Το ενδεχόμενο επιστροφής του Σέρχιο Αραούχο στην ΑΕΚ προέκυψε από την πρόταση της Γουλβς για τον Νέλσον Ολιβέιρα.
Γινόταν σαφές τότε ότι περίπτωση να γυρίσει ο Αργεντινός επιθετικός θα υπήρχε μονάχα αν ο Πορτογάλος πήγαινε στην Premier League.
Κακά τα ψέματα όμως. Από τη στιγμή που η καψούρα των φίλων της «Ένωσης» ξαναφόρεσε τα κιτρινόμαυρα και οι Άγγλοι δεν εμφανίζονταν με νέα προσφορά για τον πρώτο σκόρερ της φετινής ομάδας η σκέψη άρχισε να φουντώνει.
Και από τη στιγμή που έληξε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου και έγινε δεδομένο ότι (τουλάχιστον) μέχρι το καλοκαίρι οι δυο τους θα συνυπάρξουν, ένα όνειρο άρχισε να ξετυλίγεται στο μυαλό του ΑΕΚτζή:
Τι όργια θα μπορούσε να κάνει η ομάδα του στο γήπεδο με την ταυτόχρονη παρουσία των Αραούχο, Λιβάγια, Ολιβέιρα και Μάνταλου…
Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη συζήτηση (όπως και κάθε κουβέντα για το αν μπορούν να χωρέσουν πολλοί παιχταράδες στην ίδια ενδεκάδα) έγινε από τα βασικά θέματα της κιτρινόμαυρης επικαιρότητας.
Με τον Αραούχο, λοιπόν, να ξεκινάει φουριόζος με την γκολάρα επί του Παναθηναϊκού και τον Ολιβέιρα έτοιμο να επανέλθει από τον τραυματισμό του, ο Μάσιμο Καρέρα έρχεται αντιμέτωπος με τον γρίφο:
Αν και πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα στο αρχικό σχήμα όλα τα «βαριά χαρτιά» της επίθεσης…
Καλούμενος ν’ απαντήσει στην «ερώτηση του εκατομμυρίου», ο Ιταλός δεν φάνηκε να προβληματίζεται ιδιαίτερα.
Τόνισε ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν στην ενδεκάδα, αρκεί να είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν για την ομάδα.
Και αυτό ακριβώς θα είναι το κλειδί για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ποδοσφαιρική φαντασίωση των ΑΕΚτζήδων:
Η αναγκαστική τοποθέτηση κάποιων εκ των τεσσάρων αστεριών σε θέσεις που δεν είναι οι «βασικές» ή οι αγαπημένες τους, ώστε να μπορέσει ν’ αποδειχθεί λειτουργική η ταυτόχρονη παρουσία τους στο γήπεδο.
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων μπορούν να προσφέρουν σε πάνω από έναν ρόλους και ότι «αδιαπραγμάτευτη» είναι μόνο η παρουσία του Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί τις διατάξεις που μπορούν να τους χωρέσουν όλους.
Και καταλήγει στις εξής:
4-3-2-1
Σχήμα που δεν εφαρμόζεται συχνά από προπονητές, αλλά με τους κατάλληλους παίκτες μπορεί ν’ αποδειχθεί εξαιρετικό, το περιβόητο «χριστουγεννιάτικο δέντρο» δείχνει το πιο ορθολογικό για να συμπεριληφθούν όλοι.
Στα πρότυπα λοιπόν της Μίλαν του Αντσελότι (που έκανε παπάδες με Πίρλο-Ζέεντορφ-Κακά-Ιντσάγκι) και παρακάμπτοντας τη σχετική ιεροσυλία, μοιάζει εφικτό στη θεωρία να χρησιμοποιηθεί και από τον Καρέρα:
Με τον Μάνταλο να παίρνει μια θέση στην τριάδα των χαφ (μαζί με δυο άλλους μέσους που θα παρέχουν μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια) και τους Λιβάγια-Αραούχο να συνδυάζονται με τη γνωστή τους χημεία πίσω από τον προωθημένο Ολιβέιρα.
3-4-1-2
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του 3-5-2 που ούτως ή άλλως χρησιμοποιεί συχνά ο Μάσιμο Καρέρα. Σε μια πιο επιθετικογενή εκδοχή του, ο Μάνταλος ξεκινά και πάλι στα χαφ (δίπλα σε έναν καθαρό «κόφτη» όπως ο Σιμόες ή ο Γαλανόπουλος).
Με τα δυο μπακ-χαφ λοιπόν να τους πλαισιώνουν (και ενδεχομένως να μην παίρνουν τόσα μέτρα για να παρέχουν επιπλέον ασφάλεια στα μετόπισθεν), αφήνεται ο Λιβάγια ως επιτελικός να συνεργάζεται με δίδυμο στην επίθεση τους Ολιβέιρα-Αραούχο.
4-2-3-1
Γνώριμη διάταξη, η οποία όμως θα χρειαστεί αρκετές «αλχημείες» (και αρκετά βατούς αντιπάλους) για να μπορέσει να χωρέσει και τους τέσσερις χωρίς να προκληθούν σοβαρές αρρυθμίες. Σε αυτή την περίπτωση ο Μάνταλος πάει στη θέση του αριστερού εξτρέμ (που είναι γνώριμη πλέον στον ίδιο την τελευταία διετία).
Στο άλλο άκρο μετατοπίζεται τύποις ως εξτρέμ ο Αραούχο (που είναι δεδομένο ότι θα χρειάζεται ένα φουλ μπακ τύπου Μπακάκη για να τον καλύπτει όταν θα κινείται συνεχώς προς την περιοχή) και ο Λιβάγια αγωνίζεται ως επιτελικός πίσω από τον φουνταριστό Ολιβέιρα.
4-4-2
Μια ακόμα εκδοχή που θα μπορεί να υιοθετηθεί σε εντός έδρας παιχνίδια με αδύναμους αντιπάλους ή περιπτώσεις όπου χρειάζεται να διασπαστεί πολυπρόσωπη άμυνα. Και εδώ ο Μάνταλος βρίσκει θέση στο κέντρο ως «οκτάρι» (θέση που ο Καρέρα θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει πολλά), ο Αραούχο ή ο Λιβάγια περνάει στο αριστερό άκρο (αμφότεροι έχουν παίξει αυτόν τον ρόλο σε παιχνίδια) και όποιος εκ των δυο απομείνει, σχηματίζει δίδυμο στην επίθεση με τον Ολιβέιρα.