Ηλικίες, χρόνια, ημερομηνίες γέννησης και άλλα τέτοια ψυχοφθόρα: τι σημασία έχουν όλα αυτά μπροστά στο πόσο νιώθει κανείς; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα: πόσο νιώθεις ψυχικά, όχι πόσο είσαι βιολογικά. Σε όλους τους τομείς, ακόμα και στη μπάλα. Ειδικά δε, αν είσαι Αφρικανός ποδοσφαιριστής και μπορείς να κρύψεις και μερικά χρονάκια χωρίς να το καταλάβει κανείς εδώ στην Ευρώπη.
Οι φήμες για διάφορους Αφρικάνους ποδοσφαιριστές πως άλλα χρόνια δήλωναν και άλλα χρόνια καθόριζαν την ηλικία τους, μόνο λίγες δεν είναι. Και αυτό ισχύει και για πολλούς παικταράδες εξ’ Αφρικής που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Να μερικοί από αυτούς:
Ρασίντ Γιεκινί
Μουντιαλική παικτάρα από τη Νιγηρία, που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1994, σε μια εποχή που το να πάρεις παίκτη που μόλις έχει παίξει στο Μουντιάλ ισοδυναμούσε με κάθε σημερινή μεταγραφή αεροδρομίου. Στα χαρτιά γεννημένος το 1963, δηλαδή 31 χρονών όταν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά οι φήμες πως ήταν πολύ, αλλά πάρα πολύ, μεγαλύτερος από όσο δήλωνε έδιναν και έπαιρναν από τότε. Ο Γιεκινί πέθανε το 2012 με τα αίτια θανάτου του να μην έχουν διευκρινιστεί. Κάποιοι λένε, απολύτως σοβαρά, ότι απλά πέθανε από γεράματα καθώς δεν ήταν 48 χρονών όπως δήλωνε αλλά μια τουλάχιστον μια εικοσαετία μεγαλύτερος. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ φυσικά.
Πίτερ Οφορίκουε
Τη σεζόν 1996-1997, ο Οφορίκουε έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Καλαμάτας, δεν πιανόταν. Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις τον οδήγησαν στον Ολυμπιακό όπου έλαμψε τα πρώτα χρόνια για να αρχίσει να φθίνει τελικά στην απόδοσή του όσο περνούσαν τα χρόνια. Υποτίθεται πως ο Οφορίκουε ήταν 17 χρονών όταν πήγε στον Ολυμπιακό και μόλις 16 όταν πήγε στην Καλαμάτα. Στα 26 του ήταν σαν παλαίμαχος. Φυσικά, το έχουμε δει πολλές φορές το έργο: ένας ποδοσφαιριστής να κάνει το μπαμ σε πολύ μικρή ηλικία και πριν κλείσει τα 30 να έχει διαψεύσει τις προσδοκίες με αρνητικό τρόπο. Είναι μια πιθανότητα αυτό για την απότομη πτώση του Οφορίκουε. Μια άλλη πιθανότητα είναι να έκρυβε μερικά χρονάκια ο Γκανέζος.
Εμάνουελ Ολισαντέμπε
Μόλις στα 19 του μετέβη από την Νιγηρία στην Πολωνία ο υπεραγαπητός «Μανώλης», μόλις στα 21 του φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού. Παρόμοια περίπτωση με αυτή του Οφορίκουε, ο παικταράς Ολισαντέμπε έμοιαζε να έχει φτάσει σε πολύ μικρή ηλικία στο peak της ωριμότητάς του και πριν καν κλείσει τα 30 να μοιάζει με παλαίμαχο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις από τα 28 του ξεκίνησε μια καριέρα περιπλανώμενου μισθοφόρου στα ελληνικά γήπεδα φορώντας φανέλες όπως εκείνη του Βύζα ή της Βέροιας. Γέρασε απότομα ο «Μανώλης». Ή απλά είχε μια πολύ νορμάλ ποδοσφαιρική εξέλιξη και οι ηλικίες που αναφέρονταν για αυτόν όταν τον πρωτογνωρίσαμε ήταν μάλλον συμπιεσμένες προς τα κάτω.
Αρούνα Μπαμπαγκίντα
13 χρονών ήταν ο Αρούνα όταν πήγαινε από τη Νιγηρία στην παιδική ομάδα του Άγιαξ, μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος ο αδερφός του. Λέγεται πως οι Ολλανδοί υπεύθυνοι δεν πίστεψαν ποτέ τις πραγματικές ηλικίες των δυο αδερφών αλλά έκαναν τα στραβά μάτια, κυρίως εξαιτίας του ταλέντου του μεγαλύτερου Μπαμπαγκίντα, που άλλωστε είχε και μια πολύ αξιοσημείωτη παρουσία στον μεγάλο Άγιαξ των 90s. Ο Αρούνα, που τελικά δεν έκανε κάτι τρομερό στην καριέρα του, είχε μια αξιοπρεπέστατη διετία στον Ολυμπιακό αλλά παρά τη μικρόσωμη κοψιά του και την ταχύτητά του, υπήρχαν διάφοροι που έλεγαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι μόνο 22 χρονών. Ποιος ξέρει…
Πάτρικ Ογκουνσότο
Κρατηθείτε: με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο μεγάλος Πάτρικ Ογκουνσότο είναι μόλις 37 χρονών. Τώρα σκεφτείτε πόσα χρόνια τον ξέρουμε και προσπαθήστε να κάνετε τα αντίστοιχα μαθηματικά. Ο Ογκουνσότο έχουμε την αίσθηση πως έχει γεράσει στην Ελλάδα αλλά θεωρητικά ούτε 40 δεν είναι. Για να προκύπτει αυτό, ο μεγάλος Πάτρικ ήταν 16 χρονών όταν πρωτοήρθε στα μέρη μας για να φορέσει τη φανέλα του Πανηλειακού, πριν πάει σε Εργοτέλη. Θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε αλλά πάντα έμοιαζε λίγο μεγαλύτερος από όσο υποτίθεται πως ήταν. 4 με 5 χρονάκια, μάλλον τα κρύβει ο Νιγηριανός…