Άκουγε ματς στο τρανζιστοράκι την ώρα της παράστασης: Η παθολογική αγάπη του Λάμπρου Κωνσταντάρα για την ΑΕΚ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Άκουγε ματς στο τρανζιστοράκι την ώρα της παράστασης: Η παθολογική αγάπη του Λάμπρου Κωνσταντάρα για την ΑΕΚ

Τι 30, τι 40, τι 50… Σε όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής του ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είχε την ίδια τρέλα με την ΑΕΚ!

Στην κινηματογραφική του ζωή είχε πολλούς χαρακτήρες.

Υπήρξε «τζαναμπέτης». «Σπαγγοραμένος». «Τρελοπενηντάρης». «Άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» και «στρίγγλος που έγινε αρνάκι».

Ένα είναι όμως σίγουρο (και μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι τον έζησαν από κοντά):

Ο μεγάλος Λάμπρος Κωνσταντάρας θ’ άλλαζε όλους αυτούς τους ρόλους για να παίξει έναν στην πραγματική του ζωή:

Αυτόν του τερματοφύλακα στη λατρεμένη του ΑΕΚ!

Άκουγε ματς στο τρανζιστοράκι την ώρα της παράστασης: Η παθολογική αγάπη του Λάμπρου Κωνσταντάρα για την ΑΕΚ

Το γνωρίζουν πολύ λιγότεροι απ’ όσους γέλασαν κι εξακολουθούν να γελούν εδώ και 3-4 γενιές με τις ταινίες του, ωστόσο είναι πέρα για πέρα πραγματικό:

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

O αξέχαστος ηθοποιός δεν ήταν απλά ερωτευμένος με την «Ένωση». Μα για ένα μικρό έστω διάστημα υπήρξε και αθλητής της.

Και με τον ίδιο ζήλο που αργότερα την υπερασπιζόταν στις εξέδρες ή συζητήσεις με «αλλόθρησκους», υπερασπιζόταν και την εστία της!

Σύντομα βέβαια διαπίστωσε ότι θα ήταν αδύνατο να ξεπεράσει «ιερά τέρατα» όπως οι Δελαβίνιας, Γιάμαλης, Ρίμπας και έφυγε στη Γαλλία (όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως μοντέλο).

Ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την κιτρινόμαυρη… καψούρα του!

«Από μικρός ανήκω στην ΑΕΚ και δεν μετανιώνω γι’αυτή την επιλογή. Τον αγαπώ αυτόν τον σύλλογο. Είναι ένα αξιόλογο σωματείο που μας έχει δώσει μεγάλες χαρές στους εγχώριους και διεθνείς στίβους.

Παρακολουθώ όλες τις εκδηλώσεις του σωματείου και τολμώ να πω ότι τις τάξεις της ΑΕΚ στελέχωναν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές και αθλητές του στίβου. Η ΑΕΚ έχει παράδοση και ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό», δήλωνε με ενθουσιασμό έπειτα από χρόνια, όταν ήταν καταξιωμένος πια ηθοποιός.

Και δεν έδειχνε το πάθος του μονάχα στις κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας ή όπου αγωνιζόταν κάθε Κυριακή η ομάδα, αλλά ακόμα και στα… στούντιο όταν θεωρούσε ότι δεχόταν προκλήσεις!

Άκουγε ματς στο τρανζιστοράκι την ώρα της παράστασης: Η παθολογική αγάπη του Λάμπρου Κωνσταντάρα για την ΑΕΚ

Όπως συνέβη στα γυρίσματα κάποιας ταινίας του, όπου λογόφερε με την αγαπημένη του (μα και δηλωμένη ερυθρόλευκη) Μάρω Κοντού.

Κι όταν την άκουσε να του λέει πως «αν ήμουν άνδρας, θα ήμουν σίγουρα σέντερ-φορ του Ολυμπιακού, φορώντας τη δοξασμένη φανέλα του», απάντησε με το γνωστό αρχοντικό του στιλ:

«Δεν φοβόμαστε τον Ολυμπιακό διότι απουσιάζει από την ενδεκάδα του ένας ικανός σέντερ-φορ που να έχει τα… πόδια της Μάρως. Φέτος με τον Τσάκναντι θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ φτερουγίζει».

Άκουγε ματς στο τρανζιστοράκι την ώρα της παράστασης: Η παθολογική αγάπη του Λάμπρου Κωνσταντάρα για την ΑΕΚ

Εξάλλου η ίδια η Μάρω Κοντού έχει εξιστορήσει την πιο χαρακτηριστική σκηνή της κιτρινόμαυρης τρέλας του Κωνσταντάρα. Τότε που η «Ένωση» είχε σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, μα εκείνος είχε την ίδια ώρα παράσταση:

«Θυμάμαι στο θέατρο μια φορά παίζαμε τη “Βροχή” του Σόμερσετ Μωμ. Ο Λάμπρος ήταν ο πάστορας και εγώ υποδυόμουν την πόρνη.

Κάποια στιγμή έπρεπε να γονατίσω στα πόδια του για να ζητήσω άφεση αμαρτιών και ξαφνικά… ακούω μέσα από την κοιλιά του να βγαίνει ένας ήχος μετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα! 

Τον ρώτησα μετά την παράσταση τι ακριβώς είχε συμβεί και μου είπε ότι έπαιζε η ΑΕΚ ένα μεγάλο ματς! Δεν θυμάμαι τώρα τον αντίπαλο. Ήταν πολύ φανατικός ΑΕΚτζής, δεν μπορούσε να ζήσει αν δεν ήξερε τι κάνει η ΑΕΚ.

Ο άνθρωπος είχε βάλει το μαγνητοφωνάκι στην τσέπη και το ακουστικό στη μεριά που δεν είναι ορατή από το κοινό για να ακούει την εξέλιξη του αγώνα».

Μάλιστα ο Κωνσταντάρας αποπειράθηκε κάποτε να μυήσει στο ποδόσφαιρο και την αγαπημένη του ομάδα μια άλλη μεγάλη του ελληνικού κινηματογράφου, την Τζένη Καρέζη:

Με παραλίγο… οδυνηρά αποτελέσματα, καθώς η αξέχαστη Ελληνίδα ηθοποιός (όντας άσχετη με το αντικείμενο) πανηγύρισε έξαλλα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα γκολ που δέχθηκε η ΑΕΚ!

Πιθανώς η μεγαλύτερη απόδειξη όμως ότι πάνω από την «Ένωση» δεν έμπαινε ούτε το άλλο μεγάλο του πάθος (οι γυναίκες) ήρθε την ημερομηνία του πρώτου του γάμου.

Τότε που (στις 9 Σεπτεμβρίου 1945) επρόκειτο να παντρευτεί την αγαπημένη του, Γιούλη Γεωργοπούλου.

Και όχι μόνο έστησε για μια ώρα τη νύφη επειδή είχε πάει στο γήπεδο, αλλά όταν έφτασε τελικά στην εκκλησία ήταν και εκνευρισμένος επειδή… είχε χάσει η ΑΕΚ!