14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ

Ό,τι κι αν πει κανείς, ένα είναι βέβαιο: Την εποχή του Μιχάλη Τροχανά στην ΑΕΚ δεν προλάβαινες ποτέ να βαρεθείς…

Η είδηση του χαμού του Μιχάλη Τροχανά (εκτός από οδύνη στους οικείους του) προκάλεσε συγκίνηση και στην κοινωνία της ΑΕΚ.

Μπορεί η θητεία του πρώην προέδρου στην ΠΑΕ να είναι αμφιλεγόμενη και ο καθένας να έχει την άποψή του γι’ αυτή, ωστόσο αν μη τι άλλο παραπέμπει σε μια εποχή αξέχαστη για τους φίλους της «Ένωσης».

Ανεξαρτήτως λοιπόν της πορείας και της αποτελεσματικότητας των πεπραγμένων του, ο εκλιπών αναμφίβολα υπήρξε πρόσωπο που σημάδεψε με τον τρόπο του τον σύλλογο.

Για μια σειρά από λόγους που κατέστησαν την εποχή του «ροκ», οι κυριότεροι (και όχι οι μόνοι) εκ των οποίων είναι οι εξής:

Η αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς

Για κάποιους τον εξώθησε σε αυτή την κίνηση με τη μεγάλη παρεμβατικότητά του. Γι’ άλλους (η άποψη των οποίων ενισχύεται από την παραδοχή του προπονητή ότι είχε δώσει τον λόγο του στον Κόκκαλη από τον Φλεβάρη) αυτό ήταν η αφορμή. Ό,τι και αν ισχύει, η ιστορία έγραψε ότι επί ημερών Τροχανά τελείωσε η εποχή του πλέον αμφιλεγόμενου προσώπου στην ιστορία της ΑΕΚ.

Η απόκτηση του Ντέμη Νικολαΐδη

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Είναι γνωστό ότι η επιθυμία του ίδιου του παίκτη (με το τελεσίγραφο στον Ολυμπιακό ότι θα πάει στην ΑΕΚ ή θα μείνει στον Απόλλωνα) έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην κατάληξη του θέματος. Αξέχαστες όμως έχουν μείνει και οι μαραθώνιες, δραματικές διαπραγματεύσεις Τροχανά με τον επίσης αλησμόνητο Αλαμάνο στο μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών.

14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ

Η τεράστια κόντρα με την ORIGINAL

Άπειρα επεισόδια, αμέτρητες ανακοινώσεις εκατέρωθεν και το μνημειώδες στιγμιότυπο με τον τότε πρόεδρο (σε εντός έδρας παιχνίδι στο «Νίκος Γκούμας») να κάνει χειρονομία με το δάχτυλο στη σκεπαστή. Στην ιστορία έχει μείνει φυσικά και το συλλαλητήριο εναντίον του (και υπέρ του Ντούσαν Μπάγεβιτς) στο «Γεώργιος Μόσχος».

Η πρωτοποριακή για την εποχή μπίζνα της εταιρείας SoE

Λανσάροντας το επαναστατικό τότε σύστημα «πυραμίδα» (και με το δέλεαρ γρήγορων κερδών), έπεισε σχεδόν 20.000 ανθρώπους να γίνουν μέτοχοι στον όμιλο. Ωστόσο τα μεγαλεπήβολα σχέδια του εγχειρήματος τελικά δεν ευοδώθηκαν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατασκευή του χωριού-φάντασμα στην Κρήτη.

Οι αλήστου μνήμης συνεντεύξεις με τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Είτε σε ενημερωτικές εκπομπές, είτε κατ’ ιδίαν,  είτε στην εκπομπή «Κιτρινόμαυρο Μονοπάτι» του Blue Sky, οι (γεμάτες διακυμάνσεις) συζητήσεις με τον πρώην αρχηγό των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ ήταν πάντα απολαυστικές.

14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ

Οι αποχωρήσεις σημαντικών παικτών

Με ελαφρυντικό ότι δύσκολα θα μπορούσε να φράξει τον δρόμο σε ποδοσφαιριστές που είχαν μεγάλες προτάσεις από το εξωτερικό, επί των ημερών Τροχανά αποχώρησαν μονάδες στις οποίες χτίστηκε η θεαματικότερη ΑΕΚ όλων των εποχών, όπως οι Τσιάρτας, Σαμπανάτζοβιτς, Κετσπάγια και Μπορμπόκης.

Τα μνημειώδη μεταγραφικά σίριαλ

Ποιος ΑΕΚτζής άνω των 35 μπορεί να ξεχάσει το ξεροστάλιασμα και τα αμέτρητα επεισόδια υποθέσεων που προσπάθησε να φέρει εις πέρας ο Μιχάλης Τροχανάς, όπως αυτές των Σάβο Μιλόσεβιτς και του (διακαούς πόθου του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου) Νίκα Παντούρου;

Οι φήμες ότι ήθελε να έχει λόγο στο αγωνιστικό κομμάτι

Κυριότερη αιτία  προστριβής με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς εμφανιζόταν η επιθυμία του Μιχάλη Τροχανά να παρεμβαίνει στο έργο του. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη (όταν βρίσκονταν μεταξύ τους σε κόντρα) ο αείμνηστος έστελνε την ενδεκάδα στον Σερβοέλληνα τεχνικό με… φαξ.

Η σφοδρή αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη

Τεράστια διαμάχη που ξεκίνησε μετά τη μεταξύ τους αγοραπωλησία και κατέληξε σε «χοντρές» προσβολές του ενός προς τον άλλον μέσω των εφημερίδων. Με το πέρασμα των χρόνων οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν πλήρως και ο Τροχανάς χαρακτήρισε σωτήρα της ΑΕΚ τον νυν διοικητικό της ηγέτη.

14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ

Η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια (έστω και λίγες μέρες) στην προεδρία

Μια κίνηση που τορπίλισε ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ του ίδιου και των οπαδών. Στο πλαίσιο της υπήρξε η πιο επεισοδιακή πρώτη συγκέντρωση όλων των εποχών, με τον γνωστό ποινικολόγο να κάνει το λάθος να περάσει μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος και να δέχεται ακόμα και «ψιλές».

Η πώληση στην ENIC

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν τον σήκωνε άλλο το κλίμα στην ΑΕΚ, ο Μιχάλης Τροχανάς βρήκε -και εντέλει συμφώνησε- με τον πρώτο ξένο επενδυτή-μεγαλομέτοχο ελληνικής ομάδας. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις (που περιελάμβαναν αλησμόνητα ονόματα όπως του ιδιοκτήτη Τζο Λιούις, του Ντάνιελ Λίβι και του Ρόμπερτ Χέρσοφ) το deal έκλεισε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, στα 2,4 δις δραχμές.

Οι επικές (και πολύ προχωρημένες για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου) ανακοινώσεις

Πολλά χρόνια πριν ο Χρήστος Πανόπουλος γίνει διάσημος για τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ξάνθης, ο Μιχάλης Τροχανάς είχε δημιουργήσει αίσθηση με πομπώδεις και άγνωστες λέξεις, όπως το «πλασμώδιο του Λαβεράν» και τίτλους όπως «η ΑΕΚ, η διανόηση και ο Μπρουκνέρ».

14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ

Οι θυελλώδεις σχέσεις με τα ΜΜΕ

Μπορεί να έμοιαζε αντιφατικό (δεδομένου ότι ουδέποτε έκρυψε την αδυναμία του στη δημοσιότητα), ωστόσο ο Μιχάλης Τροχανάς δεν είχε ακριβώς σε εκτίμηση τους ρεπόρτερ. Μάλιστα κατά πολλούς του ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της φράσης (που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε σε κάποια από τις θρυλικές ανακοινώσεις του) «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι».

Το σχέδιο «Θεμέλιο 21»

Πέτυχε το κατόρθωμα (διότι περί τέτοιου επρόκειτο) να κάτσουν έστω στο ίδιο τραπέζι προσωπικότητες της κοινωνίας της ΑΕΚ και να συζητήσουν την τελευταία απόπειρα σωτηρίας της ομάδας πριν την οικονομική καταστροφή. Το περιβόητο «Θεμέλιο 21» δεν προχώρησε, αλλά ο Τροχανάς έκανε την προσπάθεια του να βρεθεί μια λύση για την ομάδα που αναμφισβήτητα αγάπησε.

14 αξέχαστα σκηνικά της «ροκ» εποχής Τροχανά στην ΑΕΚ