Ανσού Φατί: Ο διάδοχος του Μέσι για τον οποίο η Μάντσεστερ δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ανσού Φατί: Ο διάδοχος του Μέσι για τον οποίο η Μάντσεστερ δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ

Μια σειρά... ατυχών συμπτώσεων γέννησε την πιο ωραία ιστορία εδώ και χρόνια της Μπαρτσελόνα

Τον Ιούλιο του 2019 ο 16χρονος Ολλανδός Τσάβι Σίμονς, ένα από τα μεγαλύτερα prospects της «La Masia» τον 21ο αιώνα, ενέδωσε στα πετροδόλαρα της Παρί Σεν Ζερμέν και άφησε στα κρύα του λουτρού την Μπαρτσελόνα.

Μία ημέρα μετά την αναχώρηση του για το Παρίσι, ο καταλανικός σύλλογος έστειλε το μήνυμα ότι ο μέσος από το Σουρινάμ (τον οποίο ο πατέρας του ονόμασε Τσάβι λόγω της αγάπης του στην Μπάρτσα και τον θρυλικό μέσο) είναι το τελευταίο «διαμάντι» των Ακαδημιών που κλάπηκε. Ήταν η μέρα που ο Ανσού Φατί υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και η ρήτρα παραχώρησης του τέθηκε στα 100 εκατ. ευρώ.

Ο Αφρικανός από τη Γουινέα Μπισάου αφίχθη μαζί με την οικογένεια του στην Ισπανία σε ηλικία έξι ετών. Η φαμίλια εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ερέρα, μια κωμόπολη στην Ανδαλουσία, στην επαρχία της Σεβίλλης, όπου ο πατέρας του, πρώην ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής, έπιασε δουλειά ως οδηγός του δημάρχου. Εκεί ξεκίνησε να παίζει μπάλα ο μικρός Ανσού, σύντομα όμως ακολούθησε τα χνάρια του μεγαλύτερου αδελφού του, Μπράιμα, που εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Σεβίλλης.

Ανσού Φατί: Ο διάδοχος του Μέσι για τον οποίο η Μάντσεστερ δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ

Η εξέλιξη και των δύο ήταν εντυπωσιακή και πολύ σύντομα ενδιαφέρθηκε η Μπαρτσελόνα. Πριν από αυτήν όμως τον Ανσού είχε βάλει στο μάτι η Ρεάλ, που σύμφωνα με τον πατέρα Μπόρι, έκανε την καλύτερη οικονομικά πρόταση. Ωστόσο αυτό που τον κέρδισε ήταν ο τρόπος προσέγγισης της Μπάρτσα. Ο τότε διευθυντής των Ακαδημιών Αλμπερτ Πούιγ (σήμερα στη New York City FC) μετέβη προσωπικά στο σπίτι της οικογένειας και πρόσφερε διαμονή των δύο γιων στη Μασία και εργασία στον πατέρα στη Βαρκελώνη, προκειμένου να μετακομίσουν όλοι μαζί στην καταλανική πρωτεύουσα.

Μαθαίνοντας για τη συμφωνία με τους «μπλαουγκράνα», η Σεβίλλη άφησε στον «πάγο» για ένα χρόνο τους αδελφούς Ανσού προκειμένου να τους τιμωρήσει, δεδομένου ότι θα είχε ισχύ από την επόμενη σεζόν. Οι πιτσιρικάδες όμως έπρεπε κάπως να διατηρήσουν επαφή με το άθλημα και τη λύση έδωσαν οι διοικούντες της Ερέρα, έστω και αν πρόκειται για ένα σύλλογο που έχει στενές σχέσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τόσο στενές που σε κάποια από τα φιλικά που δίνουν οι μικρές ομάδες του συλλόγου οι παίκτες φορούν φανέλες της Ρεάλ. Το ίδιο συνέβη στον Ανσού (!), στον οποίο επιτράπηκε να συμμετάσχει σε αρκετά από αυτά.

Ανσού Φατί: Ο διάδοχος του Μέσι για τον οποίο η Μάντσεστερ δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Τη σεζόν 2018-19 ο Ανσού ήταν σε ηλικία 16 ετών ένας από τους σταρ του UEFA Youth League. Μεταξύ άλλων σκόραρε δύο φορές στον ημιτελικό με την Τσέλσι (οι μικροί μπλαουγκράνα αποκλείστηκαν στα πέναλτι) και στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου προβιβάστηκε στην Μπάρτσα Β’, που παίζει στη Γ’ κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η πρώτη εμπειρία του από επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν μπροστά σε μια χούφτα θεατές στο εκτός έδρας 1-0 επί της Έμπρο.

Εκείνη την περίοδο ο Φατί ήταν ακόμα… έτη φωτός μακριά από την ανδρική ομάδα του συλλόγου. Το περασμένο καλοκαίρι δεν συμπεριλήφθηκε στην ανδρική αποστολή που ταξίδεψε για προετοιμασία σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, μολονότι του προσφέρθηκε τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο, στον απόηχο της φυγής του Τσάβι Σίμονς. Μια σειρά από… ατυχείς συμπτώσεις όμως οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται με δύο λέξεις «ραγδαία ανέλιξη».

Στην αρχή της φετινής σεζόν ο Λίονελ Μέσι ήταν τραυματίας και στην πρεμιέρα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο τραυματίστηκε και ο Λουίς Σουάρες και ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Για το εντός έδρας παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής με την Μπέτις ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε ξεμείνει από επιθετικούς και τσεκάροντας την Β’ ομάδα επέλεξε να πάρει στην αποστολή τον Ανσού Φατί. Με το σκορ στο 5-1 ο μικρός μπήκε αλλαγή στο 78′ και σε ηλικία 16 ετών και 298 ημερών έγινε ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Μπάρτσα (πίσω από τον Βιθέντε Μαρτίνεθ τη σεζόν 1941/42).

Τη στιγμή που ετοιμαζόταν να πάρει τη θέση του Πέρεθ, έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπό του σαν να μην το πιστεύει. Αμέσως μετά τον αγώνα, άφησε το γήπεδο να αδειάσει για να απολαύσει μόνος του τη στιγμή του.

«Κάθισα στο χορτάρι του “Καμπ Νόου”, γιατί δεν το πίστευα. Ήθελα απλώς μία στιγμή για να το συνειδητοποιήσω», δήλωσε κατόπιν.

Το φινάλε του αγώνα τον βρήκε στην αγκαλιά του Μέσι, όπως φάνηκε σε φωτογραφία που ανάρτησε ο «Λίο» στο Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on

Μια εβδομάδα αργότερα έγινε, στο εκτός έδρας 2-2 με την Οσασούνα, ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μπόγιαν Κρίκιτς – ο Μέσι είναι τρίτος), ενώ στο ματς της 14ης Σεπτεμβρίου με τη Βαλένθια (5-2) ντεμπούταρε στη βασική ενδεκάδα. Έγινε τότε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος με γκολ και ασίστ (16 χρόνων και 318 ημερών), ενώ τρεις μέρες αργότερα έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, αυτό του νεαρότερου παίκτη των Καταλανών που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ (στο εκτός έδρας 0-0 με την Ντόρτμουντ). Από τις 10 Δεκεμβρίου και το 2-1 επί της Ίντερ στο Μιλάνο αναγνωρίζεται και ως ο νεαρότερος παίκτης που έχει σκοράρει στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ (17 χρόνων και 40 ημερών).

Ανσού Φατί: Ο διάδοχος του Μέσι για τον οποίο η Μάντσεστερ δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ

Ο Φατί μοιάζει πια ως το αντίδοτο της Μπάρτσα στην αποτυχημένη μεταγραφή του Ντεμπελέ. Σε δύο ώρες μόλις ποδοσφαίρου με την πρώτη ομάδα είχε σκοράρει με κεφαλιά, με το δεξί πόδι και δώσει ασίστ με το αριστερό, με το οποίο χειρίζεται την μπάλα εξίσου άνετα. Είναι ταχύς και χάρη στην εξαιρετική τεχνική κατάρτισή του ικανότατος στο ένας με έναν. Τα συνδυάζει με αυξημένη ομαδικότητα και αντίληψη παιχνιδιού – ίσως το κυριότερο προσόν για ένα τόσο νεαρό παίκτη. Δείγμα αυτής η μηχανική εκτέλεση στον αγώνα με τη Λεγανές το βράδυ της Τρίτης (16/06). Αν κάτι του λείπει είναι (ασφαλώς) η δύναμη, αλλά αν το είχε και αυτό πριν κλείσει τα 18, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έδινε… κατιτί παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του!

Η Μπαρτσελόνα απέρριψε τόσο την πρώτη πρόταση (ύψους 100 εκατ. ευρώ), όσο και τη βελτιωμένη των «κόκκινων διαβόλων», ωστόσο η νέα ρήτρα αποδέσμευσης του νεαρού έχει τεθεί στα 170 εκατ. ευρώ και ο σύλλογος του Μάντσεστερ έχει φτάσει ήδη την προσφορά σε… επικίνδυνα νούμερα.

Ανσού Φατί: Ο διάδοχος του Μέσι για τον οποίο η Μάντσεστερ δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ

Σε οχτώ συμμετοχές ως βασικός και συνολικά 17 στα Λα Λίγκα ο Φατί έχει πέντε γκολ, επιδεικνύοντας συνέπεια στο παιχνίδι του και κυρίως ωριμότητα αναντίστοιχη με την ηλικία του. Ένα σχολιαρόπαιδο, που αντί να χαζεύει στο διάλειμμα βίντεο με τον Μέσι, περιμένει την προπόνηση και τους αγώνες για να συνεργαστεί μαζί του. Έχοντας απορρίψει ήδη τις Ρεάλ, Ντόρτμουντ, Νιούκαστλ και εσχάτως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Λάμψη τύπου Λίονελ Μέσι δεν μπορεί να ανατέλλει σε κάθε νέα γενιά, αλλά αν τα δείγματα γραφής αυτού του wonder kid, που ντεμπούταρε ήδη με την Ελπίδων της Ισπανίας (παίρνοντας την ισπανική υπηκοότητα), προδιαγράφουν τα μελλούμενα, τότε η κληρονομιά του Αργεντίνου μάγου στο «Καμπ Νόου» ίσως να μην είναι τόσο δυσαναπλήρωτη. Ο μικρός Αφρικάνος έχει πιάσει όλες τις ευκαιρίες από τα μαλλιά, μαζί και αυτή που του δόθηκε με τη… φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν σκέφτηκε ακόμα και να εγκαταλείψει για ένα χρόνο την μπάλα.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Βαλδές, προπονητή πια της Barca B, ο μικρός έχει αυτό το κάτι «στην ψυχή και τη νοοτροπία» που διακρίνει σπάνια κανείς. Ίσως να είναι αυτό που «φωτογράφισε» ο πατέρας του σε μία από τις δημόσιες τοποθετήσεις για τον γιο του.

«Όπως πολλά κορίτσια ονειρεύονται από το δημοτικό την ημέρα του γάμου τους και το νυφικό τους, αυτός ονειρευόταν από μικρός να παίξει στο “Καμπ Νόου” με την μπλαουγκράνα φανέλα…»

Μάλλον η Μπάρτσα πρέπει να είναι ήσυχη σε ότι αφορά το ενδιαφέρον από Μάνσεστερ μεριά. Ίσως και για την επομένη της μέρας που η φανέλα του Μέσι θα αποσυρθεί…