«Περνούσα από το σπίτι σου και...»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του
Βρείτε μας στο
Μπάλα

«Περνούσα από το σπίτι σου και…»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Στις αρχές των 00s μια μεγάλη μετωπική σύγκρουση καθόρισε την τότε επικαιρότητα του πλανήτη ΑΕΚ...

Η εποχή Μάκη Ψωμιάδη ήταν για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο. Όσο και αν η ιστορία έγραψε πως ο Μάκαρος υπήρξε ο καταστροφέας της Ένωσης, όσο και αν η αμφιλεγόμενη παρουσία του προκαλούσε σκεπτικισμό στους φίλους της ομάδας, αυτός ο ενάμισης χρόνος που βρέθηκε στη διοικητική της ηγεσία ήταν πολύ έντονος από αγωνιστική σκοπιά και η ΑΕΚ ήταν μια πολύ ποιοτική ομάδα πρωταθλητισμού.

Το πραγματικά εντυπωσιακό ήταν πως εκείνη η ΑΕΚ πορευόταν μέσα από ατελείωτες εσωτερικές εντάσεις και συνεχόμενη δημιουργία διαφορετικών στρατοπέδων. Την πρώτη χρονιά ήταν τα στρατόπεδα «Σάντος-Ψωμιάδης», σχεδόν ταυτόχρονα συγκροτήθηκαν τα «Ντέμης-Τσιάρτας», την δεύτερη χρονιά τα «Original-Μπάγεβιτς», «Original-Γεωργάτος» και «Original-Ψωμιάδης». Οι κακές γλώσσες δε έλεγαν πως υπάρχει και άλλη μια μεγάλη αντιπαλότητα, η «Ντέμης-Μπάγεβιτς», παρά το γεγονός ότι και οι δυο προσπαθούσαν πάντα να δείξουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όμως, η πραγματικά μεγάλη κόντρα, εκείνη που στην πραγματικότητα διαπερνούσε όλες τις προαναφερθείσες, εκείνη που μπορούσε να οδηγήσει σε αληθινές εξελίξεις, εκείνη που επί της ουσίας ενσωμάτωνε στο εσωτερικό της και όλες τις υπόλοιπες ήταν άλλη: αυτή ανάμεσα στον Μάκη Ψωμιάδη και τον Ντέμη Νικολαΐδη. Αυτή δηλαδή ανάμεσα στον διοικητικό ηγέτη και τον αναμφισβήτητο αγωνιστικό ηγέτη εκείνης της ΑΕΚ.

«Περνούσα από το σπίτι σου και...»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Εκείνη η εποχή ήταν άμεσα συνυφασμένη για την ΑΕΚ με την διοικητική αστάθεια. Ο Νικολαΐδης ήταν διαρκώς επιφυλακτικός με τους διοικούντες της Ένωσης, γενικά δεν τα πήγαινε καλά με αυτούς. Όταν ανέλαβε όμως ο Ψωμιάδης η επιφυλακτικότητα έγινε ανοιχτή αντίθεση. Ο Ψωμιάδης από την άλλη ήξερε ότι με τον Ντέμη θα έχει μεγάλο πρόβλημα και φρόντισε εξαρχής, με χαλαρά εσωτερικά μηνύματα να δείξει πως με αυτόν στην κορυφή της ιεραρχίας του συλλόγου, το αφεντικό ήταν αδιαφιλονίκητο.

Η σύγκρουση αυτή έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα και ταυτόχρονα στην εκτόνωσή της ακριβώς στη μέση της δεύτερης σεζόν με τον Ψωμιάδη στη διοίκηση της ΑΕΚ. Τότε είχε επιβάλλει έναν εσωτερικό κανονισμό που απαγόρευε τα ξενύχτια στους παίκτες και η παραβίαση του εν λόγω κανονισμού περιλάμβανε πρόστιμο. Ο Μάκαρος λοιπόν ξεκίνησε εκείνες τις μέρες να παίρνει σβάρνα τα σπίτια των παικτών τις νύχτες και να κάνει επιθεωρήσεις σαν καραβανάς, προσδοκώντας να τσιμπήσει κάνα πρόστιμο. Και αφού είχε επισκεφθεί τα σπίτια των Μαλαδένη και Κατσουράνη για δυο διαδοχικά βράδια, ήρθε η στιγμή της επίσκεψης στο σπίτι του μεγάλου αστεριού της ΑΕΚ, του Νικολαΐδη.

«Περνούσα από το σπίτι σου και...»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Όπως ήταν δεδομένο, η συνάντηση εκείνη δεν ήταν ακριβώς ήρεμη. Την ακριβώς επόμενη μέρα, ο Νικολαΐδης έκανε μήνυση στον Ψωμιάδη για παραβίαση του οικιακού ασύλου. Σύμφωνα με την κατάθεση του Νικολαΐδη, ο οποίος μίλησε ευθέως για μαφιόζικες πρακτικές, ο Ψωμιάδης έφτασε σπίτι του μαζί με δέκα μπράβους. Ο Τύπος της εποχής γέμισε από την στιχομυθία ανάμεσα στους δυο άντρες, η οποία είχε πάει κάπως έτσι:

Ψωμιάδης: «Γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο;».

Νικολαΐδης: «Γιατί να το σηκώσω; Είμαι στο σπίτι μου με φίλους και θέλω να ξεκουραστώ».

Ψωμιάδης: «Ό,τι ώρα σε παίρνω τηλέφωνο θα το σηκώνεις και ό,τι ώρα έρχομαι στο σπίτι σου θα μου ανοίγεις».

Νικολαΐδης: «Και ποιος είσαι εσύ που θα μου επιβάλλεις τι θα κάνω στο σπίτι μου. Άφησε με να ξεκουραστώ. Είμαι σπίτι μου και είναι δικαίωμά μου να κάνω ό,τι θέλω».

Ψωμιάδης: «Είσαι πολύ μικρός για να μου κάνεις εμένα τέτοιες μαγκιές. Μου δημιουργείς πρόβλημα. Μόνο να ζητάς χρήματα ξέρεις και τίποτα άλλο. Ξενυχτάς και δεν παίζεις μπάλα πιτσιρίκο. Δεν θα τα πάμε καλά. Δεν θα σου δίνω τόσα χρήματα τον χρόνο για να κοροϊδεύεις εμένα και την ΑΕΚ».

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι φίλοι του Νικολαΐδη βγήκαν από το σπίτι. Ο Ντέμης είπε στον Ψωμιάδη να πάρει τους ανθρώπους του και να φύγει. Μόλις ο Ψωμιάδης είδε τους φίλους του Ντέμη μαλάκωσε και του είπε: «Έλα Ντέμη. Εμείς οι δύο είμαστε η ΑΕΚ. Έχω ματώσει, πήρα την ομάδα ενώ ήταν μπ…… ο και την έκανα μαγαζί γωνία. Θέλω όμως να με σέβεσαι».

Ο Νικολαΐδης, όμως, απάντησε: «Σήκω φύγε από εδώ αλήτη. Δεν θέλω να σε ξέρω». Τότε ο Μάκης Ψωμιάδης τον άρπαξε από τον λαιμό, τον απώθησε με το σώμα και του είπε: «Τελείωσες από την ΑΕΚ κωλόπαιδο. Σήκω και φύγε από το μαγαζί μου. Θα σε τελειώσω. Θα σου σπάσω τα πόδια. Εμένα μη μου κάνεις τέτοια και μην τολμήσεις να κάνεις καμία κίνηση, γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα».

«Περνούσα από το σπίτι σου και...»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ψωμιάδη βέβαια τα πράγματα έγιναν εντελώς διαφορετικά. Σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε μερικές μέρες μετά είπε:

«Τόσες μέρες μιλούν ακόμη και υπουργοί για μένα. Θα μιλήσω για τα όσα τραγελαφικά έχουν λάβει χώρα. Πράγματα πήγα στο σπίτι του κύριου Νικολαϊδη. Χωρίς συνοδεία πήγα στο σπίτι του κυρίου Νικολαϊδη, αφού δεν είχα ανάγκη να έχω κάποιον μαζί μου… Αντιμετώπισα ένα Νικολαϊδη ωριόμενο, τους λόγους τους ξέρει μόνο ο ίδιος. Μάλιστα τον ρώτησαν γιατί δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και αυτός μου είπε ότι δεν μπορώ να του κάνω έλεγχο και μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει. Χαιρετηθήκαμε δια χειραψίας και έφυγα για το σπίτι μου που είναι λίγα τετράγωνα από το σπίτι του Νικολαϊδη. Ο ίδιος ο Νικολαϊδης επέμενε να μου μιλήσει και κατέβηκε να μου μιλήσει. Δεν είχα ανάγκη να έχω συνοδεία για να πάνω να μιλήσω με ένα συνεργάτη μου. Βρήκαν ευκαιρία αυτοί που θέλουν να πολεμήσουν την ΑΕΚ και όχι τον Ψωμιάδη, γιατί με εμένα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αφού είναι αντίδικοι μου σε άλλες υποθέσεις. Και όλα αυτά γιατί είχα ειδοποιηθεί ότι… ο επαγγελματίας κύριος Νικολαϊδης την προηγούμενη ήταν στο Πρίβιλετζ μέχρι τις 3 και μισή το πρωί και μετά πήγε στο κέντρο που δουλεύει η αρραβωνιαστικιά του. Δεν είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας παίκτης που αμείβεται με 300 εκατομμύρια και άλλοι να είναι σπίτια τους αν και αμείβονται με 30 εκατομμύρια».

«Περνούσα από το σπίτι σου και...»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Και συνέχισε: «Με έκπληξη είδα να γράφονται και να γίνονται όσα έγιναν και αν θέλετε απάντηση αναζητήστε τη αλλού. Ο Ντέμης Νικολαϊδης ξεκίνησε την διαμάχη και ζητούσε εξηγήσεις. Τους λόγους τους ξέρει ο ίδιος. Είναι επαγγελματίας και πρέπει να δέχεται τον έλεγχο. Όμως όλα αυτά τα έκανε γιατί δεν τον άφησαν να φύγει στο εξωτερικό. Μάλιστα ο κύριος Νικολαϊδης με έχει επισκεφτεί και μου ζητούσε μεταγραφή σε ομάδα της Ιταλίας, αλλά εγώ δεν ήθελα να πουλήσω τον Ντέμη. Όλα αυτά συνεπώς που έγιναν από την πλευρά του Ντέμη Νικολαϊδη είναι καθοδηγούμενα, αφού ο παίκτης είχε έτοιμη την προσφυγή.

Ο Ντέμης τόσο για μένα όσο και για όλη την ΑΕΚ είναι τρομερό κεφάλαιο. Αλλά πρέπει να ακουστεί και η αλήθεια. Ο κύριος Νικολαϊδης έχει εισπράξει όλα τα χρήματα του συμβολαίου του και του χρόνου θα έπαιζε μόνο για τα πριμ. Θα έπαιζε τσάμπα, παρά μόνο για πριμ, δηλαδή για 100.000 ευρώ. Δεν θέλω να αντιδικήσω με τον Νικολαϊδη. Για μένα πάνω από όλα είναι η ΑΕΚ, ενώ για τον Ντέμη είναι το χρήμα. Δεν μου συγχωρεί ότι δεν του έδωσα μεταγραφή για το εξωτερικό. Εγώ δεν κρατώ κακία στον Ντέμη και τον καλώ να έρθει να παίξει την Κυριακή και δεν θα τον ενοχλήσω, ούτε αυτόν ούτε τους συμπαίκτες και τον προπονητή του. Ο κόσμος διψάει να βλέπει τον Ντέμη να παίζει μπάλα».

«Περνούσα από το σπίτι σου και...»: Το βράδυ που ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Φυσικά, το νερό στο αυλάκι για τη αποχώρηση του Ψωμιάδη από την ΑΕΚ είχε ήδη μπει. Ο Νικολαΐδης ήταν αποφασισμένος να το φτάσει στα άκρα σε νομικό επίπεδο αλλά το κυριότερο, είχε μαζί του και την κερκίδα: οι σχέσεις του με την Original μπορεί να χάλασαν όταν μερικά χρόνια αργότερα ανέλαβε πρόεδρος της ΑΕΚ αλλά εκείνη την εποχή, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της Ένωσης δεν υπήρχε περίπτωση να μην στηρίξει τον Ντέμη.

Και κάπως έτσι, ο Νικολαϊδης έκανε μια χαψιά τον Ψωμιάδη, που έφυγε άρον-άρον από την ΑΕΚ συνειδητοποιώντας πως κανείς δεν μπορούσε να τα βάλει με τον Ντέμη εκείνη την περίοδο. Από πλευράς Νικολαΐδη ήταν μια μεγάλη επίδειξη δύναμης, η απόδειξη της τεράστιας επικοινωνιακής υπεροχής του, που ενάμιση χρόνο αργότερα θα τον έκανε πρόεδρο στην ΑΕΚ.