Το σούπερ ταλέντο που «απήγαγαν» οι Ισπανοί και ετοιμάζεται για το ΝΒΑ!
Βρείτε μας στο

Ο πατέρας του δουλεύει στην μακρινή Κίνα. Η μητέρα του ζει ακόμα μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του που αποτελείται από τέσσερις αδελφές κι ακόμη έναν αδελφό, στο χωριό που γεννήθηκε και ο ίδιος, έξω από την Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ο ηλικίας 16 ετών Γιανίκ Ενζοσά αρχίζει να συνηθίζει τα φώτα που πέφτουν πάνω του καθώς εδώ και ένα χρόνο μαγνητίζει τα βλέμματα των σκάουτερ του ΝΒΑ, την ίδια ώρα που γνωρίζει ότι οι υπόλοιποι συγγενείς του μένουν ακόμα σε ένα μέρος που δεν διαθέτει καν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο νεαρός φόργουορντ/σέντερ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ACB, δηλαδή της πρώτης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος που έχει 100% ευστοχία στα πρώτα δύο επαγγελματικά παιχνίδια της καριέρας του. Αγωνιζόμενος με την φανέλα της Ουνικάχα έκανε ντεμπούτο στις 27 Σεπτεμβρίου και στο 81-78 της ομάδας του επί της Ανδόρρας, είχε 10 πόντους, με 5/5 σουτ, 3 ριμπάουντ και 2 μπλοκ, ενώ μια εβδομάδα αργότερα συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα «γράφοντας» 4/4 και συνολικά ξανά 10 πόντους στην ήττα με 90-86 από την Μανρέσα.

Εκείνο το βράδυ, πριν καν κλείσει τα 17, έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ που μέχρι τώρα είχαν ταλεντάρες όπως ο Ντόντσιτς και ο Ρούμπιο, οι οποίοι ήταν οι μόνοι τινέιτζερς με διψήφιο αριθμό πόντων σε ματς πρωταθλήματος. Και η αποκάλυψη από το Κονγκό το έκανε σε δύο σερί και μάλιστα στα πρώτα του επαγγελματικά ματς!

Ο ύψους 2.08 παίκτης προφανώς έχει να πάρει ακόμη κι άλλο μπόι, αλλά αγωνίζεται ήδη ως σέντερ, έχοντας όμως την κίνηση και την πλαστικότητα του κορμιού ενός φόργουορντ. Πρόσφατα υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με την ισπανική ομάδα, η οποία γνωρίζει ήδη ότι είναι μάλλον απίθανο να τον δει να το εξαντλεί. Το μπάι άουτ φτάνει στο 1.000.000 ευρώ για ομάδα της Ευρωλίγκας ή του ΝΒΑ, που φαντάζει έτσι κι αλλιώς ο σχεδόν σίγουρος προορισμός του το 2022, όταν και θα είναι σε ηλικία που θα του επιτραπεί να λάβει μέρος στο ντραφτ.

Με την υπογραφή του συμβολαίου του μπήκε οριστικά και τέλος στην δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ουνικάχα και της ιταλικής Στέλα Ατζούρα Ρόμα, στα τμήματα υποδομής της οποίας εντάχθηκε το 2017, αφού πρώτα είχε δοκιμαστεί από την Λας Πάλμας, αλλά δυστυχώς για εκείνον και την ομάδα, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει βίζα παραμονής.

Κι ενώ ήδη είχε πάρει μέρος σε τουρνουά, όπως το περίφημο της Adidas, με την φανέλα των Ιταλών, ένα πρωί εξαφανίστηκε από το ξενοδοχείο μαζί με τον μέντορά του (που λειτουργούσε και ως ατζέντης του), με τους ανθρώπους της Ρόμα να καταγγέλλουν απαγωγή στην αστυνομία!

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Αυτό το περιστατικό συνέβη ακριβώς ένα χρόνο πριν, με τον ίδιο τον Κονγκολέζο να δηλώνει δημόσια πως θέλει να παίξει στην Μάλαγα και να παραμένει ανενεργός μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Τελικά τον  περασμένο Μάρτιο ο παίκτης υπέγραψε τελεσίδικα  με την Ουνικάχα, ενώ η Στέλα Ατζούρα Ρόμα έλαβε μόλις 25.000 ευρώ ως τροφεία για έναν παίκτη που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αξίζει εκατομμύρια. Ενδεικτικό του πόσο στην πατρίδα του θεωρείται κάτι σαν εθνικός θησαυρός είναι το γεγονός ότι με τους γονείς του μακριά από αυτόν, ρόλο κηδεμόνα που τον συνοδεύει σε κάθε βήμα του εκτός παρκέ έχει ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας του Κονγκό, Τζόε Λολόνγκα, που δεν αφήνει στιγμή τον πολύτιμο πιτσιρικά από τα μάτια του!