Ενώ το «μπρα-ντε-φερ» της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό συνεχίζεται –και η είδηση για την παραγωγή εμβολίου σκόρπισε μετά από καιρό μια αχτίδα αισιοδοξίας- ειδικοί και επιστήμονες δεν σταματούν να ρίχνουν στην μάχη όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα μπορούν για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Δεν υπάρχει άνθρωπος, κοινωνία, θεσμός ή οργανισμός που να μην έχει επηρεαστεί από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και –φυσικά- το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε μετά την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα, έστω και χωρίς οπαδούς ή με ελάχιστους στα γήπεδα, παρατηρούμε ότι τα κρούσματα είναι καθημερινά, σχεδόν σε όλους τους συλλόγους, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την δύναμή τους.
Ήδη στην Ελλάδα οι περισσότερες ΠΑΕ έχουν ανακοινώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα, με αποτέλεσμα πολλά παιχνίδια να έχουν αναβληθεί, την ίδια ώρα που στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει υπάρξει μια ελαφρώς διαφοροποιημένη αντίδραση. Δηλαδή η UEFA επιμένει στην διεξαγωγή αναμετρήσεων αρκεί η κάθε ομάδα να είναι σε θέση να παρατάξει αποστολή με 13 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων υποχρεωτικά οι δύο τερματοφύλακες.
Στην Ολλανδία η Αϊντχόφεν είναι ένας από τους συλλόγους που αναγκάστηκαν να παίξουν με πολλές απουσίες λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και στο Europa League, όπου συμμετέχει μάλιστα στον ίδιο όμιλο με τον ΠΑΟΚ. Όλοι, άλλωστε έχουμε ακόμη νωπές τις μνήμες από το εντυπωσιακό 4-1 της Τούμπας υπέρ του δικεφάλου του βορρά, στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του.
Σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι η ολλανδική ομάδα εκείνη που θα είναι οικοδέσποινα, αφού για τις 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί το ματς της 4ης αγωνιστικής του Europa League και όπως καταλαβαίνει κανείς η ανησυχία είναι μεγάλη, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Αϊντχόφεν.
Εκεί, όμως, στο «Philips Stadion» οι Θεσσαλονικείς θα έχουν έναν, επιπλέον, σύμμαχο στην μάχη κατά του κορωνοϊού, από τα αποδυτήρια κιόλας. Όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της ομάδας χορηγός της οποίας είναι η γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που έχει δώσει και το όνομά της στο γήπεδο, τοποθετεί ειδικούς λαμπτήρες.
Πρόκειται για προϊόντα της ίδιας εταιρείας και συγκεκριμένα για λαμπτήρες τεχνολογίας UV-C. Αυτή η ειδική επίστρωση τους καθιστά εξαιρετικά οικονομικούς λόγω της πολύ μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους, αλλά το πραγματικά σημαντικό είναι ένα άλλο στοιχείο. Και αυτό έχει να κάνει με τον COVID-19, την μεγάλη απειλή της εποχής μας.
Οι λαμπτήρες τύπου UV-C κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται συχνά σε ιδιαίτερα περιβάλλοντα αφού εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, μικροβιοκτόνου χαρακτήρα. Δηλαδή έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν ή να αδρανοποιούν βακτήρια και μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ιών, καθώς διασπούν το DNA τους.
Έτσι οι άνθρωποι της Αϊντχόφεν πήραν την απόφαση να αντικαταστήσουν τους συμβατικούς λαμπτήρες που υπάρχουν στο στάδιο με τύπου UV-C, προσδοκώντας σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες στέκονται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό απέναντι στο προϊόν, θεωρώντας ότι στην περίπτωση του COVID τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο με τους υπόλοιπους, πιο… γνώριμούς μας ιούς.