Τι σου θυμίζει-τι σου θυμίζει: Η σατανική ομοιότητα του γκολ του Ολιβέιρα με το ιστορικότερο ποδοσφαιρικό buzzer-beater
Βρείτε μας στο

Σύμφωνα με την επιστήμη, ο όρος «déjà vu» περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει η βιώσει ξανά στο παρελθόν μια κατάσταση.

Αυτό το περίεργο συναίσθημα ότι κάτι που σου συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι επανάληψη μιας ήδη υπάρχουσας ανάμνησης.

Υπό αυτή την έννοια το ελληνικό ποδόσφαιρο μας έχει προσφέρει αμέτρητα déjà vu:

Σε κάθε ξυλίκι, σε κάθε μπούκα οπαδών, σε κάθε ανακοίνωση χαμηλού επιπέδου για τη διαιτησία και τους αντιπάλους πιστεύεις ότι ζεις τη μέρα της μαρμότας.

Την Κυριακή που πέρασε ωστόσο η ίδια αυτή αίσθηση δημιουργήθηκε (και) για αγωνιστικούς λόγους.

Εξαιτίας του γκολ που πέτυχε ο Νέλσον Ολιβέιρα!

Τι σου θυμίζει-τι σου θυμίζει: Η σατανική ομοιότητα του γκολ του Ολιβέιρα με το ιστορικότερο ποδοσφαιρικό buzzer-beater

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Παρακολουθώντας τη φάση όπου ο Πορτογάλος επιθετικός λύτρωσε την ΑΕΚ και της έδωσε τη νίκη επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ ήταν σχεδόν αδύνατον να μη σου δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτό το σκηνικό… κάπου το έχεις ξαναδεί.

Κι αν δεν σου ήρθε απευθείας στο μυαλό, σίγουρα έξυσες το κεφάλι με την κλασική (και διπλή) ενδόμυχη απορία «τι μου θυμίζει-τι μου θυμίζει».

Μέχρι που (δεν γίνεται να μην) κατάλαβες ότι το μυαλό σου σε γύρισε 20 χρόνια πίσω: Στο ιστορικότερο ίσως buzzer-beater στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στο γκολ με το οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε την επική ανατροπή επί της Μπάγερν στον τελικό του Champions League και σήκωσε εντέλει το τρόπαιο στη Βαρκελώνη.

Θα πει κανείς ότι είναι ιεροσυλία η σύγκριση. Ότι στη μια περίπτωση παιζόταν ο μεγαλύτερος τίτλος σε διασυλλογικό επίπεδο ανάμεσα σε δυο μεγαθήρια και στην άλλη ένα παιχνίδι… ασυνήθιστα καλό για δεδομένα ελληνικής Σούπερ Λίγκας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο.

Ό,τι και να πει όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σατανική ομοιότητα των δυο φάσεων: Τόσο ως προς την εξέλιξή τους, όσο και ως προς τον χρόνο που εκτυλίχθηκαν.

 

Και στις δυο περιπτώσεις λοιπόν η δράση σημειώθηκε στην αριστερή εστία του τηλεοπτικού πλάνου. Και στις δυο περιπτώσεις εκτελέστηκε κόρνερ από την αριστερή πλευρά.

Και στις δυο περιπτώσεις έγινε κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι (στη μεν από τον Τέντι Σέριγχαμ, στη δε από τον Πέτρο Μάνταλο).

Και στις δυο περιπτώσεις το γκολ σημειώθηκε με πανομοιότυπη προβολή στο δεύτερο δοκάρι (στη Βαρκελώνη από τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και στο ΟΑΚΑ από τον Νέλσον Ολιβέιρα).

Και για να δέσει το… γλυκό της σατανικής σύμπτωσης, αμφότερα τα γκολ σημειώθηκαν στο ίδιο λεπτό: Στο τρίτο των καθυστερήσεων!

Άσε που υπάρχει και μια ακόμα -ίσως η σπουδαιότερη- ομοιότητα μεταξύ Σόλσκιερ και Ολιβέιρα:

Κανείς εκ των δυο δεν σκόραρε το πανομοιότυπο γκολ τους… χαμογελώντας, όπως είχε καταφέρει ο προηγούμενος σκόρερ της ΑΕΚ σε νίκη επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ (και μέγας μύστης της μπάλας) Μακόλεϊ Κρισάντους…

Τι σου θυμίζει-τι σου θυμίζει: Η σατανική ομοιότητα του γκολ του Ολιβέιρα με το ιστορικότερο ποδοσφαιρικό buzzer-beater