Από τα €1500 το μήνα στα 180.000 την εβδομάδα: Η αλλόκοτη πορεία του νέου σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Από τα €1500 το μήνα στα 180.000 την εβδομάδα: Η αλλόκοτη πορεία του νέου σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Μπρούνο Φερνάντες άφησε από τα 11 το σχολείο για την μπάλα και δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με το... νόμο των πιθανοτήτων

Καιρό τώρα στην είσοδο του «Ολντ Τράφορντ» μοιάζει να υπάρχει μια περιστρεφόμενη πόρτα για τους παίκτες που κόστισαν μια περιουσία και απέτυχαν να ανταποκριθούν στο ρόλο του ηγέτη που θα εμπνεύσει την ανάκαμψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ντι Μαρία, Πογκμπά, Λουκάκου, Αλέξις Σάντσες, Φρεντ είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του κανόνα που θέλει τη Γιουνάιτεντ να αποτυγχάνει άνευ εξαίρεσης στις top class υπογραφές της στη μετά Άλεξ Φέργκιουσον εποχή. Ο Λουκάκου έκανε αισθητή ανά περιόδους την παρουσία του, αλλά ασφαλώς δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που κουβαλούσε ο τίτλος της δεύτερης ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του συλλόγου (85 εκατ. ευρώ).

Έχοντας κουραστεί να περιμένουν… εις μάτην τον σωτήρα, λογικά οι οπαδοί του συλλόγου κρατούν μικρό καλάθι για το νέο πανάκριβο απόκτημα της ομάδας, τον Μπρούνο Φερνάντες, για τον οποίο η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας πήρε στο χέρι 55 εκατ. ευρώ και έχει λαμβάνειν άλλα 25 εκατ. σε μπόνους. Οι πιθανότητες είναι εις βάρος του. Κανένα πολύ ακριβό project δεν «περπάτησε» χρόνια τώρα στο «Ολντ Τράφορντ». Ωστόσο ένα μικρό zoom στο προσωπικό story του 25χρονου Πορτογάλου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Μπρούνο Φερνάντες έχει παίξει επανειλημμένα κόντρα στις πιθανότητες, καταφέρνοντας να εκθέσει τις προβλέψεις.

Image result for bruno fernandes united"

Η πορεία εξέλιξης του απόλυτου ηγέτη της Σπόρτινγκ τα τελευταία 2,5 χρόνια απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί φυσιολογική. Γόνος φτωχής οικογένειας που στα 11 χρόνια του παράτησε το σχολείο για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο ποδοσφαιρικό όνειρο του, εντάχθηκε στα 13 του στα παιδικά τμήματα της Μποαβίστα. Τέσσερα χρόνια αργότερα ωστόσο αναγκάστηκε να ξενιτευτεί για να δείξει τι αξίζει.

Το καλοκαίρι του ’12, όταν ήταν 17 ετών, ήλπιζε ότι η Μποαβίστα θα τον έπαιρνε στην καλοκαιρινή προετοιμασία της ανδρικής ομάδας. «Με άφησαν εκτός. Δεν μου έδωσαν καν την ευκαιρία», είπε χρόνια αργότερα για την επιλογή του να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να μετακομίσει στην Ιταλία. Ο μικρός βιαζόταν να παίξει με τους άνδρες και ήταν διατεθειμένος να υποστεί κάθε θυσία για να τα καταφέρει. Η ομάδα που τον είχε βολιδοσκοπήσει ήταν η Νοβάρα, που μόλις είχε υποβιβαστεί από τη Serie A στη Β’ κατηγορία. Όταν ο αθλητικός διευθυντής της, Κριστιάνο Τζιαρέτα έκανε το ταξίδι στο Οπόρτο για να τον δει, επέστρεψε στη βάση του χωρίς καμία αμφιβολία. Η ομάδα του έπρεπε να αποκτήσει αυτόν που ο ίδιος είχε ονομάσει ως «μίνι Ρούι Κόστα».

Image result for bruno fernandes novara"

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Ο Μπρούνο Φερνάντες άφησε οικογένεια και κοπέλα πίσω, φεύγοντας εντελώς μόνος για τον ιταλικό βορρά με το βασικό μισθό στη χώρα για παίκτες κάτω των 18 ετών: 1500 ευρώ το μήνα. Η Νοβάρα όμως αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έως το Φλεβάρη ο πιτσιρικάς δεν πήρε ούτε ένα μηνιάτικο. Έστω κι αν χρειάστηκε μόλις έξι ματς με την ομάδα Πριμαβέρα για να προβιβαστεί στους άνδρες και να εγκαινιάσει το βιογραφικό του με τις επιδόσεις του στη Serie B (4 γκολ / 2 ασίστ σε 21 ματς). Από τον Ιούνιο έως τον Ιανουάριο ο Φερνάντες ξόδεψε όλα κι όλα 50 ευρώ, όσα του είχε δώσει δηλαδή η μητέρα του όταν εγκατέλειψε το Οπόρτο!

«Μου είχε πει να της ζητήσω χρήματα αν χρειαζόμουν. Είχα όμως διαμονή και διατροφή πληρωμένες από την ομάδα και δεν με ένοιαζε τίποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Ήμουν διαρκώς στο γυμναστήριο και στο γήπεδο. Είχα ό,τι χρειαζόμουν και ήμουν χαρούμενος. Βασικά μια… μπάλα και τις συνθήκες να σκέφτομαι διαρκώς αυτήν. Αυτά τα €50 κράτησαν έως τον Ιανουάριο», έχει δηλώσει ο Μπρούνο Φερνάντες σε συνέντευξη του στη «Record».

Αν το οικονομικό δεν τον απασχόλησε καθόλου, δεν συνέβη το ίδιο και με το θέμα της επικοινωνίας και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. «Ξαφνικά βρέθηκα ολομόναχος σε ένα ξένο περιβάλλον, να μην γνωρίζω γρι ιταλικά και να μην υπάρχει κανείς για να μεταφράσει». Για το πρώτο παρηγοριά αποτελούσαν οι επισκέψεις μια φορά τον μήνα των γονιών του και της τότε συντρόφου του (και νυν συζύγου του) Άννα. Για το δεύτερο όμως; Ο πιτσιρικάς έβαλε μπρος μια μέθοδο ταχύτατης ατομικής εκμάθησης και μέσα σε ένα μήνα ήταν σε θέση να μιλάει τη γλώσσα! Ο Τζιαρέτα έμεινε έκπληκτος όταν τον επισκέφτηκε μια μέρα στο σπίτι του. Νόμιζε ότι είχε μπει σε γραφείο ντεντέκτιβ. «Παντού, σε τοίχους, ακόμα και σε ηλεκτρικές συσκευές υπήρχαν κολλημένα χαρτάκια με σημειώσεις λέξεων στα ιταλικά…»

Η παραμονή του Μπρούνο Φερνάντες στη Νοβάρα δεν κράτησε πολύ. Ο τοπικός Τύπος τον αποκάλεσε «Μαραντόνα της Νοβάρα» και το καλοκαίρι του 2013 η Ουντινέζε κινήθηκε αποφασιστικά για την υπογραφή του. Πληρώνοντας 2,5 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη που ένα χρόνο πριν είχε «κοπεί» από τους άνδρες της Μποαβίστα!

Image result for bruno fernandes udinese"

Στο «Φρίουλι» ο Μπρούνο Φερνάντες έγινε με το «καλημέρα» προστατευόμενος του θρύλου της περιοχής, Τότο Ντι Νατάλε. Ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας έγινε με κάθε επισημότητα ο μέντορας του, καθώς διέκρινε σε αυτόν έναν «…εκνευριστικό νεαρό που παρότι ο μικρότερος όλων μας είχε τη μεγαλύτερη ποιότητα και από τους 23 του ρόστερ».

Το καλοκαίρι του 2016 η Σαμπντόρια έδωσε 1 εκατ. ευρώ στην Ουντινέζε για να πάρει δανεικό τον Μπρούνο Φερνάντες, με την οψιόν αγοράς να τίθεται στα 6 εκατ. ευρώ. Ο νεοφερμένος έγινε ο πρώτος παίκτης που πήρε τη φανέλα με το Νο. 10 των Γενοβέζων μετά τον θρυλικό Ρομπέρτο Μαντσίνι. Η παρουσία του έπεισε τους ανθρώπους της Σαμπ, όχι όμως τόσο ώστε να απορρίψουν την πρόταση των 9,5 εκατ. ευρώ που έκανε το 2017 η Σπόρτινγκ για την απόκτηση του. Κάτι που όπως αποδείχτηκε ήταν μέγα λάθος.

Image result for bruno fernandes sampdoria"

Ύστερα από μια πενταετία ο Φερνάντες επέστρεψε στη χώρα του, όχι ακριβώς με το βασικό μισθό, αλλά περίπου με ισόποσο όλων των… παικτών της Μποαβίστα μαζί. Αυτή τη φορά η προσαρμογή ήταν παιχνιδάκι. Σε δύο σερί σεζόν αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του πορτογαλικού πρωταθλήματος, ξανά ολότελα κόντρα στις πιθανότητες αφού η Σπόρτινγκ δεν πήρε πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσε τη θητεία του εκεί έχοντας συμμετοχή σε 117 γκολ στις 137 συμμετοχές του στο σύνολο των διοργανώσεων (65 γκολ / 52 ασίστ)!

Image result for bruno fernandes sampdoria"

Δεν είναι ο βιρτουόζος παίκτης που θα ζαλίσει τον αντίπαλο στο ένας με έναν, αλλά ένας μεσοεπιθετικός με πολύ μεγάλη επίδραση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Δημιουργία, εκτέλεση, ανασταλτική δουλειά. Κάνει πολλά πράγματα πολύ καλά, χάρη στην οξυδέρκεια και την ομαδικότητά του, ενώ εκτελεί εξαιρετικά και τις στημένες μπάλες.

Πλέον ο Μπρούνο Φερνάντες θα αμείβεται στην Αγγλία με… κάτιτις παραπάνω από €1500 το μήνα, ήτοι 178.000 ευρώ την εβδομάδα. Η φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αποδειχτεί εξαιρετικά βαριά τα τελευταία χρόνια για παίκτες πολύ πιο διαφημισμένους. Αλλά για έναν τύπο που πέρασε Ιούνιο-Ιανουάριο με €50 και έμαθε ιταλικά σε ένα μήνα μάλλον απομένει να φανεί ότι τώρα ήρθε η ώρα να διαφημίσει όσο ποτέ τον εαυτό του.