έχει μείνει αξέχαστο στους φίλους του Ολυμπιακού. Και ένας από τους λόγους ήταν η φοβερή παρουσία τους στην εξέδρα: Με 11.000 να κάνουν κατάληψη στο πέταλο, να πανηγυρίζουν έξαλλα το πέναλτι-γκολ του Νινιάδη στο τέλος και να μνημονεύονται για την οπαδική τους παράσταση από το περίφημο σύνθημα «στο Ντέλε Άλπι πήγαμε χιλιάδες και ζήσαμε στιγμές μοναδικές».

Ρόμα-Παναθηναϊκός (Ολίμπικο)

Προφανώς η απόβαση 22.000 οπαδών στο Λονδίνο για τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» αποτελεί την πολυπληθέστερη παρουσία όλων των εποχών για τον Παναθηναϊκό (και όχι μόνο). Εκείνη όμως που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό (επειδή συνοδεύτηκε και από μεγάλο αποτέλεσμα) ήταν στο «Ολίμπικο» της Ρώμης: Απίθανος παλμός, τρελό πανηγύρι (εξαιτίας της νίκης-πρόκρισης) και υπόκλιση από τους φίλους των «τζιαλορόσι», που χειροκρότησαν ιπποτικά την φοβερή πράσινη εξέδρα.

Έβερτον-ΑΕΚ (Γκούντισον Παρκ)

Εδώ δεν είχε να κάνει τόσο με ποσότητα, όσο με… ποιότητα! Διότι οι ΑΕΚτζήδες έχουν κάνει κι εκείνοι τις δικές τους αποβάσεις (όπως οι 8.000 στο Παρίσι και οι 6.000 στη Βαρκελώνη). Πουθενά όμως -με εξαίρεση ίσως το «Μεάτσα» και το ματς με την Ίντερ- δεν έδωσαν τέτοιο σόου όπως στο «Γκούντισον Παρκ». Διότι την ώρα που η ομάδα τους έχανε χαλαρά 4-0 στο γήπεδο, οι ίδιοι άφηναν άφωνους τους Άγγλους. Και με ατελείωτη ενέργεια, αδιάκοπα συνθήματα και διαφορετικές… χορογραφίες, τους έδωσαν υλικό για να τραβούν βίντεο με τα κινητά τους.

Φενέρμπαχτσε-ΠΑΟΚ (Σουκρού Σαράτσογλου)

Έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχουν εντυπωσιάσει πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την παρουσία στο «Χάιμπουρι» (με το γκολ του Βρύζα) και τις εκδρομές στις έδρες των Τότεναμ, Άγιαξ και Ντόρτμουντ. Καμία απ’ αυτές όμως δεν είχε την οπαδική κ…α του «Σουκρού Σαράτσογλου». Εκεί όπου ο Μουσλίμοβιτς άφησε στον τόπο τη Φενέρμπαχτσε και οι οπαδοί του (αφού είχαν κερδίσει τη μάχη της εξέδρας μέσα στην Κωνσταντινούπολη) έστησαν τρελό πανηγύρι μπροστά στους εμβρόντητους Τούρκους.

Μάντσεστερ Σίτι-Άρης (Έτιχαντ)

Ναι, η βραδιά στο «Βιθέντε Καλντερόν» (όταν η εντυπωσιακή τους παρουσία συνοδεύτηκε και από μια επική πρόκριση επί της κατόχου του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης) γράφτηκε στην οπαδική ιστορία του Άρη. Ωστόσο η κερκίδα που έκαναν έναν χρόνο αργότερα στο Μάντσεστερ ήταν ακόμα πιο φανταστική! Διότι εκεί χωρίς να βοηθάει το αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο, περίπου 7.000 «κίτρινοι» έπαιξαν… μονότερμα τους Άγγλους οπαδούς και κέρδισαν τη μάχη της εξέδρας με ένα ανεπανάληπτο οπαδικό ρεσιτάλ.