Όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Ερυθρός Αστέρας απέσπασε την υπογραφή του Λορένζο Μπράουν προκάλεσε αίσθηση στην μπασκετική Ευρώπη και στην Ελλάδα η είδηση θεωρήθηκε επιτυχία και του τότε κόουτς της ομάδας Μίλαν Τόμιτς.
Μεγάλη κίνηση με πρωταθλητή του ΝΒΑ και της G-League ανέφερε ένα από τα δημοσιεύματα, καθώς ο Μπράουν έκανε το ταξίδι για την Ευρώπη μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους Τορόντο Ράπτορς. Ασφαλώς δεν είχε ενεργό συμμετοχή – αν είχε θα τον έπαιρνε η ΤΣΣΚΑ και όχι ο Αστέρας – παίζοντας 8,2 λεπτά κατά μέσο όρο σε 26 ματς, με 2,1 πόντους και 1,1 ασίστ. Στη G-League όμως, την αναπτυξιακή λίγκα του NBA, με τη θυγατρική ομάδα των Ράπτορς (Raptors 905) έκανε όργια τη σεζόν 2017-18. Είχε 18,8 πόντους, 8,8 ασίστ (!), 5,2 ριμπάουντ και 1,8 κλεψίματα, κατακτώντας το βραβείο του MVP. Η καλύτερη σεζόν του στο NBA ήταν το 2014-15, οπότε είχε με τη Μινεσότα 4,4π., 3,2 ασ. και 2,5 ριμπ. – έχει παίξει επίσης σε Φιλαδέλφεια, Φίνιξ, καθώς και σε άλλες θυγατρικές ομάδες του NBA στο πλαίσιο της G-League.
Το Νοέμβρη του ’16 υπέγραψε στην Ούνιξ Καζάν, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα το συμβόλαιο του τερματίστηκε, με τη διοίκηση του ρωσικού συλλόγου να κάνει λόγο για «αποτυχία στα ιατρικά τεστ». Ο Μπράουν πήγε τότε στην Κίνα και την Zhejiang Chouzhou, με την οποία είχε 24 πόντους, 7,5 ριμπ., 5,5 ασίστ και 2,7 κλ. κατά μέσο όρο. Ήταν η πρώτη εμπειρία του εκτός ΗΠΑ έως την περσινή μετακόμιση του στο Βελιγράδι.
Τι είδαμε πέρσι από τον Μπράουν; Έναν παίκτη που μπορεί να επιτεθεί με πολλούς τρόπους και στη μέρα του να πάρει μόνος του ένα ματς, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού, που στις 21 Δεκεμβρίου τον είδαν να φορτώνει το καλάθι τους με 34 πόντους (η πλάκα είναι ότι τότε δινόταν και αμφίβολος, έχοντας χάσει τα δύο προηγούμενα ματς σε Euroleague και ABA League). Κλασικό combo guard χάρη στην καλή πάσα του, μπορεί να παίξει με ανάλογη επιτυχία στο «1» και το «2», είναι όμως αδύναμος στο τρίποντο, σουτάροντας με 28,8% στη Euroleague και 31,3% στην Αδριατική Λίγκα.
Ο βασικός λόγος για αυτό το ποσοστό στην Ευρώπη είναι ένα κάκιστο σερί πέντε αγώνων που έκανε ο 29χρονος Αμερικανός από την 22η έως την 26η αγωνιστική. Ο Μπράουν ήταν αγνώριστος σε αυτά τα παιχνίδια, σουτάροντας εντός πεδιάς με ποσοστό 19,6% (11/56), με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (78-73 στις 05/02), που έμεινε άποντος, έχοντας 0/9! Είχε κάποιο προσωπικό πρόβλημα; Πέρασε ξαφνικά κρίση αυτοπεποίθησης; Κανείς δεν ξέρει, ωστόσο αυτή η καθίζηση στην απόδοσή του είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ο μ.ο. των πόντων του στη φετινή Euroleague στους 12,3 και το ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα στο 45,9%. Είχε επιπλέον 4,6 ασίστ, 3,3 ριμπ. και 1,1 κλ. σε 25 λεπτά συμμετοχής, ενώ το ποσοστό στις βολές ήταν 82,3%.
Δεν κάνει κατάχρηση προσπαθειών και αυτό φαίνεται από τους 10,6 πόντους (με 50,3% στο δίποντο και 91,7% στις βολές) που είχε στην Αδριατική Λίγκα, όπου ανέδειξε κυρίως το δημιουργικό ρόλο του, μοιράζοντας 6,3 ασίστ ανά παιχνίδι, σε μόλις 20,8 λεπτά συμμετοχής.
Ο Νικ Καλάθης είχε φέτος με τον Παναθηναϊκό 13,3 πόντους και 9,1 ασίστ, παίζοντας όμως κατά μέσο όρο 7 λεπτά παραπάνω. Σαφώς είναι ανώτερος από τον Μπράουν στην πάσα, στο ανοιχτό γήπεδο και στην άμυνα. Ο επίδοξος διάδοχος του υπερτερεί κατά πολύ στο περιφερειακό σουτ (είναι εξίσου αποτελεσματικός στο pick ‘n roll) και φυσικά και από τη γραμμή των ελεύθερων βολών. Δεδομένα πρόκειται για ένα καλό παίκτη με εγνωσμένες δυνατότητες, το αν όμως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του ηγέτη σε μια τεράστια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός είναι κατά βάση θέμα χαρακτήρα και αυτή η πτυχή του αγωνιστικού προφίλ του αποτελεί ένα γρίφο που απομένει να λυθεί.