«Κορόιδεψε και μένα»: Ο παίκτης της Σάλκε που όλοι θεωρούσαν νεκρό σε τροχαίο απ' το 2016 είναι ζωντανός
Βρείτε μας στο

«Εκπροσώπησε τις ιδέες και τις αξίες του συλλόγου μας όσο λίγοι. Ο θάνατός του θα αφήσει ένα μεγάλο κενό. Ο Χιάνικ είναι αναμφίβολα μια πικρή αθλητική απώλεια για εμάς, πρωτίστως όμως θα μας λείψει ως συνάνθρωπος».

Αυτό ανέφερε η ανακοίνωση του ερασιτεχνικού γερμανικού συλλόγου VfB Huls τον Ιανουάριο του 2016, ως νεκρολογία για την τραγική είδηση του θανάτου ενός δικού του αθλητή. Ο 29χρονος τότε Κονγκολέζος Χιάνικ Κάμπα αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην πατρίδα του, στην οποία είχε μεταβεί για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμερινού break των γερμανικών κατηγοριών ποδοσφαίρου.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Κάμπα ήταν ένας ταλαντούχος δεξιός μπακ με 40 συμμετοχές στην ομάδα u19 της Σάλκε και συμπαίκτη μεταξύ άλλων τον Μάνουελ Νόιερ. Το 2005 προωθήθηκε στη β’ ομάδα των «βασιλικών μπλε» και υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του. Ωστόσο δεν μακροημέρευσε ως επαγγελματίας, τον κέρδισαν οι σπουδές του χημικού μηχανικού και συνέχισε το ποδόσφαιρο ως χόμπι.

«Κορόιδεψε και μένα»: Ο παίκτης της Σάλκε που όλοι θεωρούσαν νεκρό σε τροχαίο απ' το 2016 είναι ζωντανός

Από τη Σάλκε «κόπηκε» το 2007 και παραχωρήθηκε στην ερασιτεχνική Γκλάντμπεκ, παίζοντας ακολούθως σε άλλες πέντε μικρές ομάδες της περιφέρειας της Βεστφαλίας, προτού καταλήξει στην VfB Huls. Αυτή ήταν που θρήνησε το θάνατό του και στο transfermarkt.de υπάρχει ακόμα η σχετική είδηση, με ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου του 2016.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η Bild τη Δευτέρα (04/05), o Κάμπα… ζει και βασιλεύει κοντά στο Γκελζενκίρχεν, εργαζόμενος ως χημικός μηχανικός σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Ρουρ! Στην πιο μυστήρια υπόθεση… νεκρανάστασης στην ιστορία του αθλητισμού, πέτρα του σκανδάλου θεωρείται η πρώην σύζυγός του, η οποία φέρεται να σχεδίασε την εξαφάνιση του Κάμπα και να σκηνοθέτησε το θάνατό του για να εισπράξει την αποζημίωση που αντιστοιχούσε στην ασφάλειά ζωής του.

Η είδηση για το ευφάνταστο σενάριο του αυτοκινητικού δυστυχήματος θα έπρεπε να είχε διαρρεύσει εδώ και δύο χρόνια, αφού σύμφωνα με την εισαγγελία του Έσεν, ο Κάμπα μετέβη το 2018 στη γερμανική πρεσβεία στην Κινσάσα του Κονγκό για να αναφέρει τα “fake news” σχετικά με το θάνατό του. «Ο Κάμπα ισχυρίζεται ότι εγκαταλείφθηκε από φίλους μια νύχτα στο Κονγκό τον Ιανουάριο του 2016 και έμεινε χωρίς έγγραφα, χρήματα και κινητό τηλέφωνο», δήλωσε η εισαγγελέας Άνετ Μιλκ στη γερμανική εφημερίδα.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Στον απόηχο της εξαφάνισής του, ο Κάμπα κηρύχθηκε νεκρός από τις αρχές του Κονγκό και η σύζυγός του αιτήθηκε και εισέπραξε ένα «χαμηλό εξαψήφιο ποσό» ως ασφαλιστική αποζημίωση. Οι δυο τους έχουν ένα παιδί 10 ετών και η μητέρα αρνείται τις κατηγορίες απάτης, υποστηρίζοντας πως ανακάλυψε ότι δικαιούται αποζημίωση μόνο αφότου ενημερώθηκε για το θάνατό του συζύγου της. Παραμένει ασαφές εάν τα απαραίτητα πιστοποιητικά του Κονγκό για τον υποτιθέμενο θάνατό του Κάμπα παραποιήθηκαν ή εκδόθηκαν στην Αφρική μέσω διαφθοράς.

«Κορόιδεψε και μένα»: Ο παίκτης της Σάλκε που όλοι θεωρούσαν νεκρό σε τροχαίο απ' το 2016 είναι ζωντανός

Η υπόθεση έχει πάρει πλέον τη δικαστική οδό και σύμφωνα με τη Μιλκ ο Κάμπα θα «καταθέσει ως μάρτυρας» εναντίον της πρώην συζύγου του, που κατηγορείται για απάτη από την ασφαλιστική εταιρία που είχε εκταμιεύσει το ποσό. Ωστόσο ενίοτε σε τέτοιες περιπτώσεις τη θέση του μάρτυρα από αυτή του κατηγορούμενου χωρίζει μια… λεπτή κλωστή.

Τη σεζόν 2004/2005 η ομάδα u19 της Σάλκε κατέκτησε το Κύπελλο A-Junior της Γερμανίας, έχοντας στη σύνθεσή της τον Κάμπα, τον Μάνουελ Νόιερ, τον Μπένεντικτ Χέβεντες και τον πρώην χαφ των Σάλκε και Μπάγερν, Αλεξάντερ Μπαουμγιόχαν. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις, ο Κονγκολέζος δεν έκανε ποτέ όνομα στην ποδοσφαιρική αγορά με την εξέλιξη του. Ωστόσο, έστω και διά της πλέον ανορθόδοξης οδού, κατάφερε δύο φορές να αποσπάσει πολλά παραπάνω από τα 10 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν. Πρώτα ως «αδικοχαμένος» που σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο στην περιοχή του Ρουρ. Και τέσσερα χρόνια αργότερα ως… σύγχρονος Λάζαρος που επέστρεψε στα εγκόσμια.