5 σπίκερ Α’ Εθνικής στην ΕΡΤ που μας μεγάλωσαν
Βρείτε μας στο

Το έχουμε ομολογήσει και θα το λέμε πάντα σε κάθε ευκαιρία:

Ένας από τους λόγους που θα γυρίζαμε (αν μπορούσαμε) τον χρόνο πίσω είναι για να ζούσαμε και πάλι τα παλιά καλά χρόνια της Α’ Εθνικής.

Όχι μόνο για να ξανακολλήσουμε αυτοκόλλητα Panini, να ξανακούσουμε τον Αλέφαντο να φωνάζει τον Προτάσοφ «τιτίκα» και να  ξαναδούμε τη χαίτη του Τσιαντάκη ν’ ανεμίζει.

Αλλά και για να ζήσουμε ξανά τη μαγεία της «Αθλητικής Κυριακής». Τότε που (στις αρχές της δεκαετίας του ’90) στηνόμασταν γεμάτοι λαχτάρα μπροστά στην τηλεόραση.

Και πέρα από all time classic περιπτώσεις (όπως ο Μανώλης Μαυρομάτης, ο Αλέκος Θεοφιλόπουλος, ο Στράτος Σεφτελής, ο Κώστας Καπάταης κ.α.) τα στιγμιότυπα έντυναν με τη φωνή τους εξίσου μνημειώδεις σπίκερ που νιώθουμε ότι μας μεγάλωσαν.

Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

Σταύρος Πετρακόπουλος

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες των ελληνικών γηπέδων. Ταυτισμένος με την έδρα της Ξάνθης (όπου πάντοτε εκείνος έκανε τη μετάδοση)  δεν χρειαζόταν δεύτερη λέξη για να καταλάβεις ποιος είναι. Εκπληκτική μνήμη, ατελείωτα στατιστικά (που τον κάνουν πιθανότατα τον κορυφαίο σε αυτό τον τομέα στο ελληνικό ποδόσφαιρο) και η φωνή του ακόμα αποτυπωμένη στ’ αυτιά σου να περιγράφει «Τζάτζος από αριστερά, σεντράάάάάάάρει…»

Κώστας Βασιλάκης

Άλλος ένας ανταποκριτής-σύμβολο της «Αθλητικής Κυριακής». Εγκατεστημένος στο Ηράκλειο και χωρίς να περιορίζεται μονάχα στο αθλητικό ρεπορτάζ, ήταν εκείνος που μετέδιδε τα παιχνίδια του ΟΦΗ. Αφού προηγείτο πάντα λοιπόν η σύνδεση με το στούντιο της Μεγαλονήσου (συχνότατα με καλεσμένο από τον σπουδαίο ΟΦΗ της εποχής) περιέγραφε έπειτα με την ιδιαίτερη φωνή και τα χαρακτηριστικά «νννννι» και «λλλλλι» τις μεγάλες ομάδες του Γκέραρντ.

Γιάννης Μαμουζέλος

Εδώ κι αν μιλάμε για χαρακτηριστική φωνή. Με μακρά πορεία και παρουσία σε πλήθος μεγάλων διοργανώσεων, συνδέθηκε έντονα με τον στίβο, ενώ υπήρξε και παρουσιαστής της «Αθλητικής Κυριακής». Πάντα ευδιάθετος και ενθουσιώδης, σπίκαρε συχνά μεγάλα ματς ποδοσφαίρου (κατά κύριο λόγο της ΑΕΚ). Και ακόμα και αν το παιχνίδι ήταν «σούπα», την έντονη χροιά της φωνής του την είχες στ’ αυτιά σου ακόμα και δυο ώρες μετά τη λήξη.

Γιάννης Αργυρίου

Ένα ακόμα τοτέμ του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ. Χρόνια στις περιγραφές και την παρουσίαση της «Αθλητικής Κυριακής», ξεχώριζε εκτός των άλλων και για το ιδιαίτερο παρουσιαστικό: Με το πλούσιο μαλλί -που στην πορεία αραίωσε και έμοιαζε με τριχοδάνειο- και το τσιγκελωτό μουστάκι. Περισσότερο όμως έμεινε στην ιστορία για τα βαφτίσια αγγλικών ομάδων με παρατσούκλια όπως «εφοπλιστές», «ανθρακωρύχοι» κλπ, που στην πορεία ανακαλύφθηκε ότι μόνο εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαμε.

Δημήτρης Πουλιάσης

Πάντα μάχιμος, με ιδιαίτερο χρώμα στη φωνή και διαρκή παρουσία σε όλους σχεδόν τους… ναούς της Α’ Εθνικής: Από το «Καραϊσκάκη» και το ΟΑΚΑ, μέχρι τον Κορυδαλλό και τη Βέροια. Κέρδισε για πάντα μια θέση στις καρδιές μας με το επικό φτέρνισμα που έριξε κάποτε μπροστά στο μικρόφωνο, ενώ κανείς ακόμα δεν έχει καταλάβει τι ήθελε να πει σε ασύλληπτο σαρδάμ, που ξεκίνησε με τη φράση «σεντράρει ο Αρμόδωρος» και κατέληξε σε κάτι σαν… «ζερόμ»!