Μονόδρομος λόγω covid: Το μπάτζετ, το κίνητρο και τα λαβράκια για να μείνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές ομάδες
Βρείτε μας στο

Στο ντόμινο των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού ο αθλητισμός είναι στην πρώτη γραμμή. Και ο λόγος είναι φυσικά ότι η ζωογόνος πηγή του είναι ο συνωστισμός.

Τα ανοιχτά θεάματα και οι μαζικές μεταφορές είναι στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης. Euro 2020 και Ολυμπιακοί Αγώνες μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, τα δύο μεγαλύτερα εμπορικά αθλητικά brands του πλανήτη, το NBA και το Champions League βρίσκονται στον αέρα. Ομοίως και η διοργάνωση που η Ελλάδα έχει κατακτήσει με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εννιά φορές τα τελευταία 23 χρόνια. Η κορυφαία μπασκετική της Ευρώπης, κατά κόσμον Euroleague εδώ και περίπου μία 20ετια.

Η ολοκλήρωση της φετινής σεζόν είναι μόνο το ένα σκέλος – το κοντόθωρο του προβλήματος. Το μεγαλύτερο ζήτημα – μαζί και αγκάθι – έχει να κάνει με την επόμενη μέρα και το κατά πόσο οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας θα καταφέρουν να διατηρήσουν ένα ικανό ανταγωνιστικό προφίλ, απορροφώντας τους κραδασμούς της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Ικανό στο βαθμό που θα τους επιτρέψει να κρατήσουν «ζεστό» τον κόσμο τους και να ποντάρουν σε δυναμική παρουσία σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Διότι θα ήταν κάπως αδόκιμο να περιμένουμε από αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη σεζόν.

Όπως είναι γνωστό, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήταν οι μοναδικές ομάδες που διαφώνησαν (σε μια… πρωτότυπη μεταξύ τους συμφωνία), καταψηφίζοντας τη συμφωνία της Ευρωλίγκα με την ELPA (Ένωση παικτών Ευρωλίγκας) για την καταβολή του 80% των δεδουλευμένων των παικτών από τα φετινά συμβόλαια, ακόμα και στην περίπτωση που η φετινή σεζόν γίνει void. Εις… ανταπόδοση οι παίκτες δέχτηκαν να παραταθεί η σεζόν έως τις 31 Ιουλίου, παρέχοντας τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί βάσει του πλάνου που εκπόνησε η διοργανώτρια αρχή (όλοι οι εναπομείναντες αγώνες + το final 8 σε μία πόλη το διάστημα 4-26 Ιουλίου), αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι υγειονομικές αρχές.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο η συμφωνία προβλέπει ότι οι παίκτες θα πληρωθούν το 85% των συμβολαίων. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει δώσει ήδη το στίγμα των απόψεων του, τουιτάροντας ότι οι παίκτες αξίωσαν να πληρωθούν το 80% ενώ έχουν δουλέψει μόνο το 65%. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση ήρθε από την πλευρά των δύο ελληνικών ομάδων και τη Μακάμπι (η μοναδική που επιφυλάχθηκε να απαντήσει). Η ομάδα του Ισραήλ εκτιμάται ότι έχει τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από την κρίση, καθώς έχει τα υψηλότερα έσοδα από εισιτήρια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Από κοντά και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, που επίσης ποντάρουν πολλά στον κόσμο τους (ιδίως το τριφύλλι) και έχουν μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια, ενώ σε αντίθεση με τις Μπάρτσα, Ρεάλ (που έχουν κοινό ταμείο με τα κολοσσιαία ποδοσφαιρικά club) και την ΤΣΣΚΑ (που χρηματοδοτείται από το κράτος) απαιτούνται οι προσωπικές οικονομικές θυσίες των ιδιοκτητών για να διατηρείται το μπάτζετ σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Προσθέστε και τα μειωμένα έσοδα από το ξεπεσμένο εγχώριο πρωτάθλημα (στην περίπτωση του Ολυμπιακού αυτά είναι μηδενικά) και είναι έτοιμο το μείγμα της γενναίας μείωσης του μπάτζετ ενόψει της νέας περιόδου αν ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσει η επόμενη σεζόν με άδειες εξέδρες.

Για τους ερυθρόλευκους το πρόβλημα μοιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή λιγότερο σύνθετο, αφενός μεν διότι με την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκίνησε ουσιαστικά το χτίσιμο του ρόστερ για την επόμενη σεζόν (προσθήκες των Έλις, ΜακΚίσικ, Μπάικς και του Χασάν Μάρτιν μετά την απώλεια του Μιλουτίνοφ), αφετέρου διότι έχει ήδη τριβή από μια τέτοια κατάσταση, με την απόφαση του να αποχωρήσει από την Basket League και να απεμπολήσει τα παρελκόμενα έσοδα. Το βασικό ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις ανανεώσεις του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη (θεωρείται δεδομένο το «ψαλίδι» στα συμβόλαιά τους με τη συναίνεση αμφότερων) και με το φλερτ στον Κώστα Σλούκα. Τα συμβόλαια των Έλις, ΜακΚίσικ, Μάρτιν, Κόνιαρη και Λαρεντζάκη είναι μικρά και αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει με καλό μπάτζετ η αναζήτηση για τον ένα περιφερειακό (Σλούκας;) και τον ένα ψηλό που χρειάζεται ακόμα η ομάδα, σε περίπτωση που οι Βεζένκοφ και Ρούμπιτ παραμείνουν στο λιμάνι.

Μονόδρομος λόγω covid: Το μπάτζετ, το κίνητρο και τα λαβράκια για να μείνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές ομάδες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Η περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι αρκετά διαφορετική και το κομβικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται είναι αυταπόδεικτο, από τη στιγμή που αναζητείται ακόμα ο νέος τεχνικός ηγέτης (ξεκάθαρο φαβορί ο Γιώργος Βόβορας, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί), πιθανότατα όμως και ο νέος κουμανταδόρος εντός παρκέ. Ύστερα από 16 χρόνια το τριφύλλι ίσως χρειαστεί να μάθει να παίζει χωρίς κάποιον εκ των… Διαμαντίδη ή Καλάθη, καθώς όπως όλα δείχνουν ο αρχηγός της ομάδας θα μείνει ελεύθερος αν δεν δεχτεί να πέσει αρκετά κάτω από τα 2,1 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν και για τη σεζόν 2020/21.

Η συνθήκη της πανδημίας άλλαξε άρδην τα δεδομένα, η διοίκηση ενημέρωσε την πλευρά του Νικ ότι δεν αντέχει πια τόσο μεγάλα συμβόλαια και αυτή τη στιγμή πιθανότερο σενάριο μοιάζει ένα «φιλικό διαζύγιο» ύστερα από πέντε συναπτά και συνολικά οχτώ χρόνια σχέσης. Ομοίως, δεν υπάρχει καμία διάθεση παραμονής του Τζίμερ Φριντέτ αν δεν δεχτεί να εισπράξει πολύ λιγότερα από τα 1,8 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο δεύτερος χρόνος του συμβολαίου του. Σε αυτή την περίπτωση ο κορωνοϊός ίσως αποδειχτεί… ευεργετικός για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Φριντέτ μόνο σε μεμονωμένα βράδια δικαίωσε τη «βαριά» υπογραφή του και είναι χαρακτηριστικό ότι παίρνει περίπου τα τριπλάσια από τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη «ξεφορτωθεί» το μεγάλο συμβόλαιο του Ρικ Πιτίνο και στην περίπτωση που αποχωρήσουν Καλάθης, Φριντέτ θα του μείνουν κάβα σε σχέση με την περσινή περίοδο περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Αν βάλουμε στην εξίσωση και τα περίπου 2 εκατ. ευρώ που στοιχίζουν τα συμβόλαια των φευγάτων Παππά, Τζόνσον, Ράις και Ουάιλι, το νούμερο υπερβαίνει τα 7 εκατ. Η δραστική μείωση της φορολογίας των ΚΑΕ από το 45% στο 22% είναι ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο, που δίνει ανάσα στις ελληνικές ομάδες στο λάκκο λεόντων της Euroleague. Σκεφτείτε ότι μόνο για ένα συμβόλαιο 500.000 ευρώ η ΚΑΕ θα κερδίζει 330.000 ευρώ με τους μειωμένους συντελεστές! Αυτό αποτιμάται σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για τις δύο ελληνικές ομάδες με τα μπάτζετ που είχαν μέχρι φέτος. Η επερχόμενη μείωση του μπάτζετ δηλαδή μπορεί να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από εκεί, χωρίς να μειωθούν οι απολαβές του ρόστερ. Αυτό όμως μόνο στην περίπτωση που επιτραπεί η προσέλευση στους φιλάθλους πριν από το τέλος του 2020.

Στον Παναθηναϊκό τα «αν» είναι για την ώρα πολλά, είναι δεδομένο όμως ότι αν φύγουν όλοι οι προαναφερόμενοι θα έχει ένα μεγάλο μπάτζετ να διαχειριστεί προκειμένου να πληρώσει το νέο προπονητή και να χτίσει ουσιαστικά μια νέα ομάδα. Σε κάθε περίπτωση η ανάγκης ανεύρεσης παικτών του τύπου «λαβράκια» – μία διαδικασία που για τον τίτλο του μετρ ερίζουν μεταξύ άλλων ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Γιώργος Μπαρτζώκας – είναι πιο επιτακτική από ποτέ και ή έκβαση της θα καθορίσει εν πολλοίς το άμεσο μέλλον των δύο ελληνικών ομάδων στην κορυφαία συλλογική διοργάνωση.