Κι όμως, έχει γίνει και στην Ελλάδα: 5 φορές που η εξέδρα χειροκρότησε παίκτη αντιπάλου
Βρείτε μας στο

Σήμερα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η τοξικότητα που έχει πλημμυρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αφήνει χώρο για σεβασμό στον αντίπαλο και άλλες τέτοιες… φλωριές.

Κι όμως, κάποτε στο (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν υπήρξαν κρούσματα σποραδικού πολιτισμού και στα γήπεδα της χώρας μας.

Σπάνιες -αλλά υπαρκτές- περιπτώσεις, όπου κάποιος σπουδαίος παίκτης απέσπασε το χειροκρότημα παρόλο που φορούσε άλλη φανέλα και είχε πληγώσει προηγουμένως τους γηπεδούχους.

Μεμονωμένα περιστατικά ποδοσφαιρικής ανωτερότητας, με επίκεντρο τους εξής:

Κριστόφ Βαζέχα στην Τούμπα

Με μια επιβλητική εμφάνιση ο Παναθηναϊκός καθάριζε  για πλάκα το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Παρά την πίκρα τους όμως, οι οπαδοί του «δικεφάλου του Βορρά» δεν παρέλειψαν ν’ αναγνωρίσουν την αξία του μεγάλου Πολωνού. Όταν λοιπόν εκείνος πέτυχε το τρίτο γκολ των φιλοξενούμενων (σ.σ. το ματς έληξε 3-1) υποκλίθηκαν στον εκ των κορυφαίων ξένων παικτών που έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Ελλάδα με ένα θερμό και ιπποτικό χειροκρότημα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ντέμης Νικολαΐδης στο «Καραϊσκάκη»

Το κλίμα στις εξέδρες (λόγω μιας ακόμη κακής πορείας του Ολυμπιακού εκείνα τα χρόνια στο πρωτάθλημα) ήταν έκρυθμο. Αφορμή έψαχναν οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» να ξεσπάσουν. Όταν όμως τους την προσέφερε ο Ντέμης Νικολαΐδης (με ένα φανταστικό γκολ που άνοιξε το σκορ πριν έρθει το ευρύ 3-0) ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, πριν ξεσπάσουν σε αποδοκιμασίες. Και θεωρώντας βέβαιο ότι θα έρθει στην ομάδα τους, αποθέωσαν τον νεαρό τότε επιθετικό.

Νίκος Λυμπερόπουλος στη Λεωφόρο

Επτά ολόκληρα χρόνια είχε περάσει με την πράσινη φανέλα. Δεν θα ήταν τόσο εύκολο να σβηστούν από το μυαλό των φίλων του Παναθηναϊκού επειδή σκόραρε μια φορά εναντίον της ομάδας του. Αν γνώριζαν λοιπόν την παράδοση που θα ξεκινούσε με τη φανέλα της ΑΕΚ απέναντι στο «τριφύλλι» μπορεί να μην το έκαναν, ωστόσο όταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος πέτυχε το πρώτο του γκολ με άλλη φανέλα στη Λεωφόρο χειροκροτήθηκε θερμά.

Θωμάς Μαύρος στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του τις είχε ζήσει σ’ εκείνο το γήπεδο. Μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας της ΑΕΚ είχαν τον ίδιο πρωταγωνιστή. Οπότε -ακόμα κι αν φορούσε άλλα χρώματα- ήταν λίγο δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί ως αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμα κι όταν σκόραρε λοιπόν εναντίον της «Ένωσης», η εξέδρα τον αποθέωσε. Και σαν να ‘παιζε ακόμα με τα κιτρινόμαυρα, φώναξε «ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο θεός».

Ντέμης Νικολαΐδης στην Τούμπα

Είχε προηγηθεί ήδη ένα γκολ που έφερε τον ΠΑΟΚ σε δύσκολη θέση. Το δεύτερο που πέτυχε όμως εκείνο το βράδυ, ακόμα κι αν σφράγιζε έναν οδυνηρό αποκλεισμό των γηπεδούχων από τον τελικό του Κυπέλλου, παραήταν… γκολάρα. Κάτι που προς τιμήν τους αναγνώρισαν οι οπαδοί των γηπεδούχων, χειροκροτώντας θερμά τον θαυματουργό επιθετικό, παρόλο που λίγο νωρίτερα είχε κάνει γιο-γιο όλη την άμυνα της ομάδας τους.