Μετά το «σκούπισμα»: Οι 5 νέοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το project «Μπάρτσα 2021»
Βρείτε μας στο

Το καλοκαίρι του 2008 ο προερχόμενος από τη β’ ομάδα του συλλόγου Πεπ Γκουαρδιόλα ανέλαβε την αποστολή αναγέννηση της Μπαρτσελόνα, μετά από μια κάκιστη σεζόν κατά την οποία είχε τερματίσει στο -18 από τη Ρεάλ. Τα αποδυτήρια της ομάδας ήταν διαλυμένα και οι σκληρές αποφάσεις επιβεβλημένες.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο νεόκοπος τεχνικός προανήγγειλε την εκδίωξη από την ομάδα των Ροναλντίνιο, Ετό, Ντέκο (με τον Καμερουνέζο έβαλε νερό στο κρασί του και τον κράτησε για ένα χρόνο) και την προσπάθεια ανάδειξης παικτών από το φυτώριο. Οι νεαροί τότε Πέδρο και Μπουσκέτς προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα, ενώ ο Ζεράρ Πικέ μεταγράφηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παίρνοντας επίσης φανέλα βασικού.

Η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2008-09 ήταν μια τηρουμένων των αναλογιών φτηνή ομάδα – με οχτώ παίκτες πρώτης γραμμής από το φυτώριο – που προσέφερε καθηλωτικό θέαμα και στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το τρεμπλ. Υπάρχουν άραγε ρεαλιστικές πιθανότητες για ένα ανάλογο come back; Ο χρόνος θα το δείξει, αυτό ωστόσο που μοιάζει δεδομένο είναι ότι ο Ρόναλντ Κούμαν – που αναλαμβάνει το project άμεσης ανάκαμψης – θα πρέπει να βαδίσει στις ίδιες αρχές.

Τα καταλανικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το ρόστερ τείνει προς ριζική αναδιαμόρφωση και ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ 10 παίκτες βρίσκονται στον «αέρα». Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, ήρθε πιθανότατα ξανά η στιγμή να στραφεί η Μπάρτσα στο «νέο αίμα» και να επενδύσει στο φυτώριο της. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η απαραίτητη ποιότητα στη Μασία για να επιχειρηθεί η επιστροφή στις… ρίζες. Ασφαλώς Τσάβι και Ινιέστα δεν βγαίνουν σε κάθε νέα γενιά, μήπως όμως βρίσκονται ήδη εκεί οι νέοι Πέδρο, Μπουσκέτς και Πικέ;

Ιδού πέντε περιπτώσεις νέων παικτών που ενδέχεται να κερδίσουν τους τίτλους των Μ.Μ.Ε. την προσεχή σεζόν. Για τον έναν το «ενδέχεται» είναι ανακρίβεια, αφού είναι ήδη έτοιμος να πρωταγωνιστήσει.

Πέδρι

Μετά το «σκούπισμα»: Οι 5 νέοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το project «Μπάρτσα 2021»

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Δεν είναι προϊόν της Μασία, αλλά μεταγραφή του 2019 από τη Λας Πάλμας (αντί 5 εκατ. ευρώ + 10 σε μπόνους). Θεωρείται ο πιο ελπιδοφόρος παίκτης μαζί με τον Φατί, καθώς μόλις στα 16 χρόνια του προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα της Λας Πάλμας και τη σεζόν που πέρασε ήταν ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες στο πρωτάθλημα της Σεγούντα Ντιβισιόν. «Είναι ήδη… σκανδαλωδώς καλός και πολύ σύντομα θα μιλάμε για τον νέο σταρ του ισπανικού ποδοσφαίρου. Είναι αδύνατο να τον αντικαταστήσω όταν λείπει», έχει δηλώσει για τον 17χρονο μέσο ο πολύπειρος τεχνικός της Λας Πάλμας, Πέπε Μελ. Η Μπάρτσα τον άφησε δανεικό την περσινή σεζόν στα «καναρίνια» – έγραψε 4 γκολ και 7 ασίστ σε 36 συμμετοχές – πλέον όμως ο πιτσιρικάς έχει μετακομίσει στη Βαρκελώνη και προπονείται ήδη στο Θιουτάτ Εσπορτίβα.

Πρότυπό του, λόγω και στιλ παιχνιδιού είναι ο Αντρές Ινιέστα, στον οποίο ο αριστεροπόδαρος μέσος δηλώνει ότι θέλει να μοιάζει αγωνιστικά. Χάρη στην εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, τη δημιουργική ικανότητα και την εξαιρετικά σπάνια για την ηλικία του αντίληψη του παιχνιδιού, τα έχει καταφέρει ήδη, σε ένα μικρό βαθμό…

Φρανσίσκο Τρινκάο

Μετά το «σκούπισμα»: Οι 5 νέοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το project «Μπάρτσα 2021»

‘Ενας από αυτούς με τους οποίους προπονείται ο Πέδρι είναι και ο Τρινκάο, που από τον περασμένο Γενάρη ανήκει στην Μπάρτσα, με το κόστος μεταγραφής του από την Μπράγκα να ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ.

Προϊόν φυτωρίου της Μπράγκα, στα 20 χρόνια του θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και προς επιβεβαίωση αυτού εκτοξεύτηκε αγωνιστικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, όταν δηλαδή έπαιζε πια με την αυτοπεποίθηση «παίκτη της Μπάρτσα». Σε 20 συμμετοχές από τον Γενάρη κι έπειτα, ο υψηλόσωμος δεξιός εξτρέμ μέτρησε 8 γκολ και 7 ασίστ (!), βοηθώντας καταλυτικά την Μπράγκα να πάρει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ήταν ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ της Εθνικής Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro u19 του 2018 και απομένει να κριθεί από τον Ρόναλντ Κούμαν αν είναι έτοιμος για την πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα». Στα συν του ότι βγάζει μεγάλη ενέργεια στην ανασταλτική λειτουργία, ταλαιπωρώντας διαρκώς τους αντίπαλους μπακ, στοιχείο στο οποίο η Μπάρτσα έχει πατώσει τα τελευταία χρόνια.

Ρίκι Πουτς

Μετά το «σκούπισμα»: Οι 5 νέοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το project «Μπάρτσα 2021»Μετά το «σκούπισμα»: Οι 5 νέοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το project «Μπάρτσα 2021»

Γνήσιο «τέκνο» της Λα Μασία – στην οποία εντάχθηκε το 2013 – ο 21χρονος κεντρικός χαφ πρόλαβε στο τέλος της περσινής σεζόν να δείξει ψήγματα του μεγάλου ταλέντου του, παίρνοντας γεύση πρώτης ομάδας με απόφαση του Κίκε Σετιέν.

Έπαιξε σε 13 ματς (7 φορές ως βασικός) και έκανε την καλύτερη εμφάνιση του στην τελευταία αγωνιστική με την Αλαβές (2 ασίστ). Είναι βραχύσωμος, ταχύς, με καλή τεχνική κατάρτιση, ενώ αυτό που διαφημίζεται ως μεγάλο προσόν του είναι ότι ενεργοποιεί τους πάντες γύρω του, λειτουργώντας σαν μηχανάκι που «βλέπει» γήπεδο και πασάρει πολύ γρήγορα την μπάλα.

Ανσού Φατί

Για τον 17χρονο από τη Γουινέα Μπισάου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθότι έχει δείξει ήδη τι μπορεί να κάνει στη μεγάλη σκηνή και χάρη σε αυτά τα «τεκμήρια» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόσφερε πριν από λίγο καιρό 150 εκατ. ευρώ (και η Μπαρτσελόνα της έριξε πόρτα).

Ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπάρτσα, αλλά και σε αυτήν του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει το αντίδοτο στην αποτυχημένη μεταγραφή του Ουσμάν Ντεμπελέ, είχε φέτος 7 γκολ σε 24 συμμετοχές και είναι από αυτές τις περιπτώσεις που οι αγγλόφωνοι επιστρατεύουν το «sky is the limit».

Λάιξ Μορίμπα

Μετά το «σκούπισμα»: Οι 5 νέοι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το project «Μπάρτσα 2021»

Τον περασμένο Γενάρη η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε να δώσει το συμβόλαιο – ρεκόρ του μισού εκατ. ευρώ ετησίως για 17χρονο (και να θέσει τη ρήτρα παραχώρησης του στα 100 εκατ. ευρώ), προκειμένου να αντιπαρέλθει το ενδιαφέρον των Μάντσεστερ Σίτι και Γιουβέντους για τον Λάιξ Μορίμπα.

Ο 17χρονος Αφρικάνος μέσος από τη Γουινέα προορίζεται φέτος για ηγέτης της Μπάρτσα Β’ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα prospect της Λα Μασία (εντάχθηκε στο φυτώριο σε ηλικία εφτά ετών), με εξαιρετικά μικρό διάστημα αναμονής του στο «προθάλαμο» για την πρώτη ομάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Καταλανοί απέρριψαν πριν από λίγο καιρό τις προτάσεις για δανεισμό (του) από τις Λειψία και Γκλάντμπαχ.

Μόνο ευφάνταστο δεν είναι το σενάριο για έναν παίκτη που στα 15 του προωθήθηκε στην Μπάρτσα u19 και πέτυχε μάλιστα χατ-τρικ σε αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στους (πολύ μεγαλύτερους) πιτσιρικάδες της Ρεάλ…

Μήπως τελικά δεν είναι όλα… μαύρα στον πλανήτη Μπάρτσα;