To «Last Dance» της ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας»
Βρείτε μας στο
Μπάλα

To «Last Dance» της ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας»

Σαν σήμερα πριν 17 χρόνια, η ΑΕΚ έδωσε τον τελευταίο της αγώνα στο «Νίκος Γκούμας» επικρατώντας με 4-0 επί του Άρη. Ακολούθησε η κατεδάφιση του γηπέδου, η περιπλάνηση της ΑΕΚ και τώρα η «Αγιά Σοφιά».

Γράφει ο Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Δεκαεπτά χρόνια, ή αλλιώς 6210 μέρες περιμένει η οικογένεια της ΑΕΚ την επιστροφή στο «σπίτι» της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 3 Μαΐου του 2003 η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Άρη για την τελευταία «παράσταση» στο «Νίκος Γκούμας».

Μάλιστα, το τελευταίο γκολ στο ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ, σημείωσε ο σημερινός τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Ίλια Ίβιτς. Στη συνέχεια ακολούθησε η περιπετειώδης περιπλάνηση της Ένωσης.

Τη σεζόν 2003/2004 η ΑΕΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα στη Νέα Σμύρνη, στη συνέχεια στα Άνω Λιόσια, ενώ παράλληλα έπαιζε τους αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκείνη τη χρονιά χρησιμοποίησε ακόμα και το γήπεδο του Ταύρου σε αγώνα απέναντι στην Καλλιθέα!

Η σταθερότητα ήρθε στις 24 Οκτωβρίου του 2004 με την μετακόμιση στο ΟΑΚΑ, ένα στάδιο που αποτέλεσε αληθινή έδρα σε ελάχιστους αγώνες. Άλλα γήπεδα που έχει χρησιμοποιήσει η ΑΕΚ, είναι η Ριζούπολη και το γήπεδο «Γ.Καραισκάκης» στην αναμέτρηση απέναντι στη Νταντί Γιουνάιτεντ το 2011 για τα προκριματικά του UEFA Europa League.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως η ΑΕΚ μέχρι το 2018 είχε πανηγυρίσει και τα 11 της πρωταθλήματα αγωνιζόμενη με έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το 2018 ήρθε η μοναδική της κατάκτηση με έδρα το ΟΑΚΑ αλλά με την τελευταία αγωνιστική να γίνεται στη γειτονιά της, στη Ριζούπολη απέναντι στον Απόλλων Σμύρνης.

To «Last Dance» της ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας»

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια δεσπόζει το νέο γήπεδο του «Δικεφάλου», η «Αγιά Σοφιά», με τον σκελετό του γηπέδου και το στέγαστρο να έχουν ολοκληρωθεί. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υπογειοποίηση τμήματος της οδού Π. Κωνσταντίνου (ένα έργο που συνδέεται άμεσα με το γήπεδο), ενώ τα εσωτερικά έργα του γηπέδου αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι από την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ.

Η ολοκλήρωση του γηπέδου πλησιάζει και οι φίλοι της ΑΕΚ ανυπομονούν να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους, χωρίς όμως να ξεχνάνε το «Νίκος Γκούμας». Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης στη συγκλονιστική συνέντευξη της Λίλας Κουντουριώτη με το Στέλιο Σεραφείδη, «Όσο υπέροχο και να είναι αυτό, όσο κουκλίστικο, όσο σαν “Θέατρο των Ονείρων” της Ελλάδος, εμείς που ζήσαμε τα νιάτα μας στο παλιό γήπεδο, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».