Δεν μιλιούνται: Η αιτία πίσω από τη μεταφυσική κατάρρευση της Λίβερπουλ
Βρείτε μας στο

Αν η μεταφυσική μπορεί να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με το ποδόσφαιρο η φετινή Λίβερπουλ είναι η περίτρανη απόδειξη.

Η ομάδα που κατέκτησε διά περιπάτου πέρσι τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ προέβαλε και φέτος στο πρώτο μισό της σεζόν ως το μεγάλο φαβορί για τη διατήρηση των σκήπτρων. Έκλεισε το 2020 στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας μόνο μία ήττα σε 16 ματς (το 7-2 από την Άστον Βίλα) και μετά την αλλαγή της χρονιάς το μπλακ άουτ που έχει υποστεί είναι παροιμιώδες.

Στη βαθμολογία του 2021 η Λίβερπουλ είναι 17η στη βαθμολογία, με εφτά ήττες σε 11 ματς, οι πέντε εκ των οποίων διαδοχικές στο «Άνφιλντ», επίδοση που αποτελεί πια αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της. Το μοναδικό γκολ που έχει πετύχει στα έξι τελευταία εντός έδρας παιχνίδια είναι το πέναλτι στο… 1-4 με τη Μάντσεστερ Σίτι. Έχει συμπληρώσει δηλαδή πάνω από 10 ώρες ποδοσφαίρου στο «Άνφιλντ» χωρίς γκολ στη ροή του αγώνα και το απίστευτο σε όλο αυτό είναι ότι επιθετική τριάδα παραμένει αυτή που έχει διαφημιστεί πολλάκις ως η καλύτερη στον κόσμο.

Αν είχε φύγει κάποιος από τους Μο Σαλάχ, Σάντιο Μανέ ή Ρομπέρτο Φιρμίνο και διαταρασσόταν η χημεία, θα μπορούσε να αναζητηθεί ίσως μια εξήγηση στο φαινόμενο. Τώρα πως; Τι είναι αυτό που έχει μετατρέψει το τρένο σε καρβουνιάρη, με αποτέλεσμα οι «reds» να έχουν υπερδιπλάσιες ήττες στα 11 τελευταία ματς απ’ όσες σε όλη την περσινή σεζόν (3);

Υπάρχει μία και μόνο πιθανή εξήγηση. Σε αναζήτηση της θα πρέπει να ανατρέξουμε σε έναν ισχυρισμό που έκανε ο πρώην παρουσιαστής του Sky Sports και νυν του BeIN Sports, Ρίτσαρντ Κις, μετά τον περσινό αποκλεισμό της Λίβερπουλ από την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η αποκάλυψη του είχε να κάνει με τη σχέση του Σαλάχ με τον Μανέ.

«Δεν είναι απλά πως δεν έχουν πολλά – πολλά μεταξύ τους. Είναι χειρότερο. Αντιπαθούν ο ένας τον άλλο. Και οι δύο θα ήταν πολύ πιο χαρούμενοι αν αγωνίζονταν σε μια ομάδα που δεν θα υπήρχε ο άλλος. Θα πουλήσει η Λίβερπουλ έναν και θα κρατήσει έναν; Σε έναν ιδανικό κόσμο, ναι. Αλλά πιστεύω πως αμφότεροι μπορεί να αποχωρήσουν το καλοκαίρι. Η Μπαρτσελόνα θα δοκιμάσει τις αντοχές της Λίβερπουλ για τον Μανέ. Άλλωστε τι άλλο έχει να πετύχει στη Λίβερπουλ», σχολίαζε το Φεβρουάριο του 2020 ο Κις.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ωστόσο δεν είχε, κατά πως φάνηκε, την ίδια άποψη. Δεν είδε ούτε ενδεχόμενο κορεσμό των δύο μεγαλύτερων σταρ του, ούτε τέτοιο πρόβλημα στη σχέση τους που θα πριόνιζε το προφίλ και το χαρακτήρα της ομάδας. Ίσως όμως μετά το shocking ισχυρισμό που έκανε ο Μάικλ Όουεν μετά και την εντός έδρας ήττα από την Τσέλσι, να το ξανασκεφτεί…

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ήταν το 9ο λεπτό της αναμέτρησης όταν ο Μανέ μπήκε στην περιοχή της Τσέλσι και ο Κρίστενσεν στην προσπάθεια του να βρει μπάλα, βρήκε το πόδι του. Ήταν μια τυπική περίπτωση του επιθετικού που πρόλαβε να τσιμπήσει πρώτος την μπάλα και ενδεχόμενη πτώση του μετά την επαφή θα επέφερε κατά πάσα πιθανότητα την υπόδειξη πέναλτι. Ο Μανέ όμως δεν έπεσε, προτίμησε να συνεχίσει την προσπάθεια και στην εξέλιξη της κλείστηκε από τους αμυντικούς της Τσέλσι. Σύμφωνα με τον παλαίμαχο άσο των «κόκκινων» ο λόγος που ο Σενεγαλέζος δεν επεδίωξε την εσχάτη των ποινών είναι ότι θα έδινε την ευκαιρία στον Σαλάχ να σκοράρει από την άσπρη βούλα!

«Αυτοί οι παίκτες πηγαίνουν για το χρυσό παπούτσι τις τελευταίες δύο σεζόν. Θα μπορούσε να είναι ένα άγριο είδος θεωρίας, αλλά η ανταγωνιστική φύση του Μανέ και του Σαλάχ δεν είναι σενάριο… Τους έχουμε δει και τους δύο να μην δίνουν τη μπάλα ο ένας στον άλλο, όταν ένας από αυτούς είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τον άλλο», είπε ο Μάικλ Όουεν. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι σε αυτή τη φάση δεν έπεσε να πάρει πέναλτι. Έκανε κάτι παρόμοιο και πριν μια εβδομάδα αγώνα με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Μπορεί να είναι τραβηγμένο αυτό που σκέφτομαι, αλλά είναι στο κεφάλι μου. Ο Σαλάχ είναι ο εκτελεστής των πέναλτι και ο Μανέ μπορεί να σκέφτεται ότι είναι καλύτερο να σταθεί στα πόδια του και να προσπαθήσει να σκοράρει εκείνος, απ’ το να δώσει την ευκαιρία στον συμπαίκτη του να το κάνει με πέναλτι».

Η Λίβερπουλ είναι πια στην 7η θέση, με κίνδυνο να πέσει στην 9η σε περίπτωση που Τότεναμ και Άστον Βίλα κερδίσουν τα παιχνίδια που έχουν στο χέρι. Αν πράγματι η σχέση των δύο Αφρικανών διακρίνεται από αμοιβαία αντιπάθεια και αυτό έχει προέκταση και στις επιλογές που κάνουν στο γήπεδο, τότε μοιάζει εξαιρετικά πιθανό η ομάδα που τερμάτισε πέρσι στο +37 από την η θέση να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν.