Υπόθεση Κιάππε: Τεράστιο σκάνδαλο ή μια κακοστημένη απάτη στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Βρείτε μας στο

Το μακρινό 1990 η Ελλάδα προσπαθεί να… συνέλθει από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, μετά την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο όντας βέβαιος για την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το πολωμένο κλίμα δεν είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης. Για περίπου δύο εβδομάδες το ενδιαφέρον όλων μονοπωλεί η περίφημη «υπόθεση Κιάππε», που δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα συμβαίνουν στον πολιτικό στίβο.

Ήταν 6 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς όταν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» κυκλοφορεί με μια φοβερή αποκάλυψη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διεθνής ρέφερι Κώστας Δημητριάδης καταγγέλλει εγγράφως την ύπαρξη κυκλώματος που ελέγχει τον χώρο της διαιτησίας, ενώ υποστηρίζεται ότι έχει ήδη ενημερώσει μέσω επιστολής τόσο την FIFA , όσο και την UEFA. Ξεσπά σάλος, ο οποίος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος καθώς αυτή η υπόθεση ξετυλίγεται και αποκτά προεκτάσεις που μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστές τύπου Λίαμ Νίσον συναντάς.

Ως «βαθύ λαρύγγι» και «πληροφοριοδότης»  κατονομάζεται τελικά ο Κωνσταντίνος Κιάππε, ένα άγνωστο μέχρι τότε όνομα στο ευρύ κοινό, που σύντομα όμως θα μάθει σχεδόν κάθε λεπτομέρεια για την ζωή του.

Υπόθεση Κιάππε: Τεράστιο σκάνδαλο ή μια κακοστημένη απάτη στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Όπως προκύπτει καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, ο Κιάππε είναι υπάλληλος της ΕΠΟ ο οποίος έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και αντικείμενο εργασίας στην Ομοσπονδία, η οποία τότε ελέγχει απόλυτα το ελληνικό ποδόσφαιρο και σε επίπεδο συλλόγων. Είναι ο άνθρωπος που υποδέχεται τους ξένους διαιτητές που έρχονταν στην Ελλάδα προκειμένου να σφυρίξουν τα ευρωπαϊκά ματς των ομάδων μας ή την Εθνική και ουσιαστικά αναλαμβάνει το να περάσουν όσο καλύτερα γίνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα.

Τα καθήκοντά του δεν περιλαμβάνουν μόνο το να βρίσκεται χαμογελαστός στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια… εργολαβία! Ο Κιάππε τους οδηγεί στο ξενοδοχείο, φροντίζει για το φαγητό τους, τους δείχνει τα αξιοθέατα της Αθήνας και σύμφωνα με όσα γράφονταν τότε δεν περιορίζεται στην Ακρόπολη και κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Στο πρόγραμμα περιήγησης είναι όλα πληρωμένα και στο «πακέτο» περιλαμβάνονται εστιατόρια, βραδινές έξοδοι, ακόμη και… ιππόδρομος ή άλλες απολαύσεις.

Μέσω αυτής της θέσης, που στον στρατό θα την χαρακτηρίζαμε «βυσματική»- ο Κιάππε ζει για αυτός την δική του «ντόλτσε βίτα», ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να ξεδιπλώνει τα επικοινωνιακά χαρίσματά του. Χαμογελαστός, εύστροφος και γλωσσομαθής, ο υπάλληλος της ΕΠΟ δείχνει να τα έχει καταφέρει μια χαρά στα καθήκοντά του, μέχρι που βγαίνει στην επιφάνεια από τον δημοσιογράφο Κώστα Γεωργιάδη το συγκεκριμένο έγγραφο και να ξεσπάσει το… χάος.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Καθώς μετά το αρχικό μούδιασμα ακολουθεί χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, όργιο φημών και απίστευτα σενάρια (πολλά εκ των οποίων ήταν απλά αποκύημα φαντασίας), η υπόθεση μετατρέπεται σε θρίλερ αφού ο Κιάππε εκμεταλλεύεται την αναταραχή και ταξιδεύει μέχρι την Ελβετία όπου κρύβεται, ενώ παράλληλα εκδίδεται από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ διεθνές ένταλμα σύλληψής του ώστε να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη για τις φερόμενες αποκαλύψεις του.

Με εκείνον να μην δίνει σημεία ζωής, τα τηλεοπτικά παράθυρα των νεοσύστατων ιδιωτικών καναλιών να γίνονται πεδία μαχών μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν ότι λέει αλήθεια και της άλλης πλευράς που έκανε λόγο για μια «στημένη» υπόθεση. Οι μισοί χαρακτηρίζουν το θέμα «σκάνδαλο» κι άλλοι «απάτη». Και ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούσε να δώσει απαντήσεις, δηλαδή ο ίδιος, παρέμενε εξαφανισμένος…

Τότε οργανώνεται μια κοινή αποστολή δημοσιογράφων από το Έθνος (Παπαχρήστου), ΝΕΑ (Μπούρας) και MEGA (Γεωργιάδης) που ταξιδεύουν στην Ελβετία προκειμένου να τον εντοπίσουν. Την ίδια ώρα κάποιοι δίνουν πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση, ενώ άλλες εφημερίδες επιμένουν ότι η υπόθεση είναι «σικέ», βλέποντας άλλα συμφέροντα πίσω από την περίφημη επιστολή. Η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο θολή και ομιχλώδης όταν γραφολόγοι την εξετάζουν και αποφαίνονται ότι αυτή είναι μεν η υπογραφή του διαιτητή Δημητριάδη, αλλά όχι ο γραφικός χαρακτήρας του.

Όλως περιέργως, αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν οι ελβετικές αρχές, δηλαδή να βρουν τα ίχνη του, το κατορθώνουν οι τρεις δημοσιογράφοι, την ώρα που ούτε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μένει εκτός παιχνιδιού με τον Τέρενς Κουίκ (το μεγαλύτερο όνομα της εποχής) να φτάνει στην Ζυρίχη. Οι καταστάσεις είναι πραγματικά πρωτόγνωρες και ανήκουστες.

Εκείνη την εποχή κουμάντο στον Παναθηναϊκό κάνει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Ολυμπιακός διοικείται από τον Αργύρη Σαλιαρέλη και η ΑΕΚ από τον Στράτο Γιδόπουλο. Γίνεται σαφές πως το έγγραφο για την υποτιθέμενη διαπλοκή «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο τον «Καπετάνιο». Όλοι περιμένουν το στόμα του Κιάππε να ανοίξει. Εκείνος, όμως, ενώπιον των δημοσιογράφων αρνείται τα πάντα και λέει ότι έχει πει ψέματα. Αργότερα ανακαλεί εκ νέου, την ώρα που σύμφωνα με τον Τύπο, η μητέρα του καταθέτει στον ανακριτή  ότι κάποιοι του υποσχέθηκαν χρήματα για να υποστηρίξει όσα υποστήριξε, ενώ η αδελφή του φέρεται να έχει δοκιμάσει να δώσει τέλος στη ζωή της πηδώντας από την μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Όμως και ο Κιάππε από την Ελβετία όπου βρισκόταν ακόμα δηλώνει πως φοβάται πως θα τον σκοτώσουν. Όπως αναφέρουν οι παρόντες δημοσιογράφοι, συχνά ο λόγος του είναι παραληρηματικός και μονίμως επαναλαμβάνει ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο από τον «Νώντα και τον Θαλή», δύο ονόματα που τελικά ουδέποτε ταυτοποιήθηκαν.

Όταν τελικά ο Κιάππε επιστρέφει στην Ελλάδα τον περιμένουν περίπου 2.000 άνθρωποι στο αεροδρόμιο! Ανάμεσά τους και ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος εμφανίζεται αυτόκλητος και δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει αφιλοκερδώς την περίπτωσή του. Κι αυτό ενώ ο ίδιος ο υπάλληλος της ΕΠΟ απευθύνεται δημόσια στον Γιώργο Βαρδινογιάννη, λέγοντας το απίστευτο: «Παρακαλώ τον κύριο Βαρδινογιάννη, ο οποίος είναι καλός άνθρωπος, να με βοηθήσει, γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω ένα δικηγόρο σαν τον κύριο Λυκουρέζο»…

Την υπόθεση αναλαμβάνει ανακριτής, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν γίνεται απολύτως γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί πολύ απλά αν FIFA και UEFA έβγαιναν ξεκάθαρα να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής έστω και με την παραποιημένη υπογραφή… Οι πληροφορίες από την ευρωπαϊκή και διεθνή συνομοσπονδία είναι αντικρουόμενες και όλα θα τελειώσουν ουσιαστικά όταν ο Κιάππε θα ομολογήσει ότι έχει πλαστογραφήσει την επιστολή την οποία έβγαλε στην επιφάνεια η «Ελευθεροτυπία».

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι την επιστολή στη FIFA την είχε στείλει ο ίδιος, την είχε υπογράψει η μετέρα του και την είχε δακτυλογραφήσει η μνηστή του, «πιεζόμενος από αγνώστους», όπως ομολόγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης! Τότε κάποιοι μίλησαν για κουκούλωμα ενός σκανδάλου και άλλοι για μέγα φιάσκο. Ο Κιάππε θα καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση και θα χαθεί για πάντα. Όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν διαχρονικά με την αξιοπιστία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.