Το 2006, μετά τον τελικό του Παρισιού ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Άρσεναλ, ήταν ταυτόχρονα πρωταθλητής κόσμου, Ευρώπης, Ισπανίας, Λατινικής Αμερικής και κάτοχος των δύο (τότε) βραβείων του καλύτερου ποδοσφαιριστή του πλανήτη, εκείνου της Χρυσής Μπάλας και του FIFA World Player.
Απολύτως φυσιολογικά ήταν και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του πλανήτη. Είχε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα και έκλεινε τη μία συμφωνία χορηγιών μετά την άλλη, με εταιρίες κολοσσούς, όπως η Nike, η Pepsi (και αργότερα η Coca Cola), η Gatorade, η EA Sports και η Danone.
Μόνο το 2006 το Forbes υπολόγισε τα έσοδα του από τις χορηγίες πάνω από 19 εκατ. δολάρια. Το 2008 υπέγραψε στη Μίλαν με μηνιάτικο 555.000 ευρώ, ενώ στη Φλαμένγκο είχε βδομαδιάτικο 115.000 ευρώ (το οποίο περικόπηκε γρήγορα πάντως στις 28.000) και στη Φλουμινένσε 43.000 ευρώ (που επίσης τερματίστηκε λόγω αδυναμίας πληρωμών).
Το 2015 η περιουσία του Ροναλντίνιο υπολογιζόταν μεταξύ 90 και 115 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον φημολογούνταν τότε ότι χρέωνε περίπου 170.000 ευρώ οποιαδήποτε διαφήμιση αναρτούσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, όπου έχει 51,5 εκατ. ακόλουθους. Μόνο το 2019 υπολογίστηκε ότι τα κέρδη του από τις αναρτήσεις ήταν 2,6 εκατ. δολάρια με αναρτήσεις για Duty Free και εταιρεία διαδικτυακού στοιχήματος.
Και τότε πώς διάολο έχει μείνει απένταρος ο εκ των πιο διάσημων αθλητών του 21ου αιώνα; Το Νοέμβρη του 2018 οι βραζιλιάνικες αρχές άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και βρήκαν μέσα το ποσό των… 6 ευρώ. Ήταν τότε που διατάχθηκε η κατάσχεση του διαβατηρίου του Ροναλντίνιο, αλλά και του αδερφού του Ρομπέρτο, λόγω της ασυνέπειας στο πρόστιμο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ (!) που τους είχε επιβληθεί για τη δημιουργία παράνομης εγκατάστασης διχτυών αλιείας στη θαλάσσια περιοχή Γκουάιμπα (στο νότο της χώρας), όπου είχαν ένα από τα ακίνητα τους. Τα δύο αδέλφια αρνήθηκαν το πληρώσουν και το Ανώτατο Δικαστήριο τους αφαίρεσε τα διαβατήρια, απαγορεύοντας την έξοδο από τη χώρα.
Πιθανόν να μην μάθουμε ποτέ αν ο Ροναλντίνιο κρύβει σε λογαριασμούς τρίτων τα χρήματά του και έχει μεταβιβάσει σε οικείους κάποια από τα ακίνητά του, ή αν όντως αυτή η ξέφρενη ζωή καταχρήσεων και αλόγιστης σπατάλης τον έχει φέρει στο τελευταίο επίπεδο της αυτοταπείνωσης. Ακόμα και τις περιόδους που συνέχιζε να δηλώνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, έχοντας επιστρέψει στην πατρίδα του, είχε το χούι να γίνεται κάθε βράδυ σκνίπα στο ποτό με διαφορετική παρτενέρ (επί χρήμασιν ή μη) και να επισκέπτεται χώρες απλώς για να γνωρίσει την… κουλτούρα ψυχαγωγίας τους, όπως συνέβη ένα φεγγάρι και με τα ελληνικά μπουζούκια.
Πέραν αυτών είχε τεράστια αδυναμία στη συλλογή σπιτιών, οικοπέδων και αυτοκινήτων, η συλλογή στα οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων μια Porsche Carerra S, μια Lamborghini Aventador, μια Ferrari 48s, μια Bugatti Veyron, ένα Hummer H2 και Mercedes Benz E class.
Το 2018 δημοσιεύματα του βραζιλιάνικου Τύπου ανέφεραν ότι οι αρχές του κατάσχεσαν σταδιακά και τα 57 ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του εντός χώρας! Για τέσσερα εξ’ αυτών του είχε επιβληθεί πρόστιμο περίπου 2 εκατ. ευρώ, λόγω παράβασης περιβαλλοντολογικών κανονισμών. Δικαστική απόφαση του απαγόρευσε να προβεί σε πωλήσεις, στερώντας του τη δυνατότητα να καλύψει τις οφειλές.
Οι περισσότεροι στο ποδοσφαιρικό σινάφι πιστεύουν ότι ο κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, μάνατζερ και οικονομικός διαχειριστής ήταν η καταστροφή του. Το 2002 ο Ρομπέρτο είχε καταδικαστεί με 5,5 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, στο πρώτο «μαύρο» επεισόδιο της βιομηχανίας χρήματος που είχε στηθεί γύρω από τον Ροναλντίνιο.
Μετά από εκείνον τον τελικό του 2006 ο κατά πολλούς πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών δεν έπαιξε ποτέ ξανά στο ίδιο επίπεδο. Έχοντας τα πάντα στα πόδια του, ο πρώτος των πρώτων σε όλα, αυτό το ό,τι κοντινότερο στην τελειότητα, έπεσε με κρότο απ’ την κορυφή, με το «you-only-live-once» lifestyle του να τον στιγματίζει πια και ως άνθρωπο (πέρα από επαγγελματία), αφήνοντας κληρονομιά – δίδαγμα το πιο τρανταχτό ίσως παράδειγμα αποτυχίας διαχείρισης δόξας και προβολής.