Το να έχεις υπό τις οδηγίες σου έναν παίκτη σαν τον Ρομάριο είναι ευλογία.
Ποιος θα ‘λεγε όχι σε έναν τέτοιο γκολτζή που (κατά δική του δήλωση) έχει ματώσει πάνω από 1000 φορές τα δίχτυα.
Κανείς! Έστω κι αν ήταν κάπως ατίθασος. Ελαφρά ζωηρός, όπως θα ‘λεγε κάποιος επιεικής.
Για τα καλά «τρελοκομείο», όπως θα ‘λεγε κάποιος που θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Υπάρχουν λοιπόν πολλές ιστορίες από την ταραχώδη καριέρα του Βραζιλιάνου επιθετικού. Διάφορες διηγήσεις που επιβεβαιώνουν τη μούρλια του.
Πιθανότατα η καλύτερη όμως (και σίγουρα η πιο χαρακτηριστική) είναι αυτή που έχει διηγηθεί για ‘κείνον ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ…
Πίσω λοιπόν στο 1994 οι δυο τους συνεργάζονταν στην Μπαρτσελόνα. Ο Ρομάριο έκανε παπάδες στο γήπεδο, αλλά έδινε… ρέστα και έξω απ’ αυτό.
Χαρακτηριστική εξάλλου της έντασης που συχνά υπήρχε μεταξύ τους είναι η ατάκα του Βραζιλιάνου σε παρατηρήσεις του Ολλανδού ότι θα πρέπει να σταματήσει να τρέχει στα πάρτι:
«Ποιος νομίζεις ότι είσαι, ο πατέρας μου; Όχι, οπότε σκάσε…»
Με γνωστή λοιπόν τη συγκεκριμένη… ευαισθησία του Ρομάριο, πριν από μια διακοπή πρωταθλήματος ο Κρόιφ ανακοινώνει στους παίκτες ότι θα έχουν τέσσερις μέρες άδεια.
Για τον Ρομάριο ωστόσο δεν ήταν αρκετές. Και εδώ που τα λέμε, για κανέναν δεν θα ήταν αρκετές αν επρόκειτο να πάει στο καρναβάλι του Ρίο (όπως σχεδίαζε ο γλεντζές Βραζιλιάνος).
Διηγείται λοιπόν ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει έπειτα από χρόνια στην εφημερίδα «AS»:
«Θυμάμαι ότι ήταν Τετάρτη. Η Μπαρτσελόνα δεν είχε παιχνίδια στο επόμενο διάστημα και όλοι επρόκειτο να πάρουμε τέσσερις μέρες άδεια.
Το θέμα είναι ότι εγώ χρειαζόμουν τουλάχιστον 1,5 μέρα για να ταξιδέψω στη Βραζιλία και εξαιτίας αυτού θα είχα μόνο 2,5 μέρες να ξεκουραστώ.
Εν τω μεταξύ άλλοι ξένοι παίκτες όπως ο Λάουντρουπ, ο Στόιτσκοφ, ο Κούμαν, ο Χάτζι και ένας ακόμη πιτσιρικάς από τη Γιουγκοσλαβία ήταν μόνο 3-4 ώρες μακριά από τα σπίτια τους.
Έτσι αυτό που έκανα ήταν να μιλήσω με τον Κρόιφ. Όταν του το είπα με ρώτησε τι πίστευα ότι θα ήταν το καλύτερο να κάνουμε. “Εμένα ρωτάς; Εσύ θα μου πεις τι να κάνουμε”. Οπότε καταλήξαμε σε μια συμφωνία»…
Ποια ήταν αυτή η συμφωνία; Την έχει περιγράψει χαμογελώντας έπειτα από χρόνια ο ίδιος ο Γιόχαν Κρόιφ:
«Του είπα: “Αν βάλεις δύο γκολ στο αυριανό ματς, θα σου δώσω δύο μέρες παραπάνω άδεια σε σχέση με τους άλλους παίκτες».
Άλλο που δεν ήθελε…
Γιατί ο Ολλανδός (εύλογα σκεπτόμενος) θέλησε να του δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για το παιχνίδι.
Για τον Ρομάριο ωστόσο η προϋπόθεση που θα έπρεπε να εκπληρώσει για να προλάβει το καρναβάλι παραήταν εύκολη…
Άλλωστε δυο χρόνια νωρίτερα είχε κάνει αντίστοιχη επίδειξη δύναμης με θύμα την… ΑΕΚ! Τότε που δήλωσε ως παίκτης της Αϊντχόφεν μετά την ήττα 1-0 της Αθήνας «θα βάλω τρία γκολ στη ρεβάνς και θα περάσουμε».
Και στη ρεβάνς… έβαλε τρία γκολ και πέρασαν!
Εξιστορεί λοιπόν ο Κρόιφ πώς… την πάτησε κι εκείνος:
«Την επόμενη μέρα πέτυχε δύο γκολ στο εικοσάλεπτο και αμέσως πλησίασε στον πάγκο για να ζητήσει αλλαγή! Μου είπε: “Κόουτς, το αεροπλάνο μου φεύγει σε μια ώρα”. Δεν είχα επιλογή, έπρεπε να κρατήσω την υπόσχεση που του είχα δώσει».
Ήταν τόσο βέβαιος, δε, ότι θα τα καταφέρει, που ο αθεόφοβος είχε κλείσει ΗΔΗ εισιτήρια αμέσως μόλις τελείωνε το ματς! Και με το σφύριγμα για την ανάπαυλα είχε ήδη γίνει… καπνός:
«Όταν τελείωσε το ημίχρονο έτρεξα στ’ αποδυτήρια. Ήμουν ο πρώτος που μπήκα εκεί και όταν έφτασαν οι άλλοι, εγώ ήμουν έτοιμος να φύγω. Η πτήση μου ήταν ήδη κλεισμένη για να φύγω αμέσως μόλις τελείωνε το ματς.
Όταν άρχισαν να μπαίνουν οι υπόλοιποι παίκτες και έφτασε ο Κρόιφ, έπρεπε να εξηγήσει σε όλους τη συμφωνία. Δεν φάνηκε να τους αρέσει, αλλά όλοι έμειναν σιωπηλοί και το αποδέχθηκαν…»
Romário de Souza Faria’s talent was only surpassed by his excessive self-confidence pic.twitter.com/c1AbjuZSmP
— Mohamed Moallim (@iammoallim) January 29, 2019